kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Anneler Günü Nedir? Neden Kutlanır? Ne Zaman Çıktı?

Anneler Günü Nedir? Neden Kutlanır? Ne Zaman Çıktı? Anneler gününün tarihçesi nedir? Anneler günü ilk ne zaman kutlandı? Anneler günü ilk kez nerede ve ne zaman kutlandı?

A+
A-

Kokusu, dokunuşu, sevgisi, merhameti, varlığı, yokluğu, yemekleri ile hayatlarımızın vazgeçilmezi olan annelerim bizim için çok özel ve önemlidir. İnsanların doğumda gördüğü ve ölürken de hatırlamak istediği tek yüzün anne yüzü olduğu söylenir. Dünyanın her yerinde anneler kutsaldır. Çocuklarını 9 ay boyunca karnında taşıyan anneler ile çocukları arasında doğumdan önce özel bir bağ oluşmaktadır. Doğumdan sonra ise çocuk ile anne arasındaki bağ gelişmektedir. Çocukları için anneler her gün kutsal her gün özeldir. Ancak yılın bir günü dünyadaki tüm annelere adanmıştır. Hangi günden bahsettiğimizi biliyorsunuz. Yılın bir günü tüm dünyada “Anneler Günü” kutlanmaktadır. Anneler gününde annelere hediyeler alınır anneler mutlu edilir. Peki anneler günü nedir? Anneler günü ne demek? Anneler günü neden kutlanır? Anneler günü ne zaman çıktı?

Anneler Günü Tebriki, Kutlama, Anneler Günü Kartları ve Resimleri

Anneler Günü Nedir? Ne Demek?

Anneler günü her yıl tüm dünyada kutlanan ve annelerin önemine dikkat çeken bir gündür. Anneler gününün ilk olarak ne zaman kutlandığı, anneler gününün ne anlama geldiği merak edilmektedir. Ve bu özel gün hakkında pek çok iddia ve pek çok rivayet bulunmaktadır. Bazı rivayetlere göre bu gün Yunan mitolojisiyle yakından ilişkilidir. Tanrıların annesi olaran gösterilen Rhea’nın onuruna bu gün ortaya çıkmıştır. İlkbahar mevsiminde gerçekleştirilen bu kutlamalara Antik Yunan’dan sonra Antik Roma’da da rastlanmıştırdır. Antik Romalılar tanrıların annesi olarak gördükleri bereken tanrıçası Kibele için kutlamalar düzenlemişlerdir. Yine ilkbahar aylarında bu kutlamalar gerçekleşmiştir. Kısacası anneler günü tarihte ilk olarak tanrılara adanan ve bu kapsamda kutlamaların gerçekleştirildiği özel bir gündür. Bu kutlamalar yıllar sonra kendi annelerimize adanmış ve yaklaşık 100 yıldır bu kapsamda kutlamalar gerçekleştirilmektedir.

kamu haber

Anneler Günü Neden Kutlanır?

Anneler günü dünyadaki tüm annelerin emeklerini onurlandırmak, annelerimize duyulan sevgiyi ve saygıyı göstermek için kutlanan bir gündür. Çocuklar, eşler tarafından annelere hediyeler alınır, jestler yapılır. En azından yılın bir günü annelere verilen önem gösterilmeye çalışılır. Bu çabalar ve bu gün aslında annelere duyulan sevgi ve saygının sembolize edilmesidir. Ayrıca 21. yüzyıl ile birlikte özel olan her şeyin dönüştüğü gibi anneler günü de bir alışveriş gününe dönüşmüştür. Büyük firmalar tarafından yapılan kampanyalar ile alışveriş çılgınlığı yaşanır. Daha önceleri tanrılara sonra annelere duyulan sevgi, saygı ve teşekkürün sembolize edildiği gün olan anneler günü şimdilerde altı boş bir şekilde alışveriş için kutlanmaktadır.

Anneler Günü Ne Zaman Çıktı?

Anneler gününün tarihi çok merak edilmektedir. Modern anlamda bugünkü haliyle ilk Anneler Günü kutlaması 1914 tarihinde gerçekleşmiştir. Anneler gününün ilk kez 1914 yılında kutlanmasında Ana Jarvis isimli bir hanımefendinin kendi annesine duyduğu özlem büyük rol oynamaktadır. Ana Jarvis ABD’nin Virginia eyaletinde öğretmen olarak çalışmaktayken 1905 yılında annesi hayata gözlerini yummuştur. Annesine olan güçlü bağları ve duyduğu sevgi nedeniyle Anna Jarvis annesini her yıl anmak için etkinlikler düzenlemeye karar vermiştir. Bu anlamda çabaları sonuç vermiş ve kendi okulundaki 407 öğrenci ile birlikte ilk etkinliğini düzenlemiştir. Ancak Anna’ya karşı çıkanlarda vardır. Özellikle bölgedeki temsilciler, siyasiler anayasa ile bağdaşmadığı için bu etkinliğe karşı çıkmıştır. Ancak Anna yılmamış ve mücadelesini hukuk yoluna götürmüştür. Ardından 1914 yılında kazandığı hukuk savaşı sonucunda Anneler Günü ülke genelinde resmileşmiştir. ABD’den tüm dünyaya yayılan anneler günü kutlamaları bugün ülkemizde bile kutlanmaktadır. Bu nedenle her yıl Mayıs ayının ikinci pazarı Anneler Günü olarak kutlanmaktadır.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Anneler Günü Sadece Türkiye’de Mi Kutlanır? 

Anneler Günü neden olmuştur?

ABD’de Anna Jarvis vefat ettiği annesi için 1908 yılında başlattığı anma günü, 1914’te Kongre’nin onay vermesiyle ABD çapında yayıldı.

Yorumlar

  1. Zeynep TAŞGUR Avatar Zeynep TAŞGUR dedi ki:

    anneler candır, can. Her günlerini kutlamak gerekir.