kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Asgari Geçim İndirimi (AGİ) 2020 Ne Kadar?

Asgari Geçim İndirimi (AGİ) 2020 Ne Kadar? Asgari Geçim İndirimi (AGİ) Nedir? Ne Demek? Asgari Geçim İndirimi (AGİ) Nasıl Hesaplanıyor? Asgari Geçim İndirimi (AGİ) 2020 Ne Kadar? 2020 Asgari Ücret Ne Kadar?

A+
A-

Türkiye’de milyonlarca çalışan bulunmaktadır. Bu çalışanların neredeyse %50’si asgari ücretle çalışmaktadır. Bu kişilerin eşleri, çocukları, anne ve babaları ile neredeyse 10 milyon ile 20 milyn arasındaki kişi asgari ücret miktarından doğrudan etkilenmektedir. Bu nedenle her yıl düzenlenen ve yeniden belirlenen asgari ücret miktarı merak edilmektedir. Asgar ücretin yanı sıra asgari geçim indirimi de merak konusudur. Bekar çalışanlar AGİ sayesinde önemli bir gelire sahip olmaktadır. Peki Asgari Geçim İndirimi (AGİ) 2020 ne kadar oldu? Asgari ücret 2020 ne kadar?

Asgari Geçim İndirimi (AGİ) Nedir? Ne Demek?

AGİ, Asgari Geçim İndiriminin kısaltmasıdır. 2007 yılında devreye giren uygulama vergi iadesinin yerine getirilmiştir. 2007 öncesinde vatandaşlar yıl boyu yaptıkları harcamaların fişlerini toplayıp iş yerlerine teslim edip vergi iadesi almaktaydı. Daha sonra AGİ uygulaması ile yeni bir dönem başladı. İşverenler, personellerin ücretleri üzerinden vergi hesaplayarak vergi dairesine bu tutar doğrultusunda daha az ödeme yapmakta. Bulunan AGİ tutarı da çalışanlara ödenmekte. AGİ ile asgari ücret ise birbirine bağlı. Çünkü AGİ, asgari ücretin belirlenmesinden sonra ortaya çıkıyor. AGİ ödeme miktarı ise 1 yıllık asgari ücretin yarısının %15’i olarak tespit ediliyor. Kamu Haber

Asgari Geçim İndirimi (AGİ) Nasıl Hesaplanıyor?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu yeni tutarı belirledikten sonra AGİ tutarı belirlenmektedir. 2020 yılı için asgari ücret tutarı 2.324,70 TL olarak belirlendi. Bu kapsamda yeni yılda geçerli olacak AGİ de hesaplanmış oldu.

Asgari Geçim İndirimi (AGİ) 2020 Ne Kadar?

Çalışanın evli olup olmaması, medeni hali, eşinin çalışıp çalışmaması, çocuk sayısı gibi unsurlara göre belirlenmektedir. Ayrıca asgari ücret de göz önünde bulundurularak hesaplanır. Bu kapsamda

Çalışanın kendisi için %50
İşsiz ve geliri olmayan eş için %10
Herbir çocuk için ayrı ayrı olmak üzere, ilk iki çocuk için %7.5
Üçüncü çocuk için %10
Diğer çocuklar için ise %5

olmak üzere hesaplanır. Bu kapsamda bulunan indirim oranlarının uygulanması sonucunda ortaya çıkan matrahın gelir vergisi tarifesinde ilk gelir dilimi karşılığında %15’lik oranla çarpılır. Bu sayede bulunan tutarın 12’ye bölünmesi sonucunda her ay için ortaya çıkan rakama göre hesaplanır.

agi 2020

2020 Asgari Ücret Ne Kadar?

İşçi, işveren ve hükümet yetkilileri masaya oturdu. 2020 yılı için geçerli olacak asgari ücret tutarı belli oldu. 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücret, brüt 2 bin 943 TL net 2  bin 324.70 TL olarak belirlendi. Böylece, geçen yıla göre net asgari ücreti % 15.03 oranında yükseldi. Merkez Bankası 2019 beklenen yıl sonu enflasyon oranı yaklaşık %12 olarak öngörülmekteydi.Dolayısıyla 3 puan üstünde bir artış sağlayarak, işçinin enflasyona ezdirilmemesi için çaba gösterildi. Ayrıca bu oran 2020 hedef enflasyonu %8.5 ’un bütçe artışı oranı olan %14’un de üstünde. 2002 yılına kıyasla da Reel olarak yani enflasyonu göz önüne alarak % 154 oranında artış sağlandı. Aylık net 2.324.70 TL olarak açıklanan asgari ücret, bekar ve çocuksuz bir çalışan için geçerli. Üç çocuklu ve evli bir işçi için asgari ücret 2.479.21 TL olacak.

asgari gecim indirimi agi 2020

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.