kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Açık Oturum Nedir? Açık Oturum Ne Demek?

Toplumun geniş kesimlerini ilgilendiren bir konunun uzmanlarını bir yönetici ile izleyiciye açık bir şekilde bir masa etrafına toplayarak konuyu tartışmaya açmak açık oturumdur. Bu tanım size yetmedi mi? Açık oturum nedir? Açık oturum özellikleri nelerdir? Açık oturum ne demek? Açık oturum nasıl yapılır? Açık oturumla ilgili her şeyi sizin için inceledik.

A+
A-

Açık oturum,panel, konferans, sempozyum… İşte bu kelimeler ve taşıdıkları anlamlar sık sık karıştırılmaktadır. Peki açık oturum nedir? Açık oturum ne demek? Açık oturum, çok sayıda insanı ilgilendiren bir meseleyi, konunun uzmanları tarafından bir koordinatör yönetiminde ve dinleyicilerin veya izleyicilerin önünde tartışılması anlamına gelir. Güncel veya tarihi olsun toplumu, vatandaşı ilgilendiren bir konu,mesele,olayın izleyicilerin veya dinleyicilerin önünde tartışılmasına açık oturum denmektedir.

Mühendislik Mezunları KPSS’de Hangi Oturumlara Başvuracak ve Girecek?

Açık Oturum Nedir?

Açık oturum bir salonda, sınıfta, medya aracılığı ile radyo ve televizyonda yapılabilir. Çok sayıda izleyici veya dinleyicinin önünde gerçekleştirilir. Açık oturumda ilgili konunun uzmanı olarak en fazla altı (6) konuşmacı/uzman yer alır ve bir koordinatörün yönetiminde açık oturum gerçekleştirilir. Açık oturuma uzman olarak katılan konuşmacıların konuşmak için eşit süreleri vardır. Koordinatör sorularla konuşmacıları yönlendirir. Açık oturumu yöneten kişi konuşmalar tamamlandıktan sonra konunun özetine ilişkin bir konuşma yaparak açık oturumu sonlandırır. Ancak şunu belirtmek gerekir ki açık oturum bir karar alma mekanizması değildir. Yani tartışmanın bir sonuca bağlanma amacı yoktur. Açık oturum toplumu, dinleyicileri veya izleyicileri bilgilendirmeyi amaçlar. kamu haber

Açık Oturum Ne Demek?

Açık Oturumun ne demek olduğunu merak edenler için tekrar özetleyelim. Açık Oturum adından da anlaşılabileceği üzere herkesin izleyici/dinleyici olarak katılımına açıktır.İlgili konunun uzmanlar tarafından tartışılırken izleyiciler tarafından izlenebilmesi için açık bir şekilde gerçekleştirilir. Ele alınan,değerlendirilen konular toplumun tamamını ya da büyük bir kesimini ilgilendirir. Bu nedenle açık oturumların hitap ettiği kitleler geniştir. Bir başkan/koordinatör tarafından yönetilir. Ayrıca radyo, televizyon, sosyal medya gibi geniş kitlelere hitap eden kitle iletişim araçları aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Açık oturum bir sonuca ulaşmayı amaçlamaz ama doğası itibariyle konu tartışılırken çözüm önerileri sunulur.

Açık Oturumun Özellikleri Nelerdir?

Açık oturumun ilk özelliği çok sayıda insana hitap etmesidir. Genellikle çok sayıda izleyici ve dinleyicinin önünde gerçekleştirilir. Ancak televizyon ve radyo aracılığı ile yapıldığı zaman açık oturuma katılan uzmanların önünde izleyici ve dinleyici olmasına gerekmez. Ancak yine de çok sayıda insana hitap eder.

Açık oturumda konuşmacı sayısı genellikle 3 ile 6 arasında değişir. Açık oturumun süresi ise değerlendirilen konuya göre değişmektedir. Daha dar bir konu ise daha kısa sürerken daha kapsamlı bir konu ise açık oturum daha uzun sürmektedir.

Açık oturumu bir koordinatör/başkan yönetmektedir. Açık oturumu yöneten kişi izleyicilerine/dinleyicilerine uzmanları tanıtır ve konuşmacılara sırayla söz hakkı verir.

Açık oturumu yöneten koordinatörün/başkanın konu ile ilgili bilgi sahibi olması gerekmektedir. Ayrıca uzmanlara karşı eşit mesafede olmalı ve konuşmacılara eşit konuşma süresi vermelidir. Açık oturumu yöneten kişiye pek çok görev düşmektedir. Bunlardan bir tanesi de açık oturumda ele alınan konudan uzaklaşılmasını engellemek ve açık oturumu sorduğu sorularla yönlendirmesidir.

Açık Oturum Ne İşe Yarar?

Açık oturumda toplumun büyük bir kısmını ilgilendiren konular ele alınır. Bu nedenle açık oturumun amacı geniş kitlelere hitap eden konuların, sorunların ele alınması,vatandaşın ilgili konularla ilgili bilgi sahibi olması ve sorunlara çözüm önerileri getirilmesidir. Açık oturuma katılan uzmanlar/konuşmacılar ilgili konularla ilgili bilgi birikimlerini paylaşırlar. Ayrıca izleyicilerden,dinleyicilerden, seyircilerden gelen sorular ile geri bildirimler ile açık oturumun seyri değişebilir.

İİBF Mezunları KPSS’de Hangi Oturumlara Girecek

Açık Oturum Nasıl Yapılır?

Açık oturum nedir? Açık oturum ne işe yarar? Açık oturum ne demek? İşte açık oturum ile ilgili kritik tüm bilgileri sizinle paylaştık. Ancak bir soru cevapsız kaldı. Açık oturum nasıl yapılır? Açık oturum oldukça zorlu bir programdır. Katılımcıları,yöneticisi, izleyicileri, konunun belirlenmesi gibi pek çok zorlu süreç vardır.Üstelik açık oturumun gerçekleştirilebilmesi için açık oturumun bazı aşamalarının da tamamlanması gerekir.

İlk olarak açık oturumun düzenlenmesi için bir konu seçilir. Daha sonra uzman olarak açık oturuma katılacak konuşmacılar seçilir. Ve tüm bu açık oturumu yönetecek bir başkan belirlenir. Ardından da açık oturumun düzenleneceği mekan seçilir ve imkan varsa sosyal medya veya kitle iletişim araçları ile yayınlanıp yayınlanmayacağına karar verilir.

Açık oturumu başkan yönetir. Konuşmacılara eşit süre verir. Konudan sapılmasını engeller.Seyircilerin dikkatini konuşmaya çeker. Seyircilerin sorularını iletir. Açık oturumun sonunda tüm konuşmayı özetler.

Açık oturum için seçilecek başkan veya yönetici çok önemlidir. Başkan açık oturumu yönetebilecek kabiliyette ve bilgili olmalıdır. Konuşmacıların üzerindeki etkisi ve kontrolü  çok önemlidir.

Açık oturumda soru sorulur mu?

Açık oturumlarda amaç bir konuda kesin bir sonuca ulaşmak değildir. Amaç bir konuda izleyiciyi aydınlatmak ve onlara bilgi vermektir. Ancak izleyicilerin konuşmalara katkı sağlamları ya da soru sormaları mümkün değildir.

Yorumlar

  1. Sorunsal Avatar Sorunsal dedi ki:

    Türkiye'de düzgün bir açık oturum düzenlendiğine rastlamadım. Ne uzman bulmak mümkün ne de dinleyici..