kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Madde Madde Yeni Askerlik Sistemi

Milli Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan, Ak Partinin yetkili organlarınca son şekli verilen yeni askerlik sistemi, TBMM'ye sunulma aşamasına geldi. 2020 yılında geçilmesi planlanan yeni askerlik sistemini madde madde anlatmak istiyoruz. YAS hakkında bilinmesi gerekenleri buradan okuyabilirsiniz.

A+
A-

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar koordinesinde hazırlanan, Ak Parti grubunca son şekli verilen Yeni Askerlik Sistemi (YAS), TBMM Başkanlığına sunulacak. Sisteme geçiş tarihi 2020 yılı planlanıyor. Bedelli askerlik için uygulanacak bedelin de son şeklini aldığı YAS’ı maddeler halinde sizlere anlatmak istiyoruz.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından son şeklinin belirlendiği belirtilen yeni askerlik yasası çok kısa süre içerisinde meclise sunulacak. Meclis bu teklifi bayrama kadar görüşecak ve YAS’ın maddeleri resmileşmiş olacak. 100 maddeden oluşması beklenen kanun teklifi son olarak Cumhurbaşkanına gönderilecek ve onaylandıktan sonra resmi gazetede yayımlanacak. 1111 sayılı Askerlik Kanunu’nda değişiklik öngören teklif ile birlikte bedelli askerlikte sürekli hala gelecek. 1111 sayılı Askerlik Kanunu, 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu kaldırılcak. Geçtiğimiz günlerde Milli Savunma Bakanı Hulusi tarafından YAS, şu şekilde uygulancak:

Madde 1: YAS’ın 60 madde olması bekleniyor. 

Madde 2: Askerlik sistemine bağlı olarak kadro, ödemeler ve yapılanmanın diğer kanunlardaki uzantılarını içeren 40 madde daha olacak.

Madde 3: Yeni sistemde bir kaç kritik düzenlemenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldıktan sonra, YAS’ın yürürlük tarihinin 1 Ocak 2020 olması bekleniyor.

Madde 4: Bu sistemde zorunlu askerlik 6 ay olacak.

Madde 5: Zorunlu askerliğin ardından askerlik yapmak isteyenler 6 ay daha maaşlı olarak askerlik yapabilecek. İkinci 6 ayda er olarak görev yapanlara aylık 2 bin TL civarında maaş verilecek. Bu kişiler, hizmet borçlanması, muhtaç asker ailelerine yardım, deniz ve şehir içi toplu ulaşımdan ücretsiz yararlanma, müzelerin ücretsiz ziyareti gibi imkanlar sağlanacak. Askerlik bittikten sonra da TSK’ya personel temininde öncelik kazanacaklar ve TOKİ’de önceliğe hak kazanacaklar.

Madde 6: İkinci 6 ayda er olarak maaşlı şekilde askerlik yapanlar, TSK’nın ihtiyaç, istek, performans değerlendirmesine göre, yeterli şartları ve performansı sağlayabiliyorsa sözleşmeli erbaş, er veya uzman erbaş olarak Türk Silahlı Kuvvetlerine katılabilecek ve bu kişilerle sözleşme yapılacak. Bu kişilerin, eğitim ve fiziksel performansının iyi olması ve sicillerinin temiz kalması durumunda belli bir kontenjan dahilinde sınavla astsubay olmalarının önü açılacak. Astsubaylıktan belli bir süre geçtikten sonra belirlenen kriterleri sağlayanlar, subay da olabilecek. Bu kişiler er olarak başladıkları askerlik hayatlarında, performans ve çalışma disiplinlerine göre generalliğe kadar yükselebilecek.

Madde 7: Bedelli askerlik süreklilik kazanacak. Bedelli askerliğin kaç lira olacağı, memur maaş katsayısı esasına göre belirlenecek. Bu ücretin iki katına çıkarılmasına veya yarısına indirlimesine Cumhurbaşkanı karar verecek.

Madde 8: Bedelli askerlikten yararlanacak olanlar 1 ay temel askerlik eğitimi alacak.

Madde 9: Bedellik askerlik ücretinin ilk yıl için 30 bin TL civarında olacak. Bedelli askerlik için her yıl 145 bin kontenjan açılacak. Herhangi bir yıl için başvuru sayısının çok olması durumunda kura çekilecek.

Madde 10: Üniversite mezunlarında yedek astsubaylık uygulamasına devam edilecek. Yüksekokullardan mezun olanlar için de yedek astsubaylık getirelecek.

Madde 11: Yedek astsubaylara 2 ay temel eğitim verilecek. Bu kişiler, 2 aylık temel eğitim ve sınıf eğitiminin ardından 10 ay maaşlı yedek astsubay olarak devam edecekler. Bu sürenin sonunda da TSK’nın ihtiyacına uygun olarak astsubay olarak çalışmaya devam edebilecekler. Bundan sonraki süreçte de subay olabilecekler.

Madde 12: Askerlik için yaş erteleme sınırı düşecek. Lise’de 29 olan yaş 22’ye düşürülecek. Meslek liselerinde bu sınır 25 olacak. Meslekyüksekokulları ile lisans için yaş sınırı 28, lisansüstü 32, doktora 35, tıp 35, sporcu 35 yaş olacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.