kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Bakan Müşavirliği Nedir? Bakan Müşaviri Ne İş Yapar?

Bakan müşavirliği nedir? Nasıl bakan müşaviri olunur? Bakan müşaviri ne iş yapar? Bakan müşavirinin maaşı ne kadar? Bakan müşaviri memur sayılır mı? Özlük hakları nasıldır? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

A+
A-

Bakan Müşavirliği Nedir? Bakan Müşavirliği Ne iş Yapar?

Bakanın bizzat danışmanlık ihtiyacı olduğu zamanlarda atanan ve bakana çalışmalarında yardımcı olan kişidir. Bakan müşavirliği mesleği nedir? Nasıl bakan müşaviri olunur? Kimler bakan müşaviri olabilir? Bakan müşavirliği görev süresi ne kadar? Bakan Müşaviri ne iş yapar? Maaşı ne kadar? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Bakan Müşavirliği Nedir?

Bakan müşavirliği Bakanlık kadrosunda sabit bir görev değil doğrudan görev yapan Bakana bağlı olarak sürdürülen bir görev olarak 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ihdas edilmiştir. Bu ihdas öncesinde Bakanlık müşavirliği görevi söz konusuydu. Bu kadro bakandan bakana değişmesi şart olmayan, bakanlığın bir kadrosu olarak ihdas edilmiş olan bir kadro iken bakan müşaviri kadrosu farklı olarak bakanın bizzat kendisine bağlı kılınmış bir kadrodur. Bakan müşavirliği kadrosu istisnai bir kadrodur. Yani devlet memurluğuna giriş şartlarına bağlı kalınmaksızın atama ile gelinebilen bir görevdir. Devlet Memurları Kanunu’nun 61. maddesine yapılan ekleme ile düzenlenmiş ve hükme bağlanmıştır.

Bakan Müşaviri Nasıl Olunur?

Bakan müşaviri olmak isteyen kişilerin Bakanın çalışma alanına dair özel bir konuda veya öncelik taşıyan bir hususta bilgi ve deneyim sahibi olması esastır. Bu gibi hususlarda Bakana bizzat danışmanlık yapmak üzere görevlendirilen Bakan müşavirlerinin atanması için ayrıca bir şarta gerek yoktur.

Bakan müşaviri olmak isteyen kişilerin Devlet Memurları Kanunu ile Bakanlığın personel mevzuatında yer alan sınav, kademe, derece, atanma usul ve esaslarında yer alan koşulları taşıyor olması şart değildir. Bakanın tensibi atama için yeterlidir.

Bakan Müşaviri Ne İş Yapar?

Bakan müşaviri Bakanın bizzat bir konuda danışmanlık ihtiyacı hissettiği durumlar için atanmaktadır. Dolayısıyla en önemli görevleri uzmanlık alanlarında Bakanın çalışmalarına destek olmak, ona danışmanlık yapmak ve yardımcı olmaktır. Bakan müşavirinin görev süresi Bakanın görev süresi ile sınırlıdır. Bu süre tamamlandığında müşavirin de görevi sona ermektedir.

Bakan müşaviri Bakanın görev süresi bitmeden de gerek görülürse görevden alınabilmektedir. Bakan müşaviri Bakan tarafından verilen görevleri yerine getirmektedir. İstisnai olarak memur sayılmaktadır. Bakanın bizzat görevden azletmesi ya da Bakanın görev süresinin dolması üzerine görevinin sona ermesi durumunda Bakan müşavirinin başka bir memuriyet görevi yoksa memurlukla ilişiği kesilmektedir.

Bakan müşaviri bu göreve gelmeden evvel memur ise, yönetici kadrolarından gelmiş olması durumu dışında eski görevine ataması bir ay içerisinde yeniden yapılmaktadır. Eski kurumunda atamasının yapılabileceği boş kadro olmaması durumunda, bu kadro görevinin sona ermesi ile birlikte ihdas edilmiş sayılır ve ataması gerçekleştirilir. Meslekler

Bakan müşavirliği görevinden evvel devlet memuru olmayanların ise memurlukları görevlerinin bitimiyle sona erer, bakan müşaviri olarak görev yaptıkları Bakanlıklarda herhangi bir kadro ve pozisyonda müşavirlik görevlerinden kaynaklanan herhangi bir müktesep memurluk hakları bulunmamaktadır.

Bakan Müşavirinin Maaşı Ne Kadar?

Bakan müşavirleri istisnai bir memurluk kadrosunda yer almaktadırlar. Bu anlamda farklı bir maaş rejimine tabidirler. Bakan müşavirinin maaşı 10.000- 12.000 TL arası değişkenlik göstermektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.