kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Bağ-Kur Emekli Maaşları Ne Kadar?

Bağ-Kur Emekli Maaşları Ne Kadar? Bağ-Kur Nedir? Ne Demek? Kimler Bağ-Kurlu Olabilir? Bağ-Kur Emekli Maaşları Nasıl Hesaplanır? Bağ-Kur Emekli Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır?

A+
A-

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren Bağ-kur emekli maaşları ne kadar, tarım ve esnaf bağkurlusunun alacağı emekli maaş miktarı, kimler bağ-kur lu olabilir gibi sorularınıza cevaplarımızı ne güncel haliyle sizler için paylaştık. Sizlere fikir verebilmek amacıyla yazdığımız bu yazıda aklınıza takılan diğer soruların cevabını da bulabilirsiniz.

Türkiye’de milyonlarca çalışan bulunmaktadır. Devlette ve özel sektörde istihdam edilen bu çalışanların yasa gereği sigortaları yapılmalıdır. Bunun nedeni ise çalışmalarının ardından emekli olduktan sonra sosyal ve ekonomik haklarının korunmasıdır.  Özellikle de işletme sahipleri, şirket yöneticileri, yönetim kurulu üyeleri gibi kimseler Bağ-Kur’a bağlıdır. Bu nedenle Bağkur emekli maaşları merak edilir. Peki Bağ-Kur emekli maaşları ne kadar? Bağ-Kur nedir? Ne Demek?

Çiftçi Belgesi Nasıl Alınır 2023

Bağ-Kur Nedir? Ne Demek?

Bağ-Kur Türkiye’de çalışanların çalışma hayatı sonrasını, geleceğini güvence altına almak için yaptırdıkları sigortadır. Bir kişi “Bağkurluyum” diyorsa sigortalı olarak çalıştığı anlamına gelmektedir. Devlete ödenen Bağ-Kur sigortası karşılığında sağlık, yaşlılık ve ölüm gibi masrafları karşılanır. Emeklilikleri güvence altına alınır. Bağkur 1972 yılında açılmış, 2006 yılında ise Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) bağlanmıştır.

Kimler Bağ-Kur’lu Olabilir?

Türkiye’de hangi sosyal güvenlik kurumuna kimlerin başvurabileceği çok merak edilir. Bu kapsamda kimlerin bağkur yaptıracağı da sorulmaktadır. İş yeri sahipleri, kendi işletmeleri olanlar, yönetim kurulundakiler bağkur sigortası yaptırmalıdır. 18 yaşından büyük, sigortalı olan herkes kayıt olabilir.

Bağkur Emekli Maaşları Ne Kadar?

Artış gösteren Bağ-Kur esnaf emeklileri maaşları 5 bin 500 TL  civarına yükselmiştir.

Bağ-Kur Emekli Maaşları Nasıl Hesaplanır?

Emekli maaşı alınabilmesi için önce emekli aylığı oranı hesaplanır. Bu oran ise %60 olarak belirlenmiştir. Hesaplama yapılırken 2000 yılı baz alınır. 2000 öncesinde Bağkur sigorta girişi yapılan bir kişinin emekli aylığının hesaplanması için gösterge rakamı ile aylık bağlanma oranı çarpılmaktadır. Aylık bağlanma oranı ise %60’dır. Daha sonra bulunan miktar SGK tarafından yayımlanan 12.000 katsayısı ile çarpılır ve nihai emekli maaşı bulunur. 2000’den sonraki emekli aylığı hesaplamalarında gösterge rakamları kullanılmaz. Gösterge rakamlarını bulmak için SGK’nın internet sitesine girerek doğru bilgilere erişebilirsiniz.

Bağ-Kur Emekli Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Bağkurlular 4B sınıfındaki sigortalılardır. Bu kapsamda yapacakları sorgulamalar merak edilir. Artık günümüzde her işlem internet üzerinden yapılmaktadır. 2006 yılından itibaren tüm SGK işlemleri de e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. Bağkur emekli maaşları sorgulama işlemi için e-Devlet’e girmelisiniz. Ve buradan bağkur işlemleri yapabilirsiniz. e-Devlet’e girmek içinse T.C. kimlik numarası ve PTT’den alınan e-Devlet şifresi yeterli olacaktır.

Sosyal Güvenlik Destek Primi Nedir, Ne Kadar Kesinti Yapılmaktadır? Kimlere Uygulanır?

Bağ-Kur Emekli Maaş Farkları ne zaman ödenecek?

15 Ocak’ta toplu sözleşme ve enflasyon farkından kaynaklanan yüzde 16,48 oranında zamlı maaş alan memur emeklileri, ek zam farklarını 27 Ocak 2023 Cuma günü alacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.