kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Ohal Nedir? Nasıl Uygulanır? Korona Virüsü Sebebiyle Ohal Uygulanır mı?

Olağanüstü hal ya da kısaca Ohal nedir? Hangi durumlarda ilan edilir? Olağanüstü hal ilanını kim yapar? Korona virüsü sebebiyle Ohal ilan edilebilir mi? Ohal ile alakalı olarak merak ettiğiniz detayları haberimizde bulabilirsiniz.

A+
A-

Olağanüstü hal nedir? Ohal nedir? Hangi durumlarda ohal ilan edilebilir? Ohal ilanına kim karar verir? Ohal süresi ne kadar? Ohal uzatılabilir mi? Korona virüsü, salgın hastalık, pandemi durumlarında ohal ilan edilebilir mi? Anayasa’ya göre hangi hallerde ohal ilan edilebilir? Detayları haberimizde inceleyebilirsiniz.

Olağanüstü Hal – Ohal Nedir?

Olanğanüstü hal – Ohal; bir ülkede çeşitli sebeplerden dolayı olağanüstü yönetim usullerinin tatbikinin gerekmesi durumudur. Bu durumlar 1982 tarihli  Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda açıkça sayılmıştır. Bu tip durumların ortaya çıkması halinde, kararları daha kolay almak, uygulamak ve bir noktada toplumların psikolojik olarak mevcut sorunların ciddiyetine varmalarını sağlamak gayesiyle olağanüstü hal – ohal ilan edilmektedir.

Hangi Durumlarda Olağanüstü Hal – Ohal İlan edilebilir?

12 Eylül 1980 tarihinde gerçekleştirilen darbe sonrasında 1960 tarihli Türkiye Cumhuriyeti Anayasası kaldırılmış ve darbeden iki yıl sonra 1982 tarihli Türkiye Cumhuriyeti Anayasası hazırlanarak kabul edilmiştir. 1982 Anayasası’nın Yürütme başlığını taşıyan ikinci bölümünde 119. maddede düzenlenmiştir. 1982 Anayasası 119. Madde’de III. Olağanüstü Hal Yönetimi başlığında sayılan olağanüstü hal – ohal koşulları şu şekildedir;

-Savaş gerektirecek bir halin baş göstermesi,
-Savaş
-Ayaklanma
-Vatana ya da Cumhuriyet’e karşı eylemli ve güçlü bir kalkışma hareketi
-Seferberlik hali
-Milletin ve ülkenin bölünmezliğinin iç ya da dıştan tehlikeye düşmesine sebep şiddet hareketlerinin yaygın hale gelmesi
-Temel hakların ve de hürriyetlerin Anayasal düzenin ortadan kaldırılmasına yönelik yaygın halde şiddet hareketlerinin ortaya çıkması
-Şiddet olaylarından dolayı kamu düzeninin ciddi derecede bozulması
-Ağır bir ekonomik buhranın ortaya çıkması durumu
-Doğal afet ya da tehlikeli salgın hastalık durumu

rte 2

Olağanüstü Hal – Ohal Kararını Kim Alır? Ohal Kim Tarafından İlan Edilir?

Olağanüstü Hal – Ohal kararı yukarıdaki durumların ortaya çıkması söz konusu olduğunda Cumhurbaşkanı tarafından ilan edilebilmektedir.

Olağanüstü Hal – Ohal Kararı Kaç Ay İçin Verilir? Ohal Ne Kadar Süre İlan Edilebilir?

Cumhurbaşkanı ilk etapta ohal ilanını 6 ay için yapabilmektedir. Cumhurbaşkanı tarafından verilen olağanüstü hal – ohal kararı aynı gün içerisinde Resmi Gazete’de yayımlanmaktadır ve yine aynı günün içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi onayına sunulmaktadır. Türkiye Büyük Millet Meclisi toplantıya çağrılır ve Cumhurbaşkanı tarafından verilmiş olan olağanüstü hal – ohal kararını aynı süreyle onaylayabilir, süresini uzatabilir ya da kısaltabilir veya kaldırabilir.

Olağanüstü Hal – Ohal Uzatılabilir Mi?

Cumhurbaşkanı tarafından ilan edilen ve Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından onaylanan olağanüstü hal – ohal kararı azami dört aylık süre ile uzatılabilmektedir. Uzatma kararını Türkiye Büyük Millet Meclisi her defa dörder ay için alabiliyorken bu sınır savaş gerekçesi ile alınan ohal kararlarında uygulanmamaktadır.

Korona Virüsü Sebebiyle Olağanüstü Hal – Ohal Kararı Alınabilir Mi?

Çin Halk Cumhuriyeti kaynaklı olarak çıkan ve süratle dünya üzerinde yer alan bir çok ülkeye sıçrayan, Mart ayı itibariyle 11 Mart 2020 tarihinde Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin KOCA’nın duyuru ile sabit olarak ülkemize de gelen Korona tipi virüs Covid – 19  Dünya Sağlık Örgütü’nün de belirttiği üzere bir salgın hastalık halini almış durumdadır. Bu bağlamda 1982 Anayasası’nda yer alan olağanüstü hal – ohal gerekçeleri arasında bulunan “-Doğal afet ya da tehlikeli salgın hastalık durumu” uyarınca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından olağanüstü hal ilan edilmesi hususunda herhangi bir engel bulunmamaktadır.

Tabi ki olağanüstü hal – ohal kararı almak yapılacak istişareler sonucu durumu değerlendirecek olan Cumhurbaşkanı makamının inisiyatifindedir. Ancak bu karar için Anayasal zeminin oluştuğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin ALTUN da yapmış olduğu açıklamada henüz böyle bir kararın ya da düşüncenin olmadığını belirtmiştir. İlerleyen günlerde ülkemizi nelerin beklediğini ise izleyip göreceğiz. Özellikle resmi açıklamalar oldukça yazımızda size bilgi vermeye devam edeceğiz.

Korona Virüsü ile alakalı fikirlerinizi paylaşmak ve diğer insanlarla istişarede bulunmak için Tıklayınız!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.