kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

30 Temmuz Tarihte Bugün Ne Oldu?

Tarihte her bir günde binlerce olay yaşanmıştır. Her bir günün anlamı ve önemi farklıdır, eşsizdir, özeldir. Peki 30 Temmuz tarihinde neler oldu? 30 Temmuz tarihte bugün ne oldu?

A+
A-

İnsanlığın başlangıcından beri her yeni bir gün binlerce olaya sahne olmuştur. Savaşlar, barışlar, doğumlar, ölümler gibi eşsiz olaylar bir güne sığmıştır. Peki 30 Temmuz tarihinde tarihte neler yaşandı? 30 Temmuz tarihte bugün en oldu? İşte cevabı..

19 Haziran tarihte bugün ne oldu?

30 TEMMUZ TARİHİNDE NE OLDU?

1784- ”Ansiklopedi”nin kurucusu Fransız edebiyatçı, filozof Denis Diderot Paris’te öldü.

1896- Alman İmparatorluğunun kurucusu ve ilk Şansölyesi Otto Von Bismarck vefat etti.

1908- Aralarında Cemal ve Talat paşalar ile Cavit Bey’in de bulunduğu Selanik İttihat ve Terakki Cemiyeti sorumluları İstanbul’a geldi.

1922- Başkomutan Mustafa Kemal, Genelkurmay Başkanı Fevzi ve Garp Cephesi Komutanı İsmet paşalar, Akşehir’de ”Büyük Taarruz”un ayrıntılarını görüştü.

1953- Demiryolları, devlet işletmesi haline getirildi.

1990- Sinema sanatçısı Hüseyin Peyda öldü.

1992- Grekoromende 62 kiloda Akif Pirim, Barselona Olimpiyatları’nda şampiyon oldu.

1995- Çeçenistan ve Rusya arasındaki savaşa son veren bir dizi anlaşma Grozni’de imzalandı.

2006- Türkiye’de kadın haklarının önde gelen savunucularından Gazeteci yazar Duygu Asena, yaşama veda etti.

2007- İsveçli yönetmen İngmar Bergman 89 yaşında öldü.

2008- Anayasa Mahkemesi, AK Parti’nin kapatılması istemiyle açılan davayı karara bağladı. Anayasa Mahkemesinin 6 üyesi partinin ”kapatılması”, 5 üye ise ”kapatılmaması” yönünde oy kullandı. Anayasa’da kapatma için aranan nitelikli çoğunluk olan 7 üyenin oyuna ulaşılamadı. Ancak Yüksek Mahkeme, AK Parti’nin 2008’de aldığı Hazine yardımından 1/2 oranında yoksun bırakılmasına karar verdi.

2008- TBMM Başkanı Köksal Toptan, ”TBMM Onur Ödülü”nü törenle tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık’a verdi.

2009- Türkiye, 3G sistemlerinin kullanıldığı 121. ülke oldu. Gece yarısından itibaren GSM operatörleri 3G hizmeti sunmaya başladı.

2011- Şair ve siyaset adamı Kemal Burkay, hükümetin “Kürt Sorunu” konusundaki açılım çabalarına destek vermek üzere 31 yıldır yaşadığı İsveç’ten Türkiye’ye döndü.

2015 – Hint Okyanusu’ndaki Fransız toprağı Reunion Adası’nda iki metrelik bir kanat parçası bulundu. İncelenmek üzere Fransa’ya gönderilen parçanın Kuala Lumpur-Pekin seferini yaparken 8 Mart 2014’te 227 yolcu ve 12 mürettebatı ile kaybolan MH370 sefer sayılı Malezya uçağına ait olduğu belirlendi.

2015 – Suriyeli muhalif savaşçılardan DAEŞ ve Esed rejimine karşı koyması amacıyla ABD ve Türkiye tarafından ortaklaşa hazırlanan eğit-donat programına katılarak Suriye içlerine giden ilk birlikten 18 kişi ve komutanları, Nusra Cephesi güçleri tarafından alıkonuldu.

2015- Irak’ta çatışmalardan dolayı evlerini terk eden ailelerin çocuklarından 52’si ülkedeki aşırı sıcaklar nedeniyle hayatını kaybetti.

2016- FETÖ’nün darbe girişimi sonrası birçok kamu kurum ve kuruluşunda 69 bin 779 kamu çalışanı görevden uzaklaştırıldı. kamu haber

2016- FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından hayata geçirilen 3 aylık olağanüstü hal sürecinde alınan ilk kararlarla Türk Silahlı Kuvvetlerinin yapısında önemli değişiklikler yapıldı. Yüksek Askeri Şura üyelerini değiştiren kanun hükmünde kararnameye göre şura, bundan böyle başbakan, genelkurmay başkanı, başbakan yardımcıları, adalet bakanı, dışişleri bakanı, içişleri bakanı ve milli savunma bakanı ile kuvvet komutanlarından oluşacak.

18 Haziran tarihte bugün ne oldu?

Bugün dünya ne günü 30 Temmuz?

27 Nisan 2011 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 30 Temmuz’u Dünya Arkadaşlık Günü olarak ilan etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.