kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Petrol ve Doğalgaz Mühendisi Maaşları Ne Kadar Oldu?

​​​​​​​Petrol ve doğalgaz mühendisleri kamuda ne kadar maaş alıyor? petrol ve doğalgaz mühendisi maaşları ne kadar oldu? Özel sektör petrol ve doğalgaz mühendisi maaşları ne kadar?

A+
A-

Petrol ve doğalgaz mühendisi; enerji kaynaklarının bulunması, değerlendirilmesi, depo ve nakliye durumlarında da çalışmalar yapan kişilerdir. Petrol ve doğalgaz mühendisi maaşları da günümüz şartlarına göre yüksektir.

Konu para olduğunda ülkemizde pek çok insanın o konuya dair merakı kabarmaktadır. Kim ne kadar kazanıyor, hangi işte ne kadar para var, ne işle uğraşsam çok para kazanırım gibi sorular halkımızın çokça dile getirdiği sorular.

Yine ülkemizde bir mesleğe başlamadan önce veya o mesleği yapmayı sağlayacak eğitimi almadan önce insanlar o meslek grubunun ne kadar para kazandığı ile ilgilenmektedir. Bizler bu tip merakları gidermek amacıyla sizler için mesleklerin maaş bilgilerini bulmaya ve sitemizde yayımlamaya çalışıyoruz. Bu yazımızın içinde petrol ve doğalgaz mühendisi maaşlarına dair merakınızı giderebileceksiniz.

PETROL VE DOĞALGAZ MÜHENDİSİ NEDİR? PETROL VE DOĞALGAZ MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR? NASIL OLUNUR?

Petrol ve doğalgaz mühendisi petrol ve doğalgaz gibi iki değerli enerji kaynağının bulunması, bulunduğu yerden çıkarılması, usulüne uygun depolanması ve nakil edilmesi konuların çalışmalar yürüten, bu süreçler hakkında araştırmalar yapan mühendislerdir.

Petrol ve doğalgaz mühendisi olarak tanımlanan mühendislerin yaptıkları iş yani görevleri genel itibari ile şunlardır:

  • Doğalgaz ve petrolün nerede ne miktarda bulunduğunu saptamaya yönelik araştırmalar yapmak
  • Petrol ve doğalgaz sondajında kullanılacak araç ve gereçleri belirlemek, sondaj işleminin daha uygun maliyetle, ekonomik ve güvenli bir biçimde gerçekleşmesini sağlamak ve bu süreçlerin hepsini denetlemek
  • Ham petrol ve doğalgazın depolanması ve nakledilmesiyle alakalı olarak projeler hazırlamak ve denetimlerini yapmak
  • Doğalgaz ve petrol çıkarılmasında kullanılan metotları geliştirme amacıyla araştırma yapmak

Türkiye’de petrol ve doğalgaz mühendisi olarak meslek icra etmek isteyen bireyler petrol ve doğalgaz mühendisliği veya benzeri bir bölüm mezunu olmalıdırlar. Eğer özel sektörde bu mesleği yapmayı düşünüyorlar ise yeterli donanıma sahip olarak petrol ve doğalgaz mühendisi alımı yapan firmaların ilanlarını takip ederek başvuruda bulunabilir veya bu tip şirketlere özgeçmiş bilgilerini bırakabilirler. Kamu personeli olarak petrol ve doğalgaz mühendisi ya da mühendis olmak isteyen bireyler ise mezuniyet sonrasında KPSS’den yeterli puanı elde ederek açılan ilanlara başvuruda bulunarak veya merkezi atamalarda tercih yaparak isteklerini gerçekleştirebilirler.

petrol ve dogalgaz muhendisi ne is yapar 1

Bu başlığı ve daha fazlasını incelediğimiz meslek tanıtım yazımıza da göz atabilirsiniz:

Petrol ve Doğalgaz Mühendisi

KAMU ÇALIŞANI OLAN PETROL VE DOĞALGAZ MÜHENDİSİ MAAŞLARI NE KADAR OLDU?

Kamu personeli olarak çalışan petrol ve doğalgaz mühendislerinin ortalama maaş tablosu yapılan zam sonrası şu şekilde biçimlenmiştir:

Yeni başlayan Petrol ve Doğalgaz Mühendisi Maaşları: 30500-30750 Türk Lirası

Burada verdiğimiz rakamların aralık olmasının sebebi ise çalışılan kurumdan gelebilecek ek ödeneklerin, AGİ, aile yardımı gibi diğer etkenlerin değişkenlik gösterebilmesidir. Bunun dışında bazı platformlarda kamudaki mühendislerin daha fazla kazandığı yazılmakta, söylenmektedir fakat mühendisler genelde elimize o kadar para geçmiyor diyerek tepki göstermektedirler. Bu konuda mühendislerin tepkileri çok da yanlış değildir çünkü çoğunlukla mühendislerin brüt maaşından bahsedilmektedir. Devlete verilen vergiler, SGK kesintileri vb. giderler düştüğü zaman petrol ve doğalgaz mühendisi maaşları tablomuzda görüldüğü gibi gerçekleşmektedir.

Temmuz ayında ocak ayının benzeri bir zam yapılması halinde yine brüt olarak petrol ve doğalgaz mühendisi maaşları artacak olsa da gelir vergisi oranı üst dilime çıkıldığı için değişeceğinden dolayı verdiğimiz rakamlarda 50-100 TL’lik bir değişim ya olacaktır ya olmayacaktır.

ÖZEL SEKTÖR PERSONELİ OLAN PETROL VE DOĞALGAZ MÜHENDİSİ MAAŞLARI NE KADAR OLDU?

Kamuda çalışan petrol ve doğalgaz mühendislerinden farklı olarak özel sektörde yeni başlayan bir petrol ve doğalgaz mühendisi genellikle düşük diyebileceğimiz bir maaş ile işe başlamaktadırlar. Bu rakam genelde asgari ücret civarlarında olmaktadır. Yani 8506 TL ve dolaylarında bir rakamdan bahsetmek yanlış olmayacaktır. Bazı firmalar daha yüksek maaşlar ile de başlama fırsatı sunabilmekte ve bazı mühendisler de donanımları sayesinde daha yüksek maaş alma şansı elde edebilmektedir. Buna ek olarak belirtmek gerekir ki kamuda çalışan petrol ve doğalgaz mühendislerinde deneyim kazanılsa da gelir belli bir oranda artmakta iken özel sektör bu konuda biraz daha iyidir, yıllar geçip deneyim ve donanım sahibi oldukça alınan maaşlar kamudakinden daha iyi bir halde olmaktadır.

Petrol mühendisi nerelerde çalışabilir?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ve bağlı şirketlerinde, Maden Tetkik Arama, Devlet Su İşleri, BOTAŞ ve yabancı şirketlerde çalışabilirler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.