kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Ales Nedir Ne Sorulur?

ALES nedir? Ne sorulur? Ne amaçla kullanılır? ALES soru sayısı kaç? Kaç yıl geçerli? Puan hesaplama nasıl yapılır? Kurs tavsiyesi, kaynak tavsiyeleri.

A+
A-

ÖSYM tarafından düzenlenen bir diğer sınav olan ALES tam adıyla Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı hakkında bilgi vermeye çalışacağız. ALES nedir ne sorulur herkes bildiğini düşünse de bilgilerin çoğunluğunun güncel olmadığını söylemek yanlış olmayacaktır. 

Lisans mezunu olan herkesin yüksek lisans yapabilmek için veya akademik kariyer yapmaya devam edebilmek için girmek zorunda olduğu ALES önceleri çok kolay bir sınavdı. Üniversitelerin yüksek lisans öğrencisi veya araştırma görevlisi aldığı bir sınavın bu denli kolay olması pekte makul değildi. Zamanla soru sayısı ve süre değiştirilip sınavın soru tarzı ve ölçme ve değerlendirme unsurları ciddi şekilde değişti.

ALES’e Nasıl Çalışılır

Yeni sistemde ALES soru sayısı 100 olarak belirlendi. Bu sorulardan 50 tanesi sözel 50 tanesi ise sayısal alandan gelecek. ALES sınav süresi 150 dakikaya uzatılırken birim soru başına düşen süre de artırıldı. Önceki sistemde çok kolay, kolay, zor ve çok zor sorular mevcuttu, soruların zorluğundan çok süre çalması adayları zorluyordu. Yeni sistemde soru sayısı az ve süreler daha uzun olacağı için çok kolay soruların olmaması bekleniyor.  kamu haber

Bir diğer farklılık ise sayısal, eşit ağırlık ve sözel alanlardan mezun olmuş tüm adayların aynı sınava girmesinin yaratacağı problemdir. Sayısal adayı ölçmek için sorulacak soru eşit ağırlık ve sözel grubu zorlayabilecek nitelikte olacaktır. Sözel soru ise sayısal adayları daha fazla zorlayacaktır. 

ALES Konuları 2019

Sınav içerikleri ÖSYM tarafından sık sık güncellenmektedir bu yüzden konuları yıl başlığıyla belirttik. Yine de tercihiniyap.net editörleri her değişiklikte güncellemeye devam edecektir.

ALES Matematik Konuları 

1. Sayısal Mantık: Sözel mantığa benzer bir şekilde eleyici ve zaman kaybettiren sorular gelmekte. Genellikle iki örnek ve 10 soru olarak soruluyor.

2. Problemler: Havuz, hareket, hız, yaş dahil olmak üzere YKS seviyesinin çok üzerinde problem soruları mevcut.

3. Permütasyon Kombinasyon Olasılık: Birbiriyle iç içe geçmiş sorulabildiği gibi ayrı ayrı da sorulabiliyor. Özellikle zor olasılık soruları gelebiliyor.

4. Fonksiyonlar: Olmazsa olmaz bir konu olan fonksiyonlar hem ayrı hem de diğer sorularla içiçe soruluyor.

5. EBOB EKOK

6. Rasyonel Sayılar

7. Eşitsizlikler: Eleyici sorular gelebiliyor.

8. Bölünebilme

9. Mutlak Değer

10. Sayılar

ALES Geometri Konuları

Açılar

Üçgende Açılar

Çokgende Açılar

Katı Cisimler

Analitik Geometri: En zorlayıcı soruların geldiği alan diyebiliriz. Mutlaka çok soru çözün.

Çember Daire

Açıortay Kenarortay 

Üçgende Benzerlik

ALES Türkçe Konuları

1. Cümlede Anlam: Genellikle 3-4 adet soru gelmekte olup nispeten basit sorulardır.

2. Sözcükte Anlam: 1-2 adet soru sorulmakta olup genellikle aynı sözcük hangi şıkta farklı anlamda kullanılmıştır veya anlamını kaybettiği cümle sorulmaktadır.

3. Paragrafta Anlam: Anlam akışını bozan cümle, paragraf başlığı, hangi cümle çıkarılsa anlam bozulmaz tarzında sorulmaktadır.

4. Anlatım Bozuklukları: YKS düzeyinden daha zor sorulmakta olup anlatım bozukluğu olan cümle değil anlatım bozukluğunun sebebi sorulduğundan daha zor olmaktadır.

5. Sözel Mantık: Öncelikle Allah sabır versin demek uygun olacaktır diye düşünüyoruz. Olabilecek en zor ve en uğraştırıcı kısım tam olarak burasıdır. Genellikle aynı örnek olay verilip sonraki 5 soru bu örnek üzerinden sorulmaktadır. Başarılı olmak istiyorsanız yapmanız gereken kesinlikle çok soru çözmektir.

6. Anlatım Biçimleri: Öyküleme, örnekleme vb anlatım biçimlerine ilişkin bir veya iki soru paragraf içerisinde genellikle soruluyor.

7. Yazım ve Noktalama Kuralları: Fazla olmamakla birlikte hangi kelime yanlış yazılmıştır, noktalamanın yanlış kullanıldığı şık hangisidir gibi sorular geliyor.

ALES Puanı Kaç Yıl Geçerli?

Yukarıda belirttiğimiz üzere ALES sistemi baştan aşağı değişti. Bundan ALES geçerlilik süresi de nasibini aldı, adayların lehine bir değişiklik yapıldı önceki sistemde 3 yıl olan geçerlilik yeni sistemde 5 yıl olarak düzenlendi. Böylece sınavın yapıldığı tarihten itibaren ALES 5 yıl geçerli!

ALES Yılda Kaç Kez Yapılır?

Eskiden 2 defa yapılan ALES artık yılda 3 kez yapılacak. Sayının artma sebebi yüksek lisans başvuru tarihleri ve yılda iki kez yapılan sınavın tarihlerinin adayların mağduriyetine sebebiyet vermesi olarak duyuruldu.

ALES Puanı Nasıl Hesaplanır?

Sistem değişikliği sonucunda 100 soru var 100 puan eşit dağılıyor gibi bir yanılgının oluştuğunu fark ettik. Oysa gerçekle hiçbir bağlantısı mevcut değildir. Toplamda üç farklı puan türü için her bir sorunun değeri değişmektedir. ALES sözel puanı, ALES sayısal puanı ve ALES eşit ağırlık puanı hesaplamalarında soru değerleri değişmektedir. Sözel alanda ortalama 2 kat kıymetliyken sayısal puan hesaplaması için de tersi geçerlidir. Tabi ki bu verilen oranlar standart değildir çünkü her bir sınavda yapılacak bağıl değerlendirme farklıdır. Ortalamanın üzerinde net bırakmanız ALES puanınızın yüksek olması açısından önemlidir. Ortalamanın üzerinde yaptığınız her net için alacağınız standart sapma artacaktır. 

ALES Kurs Tavsiyesi 

Herhangi bir sınav için kurs tavsiyesi vermek genellikle tercih ettiğimiz bir yöntem değil. Bir kursu tavsiye ettiğinizde oraya kefil olmuş oluyorsunuz ve bu ağır bir sorumluluk. O yüzden emin olmadığımız hiç bir kursu tavsiye etmemeye çalışıyoruz. Yalnızca Ankara ALES kursu tavsiyesi olarak başkent kariyer ekibini önerebiliriz. Gitmediğimiz, kaynaklarını kullanmadığımız ve hocalarını bilmediğimiz hiç bir ekibi önermemek adına diğer illerde maalesef tavsiye vermeyeceğiz.

Hazırlık Süreci ve ALES Kaynak Tavsiyesi

Doğrudan bir yayınevi veya yayınevine ait bir kitap tavsiyesi vermek doğru değil. Kullanacağınız kitabın hangi özellikleri taşıması gerektiğine ilişkin tavsiye vermek mantıklı olacaktır. Tercih edeceğiniz kaynak mutlaka farklı soru tiplerini içersin, son bir kaç yılın gelişen ve zaman alıcı tarzını uygun olsun bunların yanı sıra konu anlatımlı değil örnek soru veya yalnızca soru kitaplarını tercih edin. ALES’e nasıl hazırlanılır diyen herkese aynı cevabı veriyoruz çok soru çözerek! 

Yukarıda kısaca ALES hakkında bilgi vermeye ve en sık karşılaştığımız soruları cevaplamaya çalıştık. Bunlar haricinde merak ettiğiniz konuları forum üzerinden yöneltebilirsiniz. 

ALES Sonbahar Dönemi Ne Zaman?

ALES sınavına kaç kez girilebilir?

Birden fazla kez ALES’e girmiş olanlar geçerlilik süresi içerisinde istedikleri sınav sonucunu kullanabilirler. En son girilen ALES puanını kullanma zorunluluğunuz yoktur. Geçerlilik süresi içerisinde en yüksek puana sahip olan ALES sonucu kullanılabilir.

Yorumlar

  1. akademik Avatar akademik dedi ki:

    hiç çalışasım gelmiyor konuları da hep unutmuşum. offf

  2. akademik Avatar akademik dedi ki:

    hiç çalışasım gelmiyor konuları da hep unutmuşum. offf

  3. akademik Avatar akademik dedi ki:

    hiç çalışasım gelmiyor konuları da hep unutmuşum. offf