kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Alkollü Araç Kullanmanın Cezası 2020 Ne Kadar?

Alkollü Araç Kullanmanın Cezası 2020 Ne Kadar? Alkollü Araç Kullanmanın Cezası 2020 var mı? Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma Suçu Cezası 2020 nedir? Ne Kadar?

A+
A-

Türkiye’de her yıl binlerce trafik kazası yaşanmaktadır. Bu kazalarda yine binlerce vatandaş hayatını kaybetmektedir. Üstelik binlerce vatandaş da yaralanmaktadır. Bu kazaların en büyük nedenlerinden biri sürücülerin alkollü araç kullanmasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle alkollü, uyuşturucu madde alınıp araç sürmek yasaklanmıştır. Bu yasak belirli bir limite dikkat edilerek getirilmiştir. Belirli bir limitin üzerinde alkol almış sürücüye idari para cezası, ehliyete el koyma cezası verilmektedir. Kuralları çiğnemeye devam eden sürücüler hakkında ise dava açılmaktadır. Peki alkollü araç kullanmanın cezası 2020 ne kadar? Trafik güvenliğini tehlikeye atma suçu ne kadar? Ne kadar alkol kaç promile eşittir? Alkollü araç kullanırken yaralamalı veya ölümlü kazaya sebebiyet verme suçunun cezası ne kadar?

Alkollü Araç Kullanmanın Cezası 2020

Miktarı fark etmeksizin uyuşturucu etkisindeyken araç kullanmak yasaktır. Uyuşturucunun limiti yoktur. Alkolde ise promil sınırı vardır. 50 promilin üzerinde alkollü olan kişisel otomobil kullanan sürücü ve 20 promilin üstünde alkollü ticari araçların sürücüleri için direksiyon başına geçmek yasaktır. 100 promili geçmeyecek şekilde alkollü araç kullananlar yakalandığında para cezası verilir ve belirli bir süreliğine ehliyetlerine l konulur. Lakin 100 promilin üstünde alkollü olduğu belirtilen sürücüler hakkında ise işlem başlatılır.

2020 yılında son 5 yıl içinde ilk kez alkollü araç kullanırken yakalanan kişiye 1228 Türk Lirası para cezası verilir. Erken ödeme yapılırsa ceza 921 TL’ye düşer. Ayrıca sürücüye 20 ceza puanı verilir. 6 ay da ehliyete el konulur. İkinci kez alkollü araç kullanan sürücüye 1539 TL para cezası kesilir ve 2 yıl ehliyete el konulur. Üçüncü ve daha fazla yakalanan sürücüye ise her defasında 2473 TL para cezası verilir ve ehliyete 5 yıl el konulur.

Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma Suçu Cezası 2020

Karada, denizde, havada, demir yollarında trafiği tehlikeye sokmak yasak ve suçtur. 100 promilin üzerinde alkollü olarak trafiğe çıkan kişiler trafik güvenliğini tehlikeye sokar. Bu nedenle ceza yaptırımı uygulanır. Türk Ceza Kanunun 179. maddesi doğrultusunda kamu davası açılır. Bu davayı kaybetmeniz durumunda 2 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Ne Kadar Alkol Kaç Promile Eşittir?

Bira, şarap gibi düşük alkollü ürünlerin 4 kadeh tüketimi veya rakı, votka, viski, cin gibi yüksek alkollü ürünlerin 3 kadeh tüketimi 100 promil sınırının aşılmasına neden olur. Ayrıca Adli Tıp Kurumu verilerine göre alkol tükettikten sonraki her 1 saatte vücuttaki alkol oranı %15 azalır. Ancak bu rakamlar, promil, alkol azalma oranı kişinin yaşı, cinsiyeti, boyu, kilosuna göre değişiklik gösterebilir.

Alkollü Araç Kullanırken Ölümlü Kaza Yapmanın Cezası 2020

Alkollü araç kullanan sürücünün yaralanma veya ölümle sonuçlanan bir kazaya karışması durumunda nedeler olacağı merak edilir. Bu durumda taksirle yaralama veya taksirle öldürme suçu yerine bilinçli taksirle yaralama ve öldürme suçu olduğu kabul edilir. Bunun nedeni ise Yargıtay’ın alkollü araç kullanmanın bilinçli olarak sürüş yeteneğini kaybettirmesi görüşüdür. Bu konuda bir avukatla görüşerek daha iyi bilgi almanız mümkün olacaktır. Kamu Haber

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.