kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Aday Memurluk Nedir? Aday Memur Disiplin Cezası Alırsa Ne Olur?

Aday memurluk nedir? Aday Memurluk ne demektir? Aday Memurluk kaç yıldır? Aday memur disiplin cezası alırsa nolur? Aday memur disiplin cezası alırsa atılır mı? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

A+
A-

Aday memurluk nedir? Aday memur kime denir? Aday memurluk süresi ne kadardır? Aday memur disiplin cezası alırsa ne olur? Aday memur disiplin cezası alırsa memurluktan atılır mı? Aday memur hangi cezaları alırsa memurluktan atılır? Detayları haberimizde bulabilirsiniz. Kamu Haber

Sözleşmeli Memurluk Hakkında Her Şey

Aday Memurluk Nedir? Kimler Aday Memur Sayılmaktadır?

Devlet memurluğuna ilk kez atanmaya, sınavlarda başarılı olarak hak kazanan kişilerin meslekte geçirecekleri ilk döneme aday memurluk dönemi adı verilmektedir. Aday memurluk bir anlamda devlet memurluğuna bir hazırlanma sürecini ifade etmektedir. Bu süreçte aday memurlar gerek atandıkları görevin gereklerini öğrenmek anlamında pratik yetiştirilme sürecine tabi olurlar gerekse aday memurluk eğitimine tabi tutularak temel memuriyet kaidelerini öğrenirler. 

Aday memurların yetiştirilmesinde gerçekleştirilecek olan bizzat adayın Kurumunda yapılmaktadır. Bu eğitimin sonunda ise adayların katılmaları gereken bir aday memurluk sınavı bulunmaktadır.

Aday Memurluk Süresi Ne Kadardır?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre aday memurluk süresi en az bir sene en fazla iki sene olmaktadır. Bu süre kurumdan kuruma farklılık göstermekle birlikte yaygın olarak bir yıl biçiminde uygulanmaktadır. 

Aday Memurluk Sınavı Nedir? Aday Memurluk Sınavında Başarısız Olunursa Ne Olur?

Aday memurluk sınavında adaylara memuriyetle alakalı bazı temel hususlar ve Kurum mevzuatı ile alakalı sorular yöneltilmektedir. Aday memurluk sınavında adayların başarısız olmaları durumunda memurluk ile ilişikleri kesilmektedir. Aday memurluk sınavında başarılı olan adaylarınsa asaleten memuriyete atamaları gerçekleştirilmektedir.

Aday Memurluk Sırasında Disiplin Cezası Alınırsa Ne Olur? Aday Memur Ceza Alırsa Memurluktan Çıkarılır Mı?

Aday memurluk sürecinde adayların özellikle hal ve hareketlerinin memuriyetle bağdaşacak biçimde olması gerekmektedir. Devlet Memurları Kanunu’nda devlet memurlarının uymaları gereken kaideler ve bunlara uymamaları durumunda karşı karşıya kalabilecekleri disiplin müeyyideleri açık şekilde ifade edilmiştir. Devlet memurlarının karşı karşıya kalabilecekleri disiplin cezalarını bir arada inceleyebileceğiniz çalışmamıza aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz çalışmamızda erişebilirsiniz;

Aday memurlar adaylık süreleri içerisinde memurlar için öngörülmüş olan disiplin cezalarından aylıktan kesme ya da kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almış olurlarsa disiplin amiri teklifi ve atama yetkilisi amir onayı ile memuriyetten çıkarılmaktadırlar. 

Aday Memurluk Sürecinde Memurluktan Çıkarılanlar Tekrar Memur Olabilir Mi?

Aday memurluk sürecinde bu disiplin cezalarını almaları sebebiyle memuriyetten atılmasına karar verilmiş olan devlet memurları üç yıl boyunca devlet memurluğu görevlerine tekrar alınmazlar. Üç yıllık süreçten sonra memurluğa atanmalarında ise herhangi bir sorun yoktur. Ancak aynı görevlerine dönemezler. Yeniden sınavlara katılarak başarı elde etmeleri devlet memuru olabilmeleri için şarttır. Yani öncesinde göstermiş oldukları başarı, memuriyetten çıkarıldıkları için kazanılmış hak doğurmamaktadır ve adayların yeniden memurluğa hak kazanmak için başarı göstermesi gerekmektedir. 

Aday Memurluktan Sonra Memurları Neler Beklemektedir?

Aday memurluk süreci tüm devlet memurları için zorunlu bir süreçtir. Memuriyete ilk defa atanan tüm meslek mensupları bu devreyi başarılı bir biçimde geçmek zorundadır. A Grubu kariyer mesleğe girmiş olanlar için aday memurluk süreci sonlansa da adayların mesleki yetişme süreçleri devam etmektedir. Yardımcı unvanına sahip kişiler asaleten memurluğa atandıktan sonra zorunlu oldukları yardımcılık dönemlerini de sürdürmektedirler. Bunun yanında aday memur olup herhangi bir yetişme ve yardımcılık dönemine tabi olmayan kadrolardaki adaylar görevlerini sürdüreceklerdir. 

Merkezi Atama Dışında Girilebilecek Memurluklar

Aday Memurluk süreçleri ile memurluğa dair merak ettiğiniz tüm hususları sormak ve bilgi paylaşmak için FORUM sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Memurluktan çıkarma disiplin cezası mı?

Devlet memurluğundan çıkarma cezası amirlerin bu yoldaki isteği üzerine, memurun bağlı bulunduğu kurumun yüksek disiplin kurulu kararı ile verilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.