kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Askerlik İzin Hakkı Ne Kadar?

Askerlik İzin Hakları Nedir? Askerin İzin Hakkı Ne Kadar? Askerlik Süresi Kaç Ay? Askerlik İzin Hakkı Kaç Gündür? Askerlik Ertelenebilir Mi? Nasıl Ertelenir?

A+
A-

Zorunlu askerlik hizmeti kapsamında binlerce kişi askere gitmektedir. Peki askere giden kişilerin askerlik izin hakkı ne kadardır gelin birlikte bakalım…

Türkiye’de en güvenilen kurumların başında Türk Silahlı Kuvvetleri gelmektedir. Askere, askerlik hizmetine büyük önem verilir. Zorunlu askerlik hizmeti kapsamında her yıl binlerce kişi askere gitmektedir. Ayrıca günümüzde Türkiye’de askerlik mesleğini yapan binlerce kişi bulunmaktadır. Bu nedenle askerlikle ilgili hemen hemen her konu büyük dikkat çekmektedir. Örneğin askerlerin izin hakları ile ilgili sık sık soru sorulur. Peki askerlik izin hakları nedir? Ne kadar? Askerlik süresi ne kadar?

Askerlikten Muaf Olma Şartları ?

Askerlik Süresi Kaç Ay?

Askerlik çağı yoklama, muvazzaflık ve yedeklik olmak üzere üç döneme ayrılmaktadır. Er ve erbaşlar için hizmet süresi 6 aydır. Yedek subay ve yedek astsubaylar içinse 12 aydır. Hizmet süreleri ülke ihtiyacına göre bir katına kadar arttırılabilir veya yarısı kadar azaltılabilir. Bu konuda Cumhurbaşkanı karar verebilmektedir.

Yeni askerlik sistemi ile birlikte er ve erbaşlar 6 ay, yedek astsubay ve yedek subaylar 12 ay askerlik hizmeti görevini yerine getiriyor. Ancak daha önce durum daha farklıydı. Geçmişte üniversite, yüksek lisans, doktora mezunu olmayan kişiler 12 ay zorunlu askerlik görevini yerine getiriyordu. Ancak yeni düzenlemelerle birlikte eğitim duruma bakılmaksızın askerlik süresi herkes için 6 aya indirildi. Acemi birliğinde askerler 1 ay eğitim yapıyor. Daha sonra 5 ay askerlik görevini yerine getirip terhis oluyor. kamu haber

Askerlik İzin Hakkı Ne Kadar?

Türkiye’de her yıl binlerce kişi askere gitmektedir. Koronavirüs salgını döneminde bile askerlik hizmeti kesintisiz sürdürülmektedir. Türkiye gibi dört bir yanı tehlikelerle doldu ülkede askere ve askerliğe büyük önem verilir. Askerlik hizmetine giden, hiçbir ceza almamış askerlere bu süre boyunca en az 3 gün izin verilir. Askerlik hizmetini yaparken baba olan, eşi doğum yapan askerlere ise 10 güne kadar izin verilebilmektedir. Askere giderken, acemi birliğinden uzman birliğine geçişte askerlere yol izni de verilmektedir. Maksimum yol izin süresi 3 gündür.

Askerlik Ertelenebilir Mi? Nasıl Ertelenir?

Askerlik belirli durumlarda ertelenebilir. Başka bir ifadeyle tecil ettirilebilir. Bunun için bazı şartları taşımanız gerekmektedir. Yoksa askerlik şubesine gidip “ertelemek istiyorum” diyen herkesin talebi kabul edilmez. Peki askerlik erteleme şartları nelerdir?

Geçici rahatsızlığı bulunan kişiler
Hapiste olan kişiler
Öğrencilik durumu süren kişiler
Yurt dışında eğitim alanlar
Yüksek lisans, doktora yapan kişiler için askerlik tecil ettirilebilir.

Askerlik İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır? Ücreti Ne Kadar?

Askerlere ev izni var mı?

Acemi erbaş/erlere, askerlik yemini etmiş olmak şartıyla ve garnizon dışına çıkmamak şartıyla evci izni verilmektedir.

Yorumlar

  1. Rasmond Avatar Rasmond dedi ki:

    Ben şuan 6 ay er olarak askerlik yapıyorum. Bana 1 ay (30 gün) hava değişimi verildi. Mevzuatta bu 30 günün 6 günü askerlikten sayılır yazıyor. Ama benim sorum şu; bu 6 gün bizim erken terhis olmamıza yarayan (kullanmazsak) izin günümüz mü yoksa ayrı olarak askerlikten düşen günler mi? Şafağımı şaşırdım cevaplarsanız sevinirim. (Şafak sayamamak, saymaktan daha kötüymüş…)

    1. Jandarma Er Avatar Jandarma Er dedi ki:

      6 gün izin hakkın var 6 gün rapor hakkın var askerlikten sayılan 6 günün rapor hakkıdır izin hakkın duruyodur

  2. kemal Avatar kemal dedi ki:

    6 gün istirahat gününden düşer askerliğin 24 gün uzadı

  3. OKTAY Avatar OKTAY dedi ki:

    Şimdi askerlik izin süresi 12 güne çıktı biz geldigimizde 6 gündü etki edermi veya bu süre gercekmi

    1. Benkimim Avatar Benkimim dedi ki:

      6 gün olan izin hakkı 12 ye çıktı diye bir söylenti var doğrumu acaba