kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kaymakamlık Sınavı Ne Zaman?

Kaymakamlık sınavı geride kaldı. Peki Kaymakamlık sınavı olacak mı? Sınava dair bilgiler, sınav konuları ile Kaymakamlık Sınavı'na dair öngörülerimizi haberimizde bulabilirsiniz.

Birçok kişinin beklediği kaymakamlık sınavı hakkında verdiğimiz en güncel bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz. Kaymakamlık sınavı ne zaman, kimler başvuruda bulunabilir gibi aradığınız birçok sorunun cevabını sizler için cevapladık.

İçişleri Bakanlığı’nın Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM aracılığı ile gerçekleştireceği Kaymakam Adaylığı sınavı ne zaman? Sınav başvuruları nasıl yapılıyor? Kaymakamlık sınavı konuları neler? Sınavda puan hesaplaması nasıl yapılır? Tüm bu detayları haberimizde bulabilirsiniz. kamu haber

Kaymakamlık Sınavına Kimler Başvuruda Bulunabilir?

Kaymakamlık Sınavı’na başvuru koşullarında bazı değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliklere göre sınava başvuruda bulunabilecek olan adayların eğitim durumları ile alakalı olarak yapılan düzenleme şu şekildedir;

“Eğitim Şartı, Değerlendirme Kurulu, Sınav Hazırlık Komisyonu, Göreve Başlama

“(4) Kaymakam aday adaylarının, yurt içindeki üniversitelerin veya diploma denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış olmak kaydıyla yabancı üniversitelerin en az dört yıllık lisans eğitimi veren fakültelerinin uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, iktisat, işletme, maliye ve finans, sosyoloji, halkla ilişkiler ve tanıtım, psikoloji bölümlerinden veya bu bölümlerden herhangi birinin müfredatında yer alan derslerin en az yüzde seksenine sahip olan diğer bölümlerden ya da hukuk fakültelerinden mezun olmaları veya üniversitelerin sosyal bilimler, mühendislik fakülteleri ile tarih bölümlerinde en az dört yıllık lisans eğitimi yapmış ve uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, hukuk ve iktisat alanlarında lisansüstü eğitim yapmış olmaları gerekir. Yukarıda belirtilen bölümlerden mezun olmayan kaymakam aday adayları; mezun oldukları bölümlerin müfredatının bahse konu bölümlerin müfredatının yüzde seksenine sahip olduğuna ilişkin Yükseköğretim Kurulundan alacakları eşdeğerlik belgesini, lisansüstü eğitim yapan kaymakam aday adayları ise noter onaylı diploma suretlerini ya da mezun olduklarını gösterir resmi belgeleri mülakat sınavı için evrak teslimi esnasında diğer evraklarla birlikte İçişleri Bakanlığına ibraz etmek zorundadırlar.

Bu düzenleme ile birlikte önceki dönemden farklı olarak Hukuk Fakültesi ile İİBF/SBF dışında başka alanlardan mezun olan adaylara da Kaymakamlık sınavına başvuruda bulunabilme imkanı tanınmış, bazı İİBF/SBF bölümleri için de eşdeğerlik belgesi sunabilmek kaydıyla sınava girme hakkı tanınmıştır.

Bu konu hakkında diğer tüm detayları incelemek, eşdeğerlik belgesinin nasıl alınacağını ve dilekçe örneğini görmek için aşağıda yönlendirmesini sunacağımız yazımızı okuyabilirsiniz;

Kaymakamlık Sınavı Şekli ve Konuları

Kaymakamlık sınavının da yine daha önceki yıllarda olduğu gibi Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM tarafından gerçekleştirilmesini bekliyoruz.

Kaymakamlık sınavında adaylara 66 tanesi alan bilgisi, 34 tanesi ise Genel Kültür – Genel Yetenek kapsamında sayılabilecek toplam 100 adet soru sorulmaktadır. Bu 100 sorunun derslere göre dağılımı ise şu şekildedir;

Genel Yetenek Konuları
-Türkçe Dersi – 14 soru

Genel Kültür Konuları
-İnsan Hakları ve Demokratikleşme Dersi – 6 soru
-Türkiye Ekonomisi Dersi – 10 soru
-Türk İnkılap Tarihi Dersi – 4 soru

Alan Bilgisi Konuları
-İdare Hukuku Dersi – 18 soru
-İdari Yapı Dersi – 14 soru
-Anayasa Hukuku Dersi – 13 soru
-İktisat Dersi – 12 soru
-Mahalli İdareler Dersi – 9 soru

Adayların yukarıdaki şekilde dağılıma sahip 100 soruyu yanıtlamaları için toplam 2.5 saat süreleri olacaktır.

Kaymakamlık Sınavı’nın Değerlendirilmesi ve Başarı Koşulu

Kaymakamlık sınavında adayların başarılı olabilmeleri için en az 70 puan almaları şarttır. Bunun yanında adayların mesleğe alınacağı duyurulan aday sayısının 4 katı kadar aday arasında yer alması, alımın ikinci aşaması olan sözlü mülakatlara katılabilmeleri için şarttır.

Adayların sınavda yaptığı doğru yanıtlar da yanlış yanıtlar da dikkate alınmaktadır. Yapılan her 4 yanlış, 1 doğru yanıtın eksiltilmesine sebep olmaktadır. Bu şekilde yapılan hesaplama ile kalan net sayısı adayların aynı zamanda sınav puanı olmaktadır.

Kaymakamlık Sınavı puan hesaplama sistemine dair tüm detayları aşağıda yer alan yönlendirme ile ulaşacağınız yazımızda inceleyebilirsiniz;

Kaymakamlık Sınavı Ne Zaman Yapılacak?

İçişleri Bakanlığı son yıllarda neredeyse her yıl düzenli olarak Kaymakamlık Sınavı gerçekleştirmiştir. Özellikle son dönemde üst üste yapılan 100’er kişilik alımlar da ayrıca bir beklenti oluşturmaktadır. Sınava başvurular mayıs-haziran döneminde alınacaktır. Sınav ise temmuz ayında yapılacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.