kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2020 Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Ne Zaman? Sınava Kimler Başvuracak?

2020 Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Ne Zaman gerçekleştirilecek? Sınava kimler başvuruda bulunacak? Sınav konuları neler? Kaç soru çıkacak? Ne sıklıkla yapılacak?

A+
A-

2019 Yargı Reformu ile birlikte hayata geçirilecek yeni sınav sistemi kapsamında gerçekleştirilecek olan Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ilk olarak ne zaman gerçekleştirilecek? Sınav konuları neler olacak? Sınavı kim gerçekleştirecek? Sınavda kaç soru sorulacak? Sorularınızın yanıtlarını yazımızda inceleyebilirsiniz.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Nedir?

2019 yılında gerçekleştirilen Yargı Reformu ile Hukuk Fakültesi mezunu adayların, mezuniyetlerinin ölçümü gayesi taşıyan, hukuk alanı derslerinin yanında, hukuk terminolojisine dair teknik bazı dersleri de içerecek olan sınavdır. Bu sınav sayıları yüz binleri bulan hukuk meslekleri adayının, kariyer planlamalarında önemli bir ön adım olarak karşılarına çıkacaktır. Kamu Haber

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavına Kimler Başvuracak / Girecek?

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’na üniversitelerde yer alan Hukuk Fakültelerinden mezun olup hukuk mesleği kapsamında sayılan bazı mesleklere girmek isteyen adayların katılması zorunlu olacaktır.

Hukuk Meslekleri bağlamında değerlendirilecek meslekler ise şunlardır;

-Hakimlik ve Savcılık Meslekleri
>Adli Yargı Hakim Adaylığı
>Savcılık
>İdari Yargı Hakim Adaylığı

-Noterlik

-Avukatlık

Bu mesleklere girmek isteyen adayların, bu mesleklere girişin gerektirdiği aşamalara katılabilmeleri için öncelikle Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nda başarılı olmaları gerekmektedir.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nın diğer detaylarına ve bu sınavın kimleri kapsadığına dair detaylı bilgileri alabileceğiniz yazımıza aşağıda yer alan yönlendirme ile ulaşabilirsiniz;

İdari Yargı Hakimi Olmak İsteyen İİBF/SBF Mezunu Adayların Durumu

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Hukuk Fakültelerinden mezun adaylar için düzenlenecektir. İİBF/SBF mezunu adaylardan İdari Yargı Hakim Adaylığı sınavına başvuruda bulunmak isteyenler için, ön eleme niteliğinde ayrıca bir sınav düzenlenecektir. Bu sınavın adı ise İdari Yargı Ön Sınavı olacaktır. Bu sınava dair detaylı bilgiler için aşağıda yer alan yönlendirmeden faydalanabilirsiniz;

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Konuları Nelerdir?

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nda adaylara; kamu hukuku, özel hukuk ve usul hukuku alanlarından sorular ile hukuk terminolojisine dair bazı derslerden sorular yöneltilecektir. Sınav çoktan seçmeli yani test usulünde uygulanacaktır. Sınavda toplam soru sayısının en az 100 olması öngörülmektedir. En az olarak belirtilmesi soru sayısının Adalet Bakanlığı ile ÖSYM arasında yapılacak protokol hükümleri uyarınca daha fazla olabileceğini göstermektedir.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı konularına dair detaylı bilgileri inceleyebileceğiniz yazımıza aşağıda yer alan yönlendirme ile ulaşabilirsiniz;

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Nasıl Uygulanacak? Ne Sıklıkla Yapılacak?

Adalet Bakanlığı ile Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM arasında imzalanacak protokol ile kaideleri netleşecek olan Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nın şu an için yılda en az bir kez yapılması öngörülmektedir. Yılda en az bir kez yapılması planlanan sınavın ihtiyaca göre sınav yılda birden fazla kez de uygulanabilecektir.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı Ne Zaman Yapılacak?

24 Ekim 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 6. maddesi ile 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’na eklenen Geçici 80. Madde hükmü gereği; Hukuk Mesleklerine giriş için Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nda başarılı olma ön koşulu maddenin yürürlüğe girişinden sonra Fakültelere kayıt yaptıracak olan adaylar için uygulanacaktır.

Bu geçici madde hükmü gereğince 2020 yılında üniversitelerin Hukuk Fakültelerine kayıt yaptıracak olan adayların mezuniyet dönemleri ile birlikte Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nın uygulanacağı hususu hüküm altına alınmıştır.

*Yazımızda şu an yer alan bilgiler, mevcut düzenlemelerden yola çıkılarak derlenmiştir. Tahminler de yine mevcut duruma göre yapılmıştır. Bu konuda net ve resmi bilgiler ortaya çıktıkça, yazımızda gerekli güncellemeleri yapacak ve en net bilgileri sizlere ulaştırmaya devam edeceğiz.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’na hazırlıkta bilgi paylaşımında bulunmak, sorularınızı sormak ve diğer adaylarla istişare etmek için FORUM sayfamızı ziyaret etmeyi Unutmayın!

Yorumlar

  1. Aslı tan Avatar Aslı tan dedi ki:

    2020 girişli olup okulu 1-2 sene erken durumumuz varsa muaf derslerden dolayı sınava 2024 yılında mı gideceğiz yoksa erken bir sınav yapılacak mı