kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2021 Pandemi Sürecinde Teravih Namazı Kılmak Yasak Mı?

Pandemi döneminde teravih namazı yasaklandı mı? Teravih namazı kılınabilecek mi? Bakanlık ne karar verdi? Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kararı ne oldu?

A+
A-

1 yılı aşkın bir süreçtir koronavirüs salgınına bağlı olarak yaşadığımız pandemi süreci hayatımızda pek çok şeyi değiştirdi. Sosyalleşme alışkanlıklarımız, iş hayatımızdaki düzen hatta ibadet ritüelleri bile pandemiye bağlı olarak değişiklik gösterdi.

En fazla tartışılan konulardan biri başından bari camilerde kılınan namazlar ile ilgili oldu. Toplu şekilde namaz kılmak bir yasaklanıp bir serbestleştirilirken cuma namazlarının kalabalık olduğu dönemler kamuoyunda oldukça fazla tepki oluştu.

Mübarek Razaman Ayı’nın gelmesi ile birlikte Ramazan’ın bu pandemi sürecinin içinde nasıl geçeceğinin sorulmasına neden oldu? İftarlar nasıl olacak, teravih namazları kılınacak mı, Ramazan etkinlikleri düzenlenecek mi gibi sorular kamuoyunun gündeminde. kamu haber

RAMAZAN İÇİNDE VAR OLAN YASAKLAR NELER?

Türkiye olarak koronavirüs ile mücadele döneminde oldukça farklı süreçler yaşadık. Bakanlık vakaların arttığı dönemlerde yasakları arttırarak salgını kontrol altında tutmaya çalışırken vakalar azaldıkça da ekonomik denklemler göz önünde bulundurularak yasakları gevşetti veya kaldırdı. Son zamanlarda illeri düşük riskli ve yüksek riskli gruplara bölmemiz ile birlikte yeni yöntemler denenmeye başlandı fakat 1 Mart 2021 tarihinde denenmeye başlayan ve kısa sürede tekrar vakaların hızlı artışı ile sonuçlanan bu normalleşme sürecine Ramazan’ın gelmesi ile birlikte ara verilmesine karar verildi.

Ramazan başlamadan hemen kısa bir süre önce Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamalarda vakaların yine korkutucu seviyelere gelmesi nedeniyle hafta sonu yasaklarının geri getirilmesi ve Ramazan’a kadar tüm illerde insanların sosyalleşebildiği spor salonu, lokanta, restoran gibi mekanların 19.00’a kadar açık olmasına fakat Ramazan başladıktan sonra yine bu mekanların kapatılarak gıda işi yapanların paket servise dönmenin gerektiğine karar verildi. Ayrıca saat 21.00 ila 05.00 arasında haftanın her günü sokağa çıkma yasaklarının süreceği de duyuruldu.

Tüm bunlar kapsamında Ramazan ayındaki yasaklar şu şekilde ortaya çıktı.

Ramazan boyunca haftanın her günü akşam 21.00 ila sonraki gün sabah saat 05.00 arası tüm vatandaşların sokağa çıkmaları yasaklandı.

Yine Ramazan ayı boyunca tüm illerde hafta sonları sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanmasına karar verildi. Hafta sonları saat 10.00 ila 17.00 arasında vatandaşlar temel ihtiyaçlarını karşılamak üzere en yakınlarındaki market, bakkal ve fırınlara gidebilecek.

Ramazana kadar yarı kapasite ile saat 19.00’a kadar açık olan kafe, restoran, lokanta gibi mekanların Ramazan boyunca sadece paket servis hizmeti verebilecek şekilde açık olabileceği belirtildi.

Toplu iftar ve sahur etkinlikleri ile Ramazan nedeniyle yapılabilecek toplu organizasyonlar yasaklandı ve bunları yapanlara cezai işlem uygulanacağı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan veya Bakanlıklar ibadetler ile ilgili herhangi bir kısıtlamadan bahsetmediler.

TERAVİH NAMAZI YASAK MI? DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI AÇIKLAMASI

teravih namazi yasak mi

Bu yasaklarda teravih namazı kılmanın önünde engel olan bir durum bulunmamaktaydı ve teravih namazı kılmak serbest olacaktı fakat Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş bir açıklama yaptı, yaptığı açıklamada;

“Yaptığımız istişareler neticesinde teravih namazını camilerde değil evlerimizde kılmanın uygun olduğuna karar verdik.”

sözleri yer buldu. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıklaması doğrultusunda yasak kapsamında bulunmasa da teravih namazlarının camilerde kılınmayacağı ortaya çıktı.

Halk tarafından merak edilen diğer bir konu ise aşının orucu bozup bozmayacağı ile ilgiliydi ve Erbaş aynı açıklamasında bu konuda da

“Din İşleri Yüksek Kurulumuzun da açıkladığı gibi gerektiğinde oruçluyken aşı olmakta bir sakınca yoktur ve bu durum orucu bozmaz.”

sözlerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.