kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Dava Sonucu Sorgulama

Dava Sonucu Nasıl Öğrenilir? Nereden Öğrenilir? Dava Sonucu Sorgulama ve Öğrenme nasıl yapılır? Dava sonucumu nasıl öğrenebilirim? Dava sonucumu öğrenmek istiyorum, ne yapmalıyım?

A+
A-

Dava Sonucu Sorgulama

Elektronik ortam üzerinden kurumlara ulaşmak ve hizmetlerinden yararlanmak artık çok kolay… Özellikle bir davam var mı ya da cezam var mı diye araştıran merak eden pek çok kişi vardır. Peki dava sonucu sorgulama nasıl ve nereden yapılır, gelin birlikte bakalım…

Türkiye’de artık hemen hemen her kamu hizmeti elektronik ortam üzerinden verilmektedir. e-Devlet sisteminin kurulmasından bugüne kamu kurum ve kuruluşları hizmetlerini e-Devlet aracılığıyla elektronik ortama taşımaya başlamıştır. kamu haber

Yargıtay Dava Dosya Sorgulama Nasıl ve Nereden Yapılır?

Günümüzde e-Devlet üzerinden verilmeyen hizmet yok denecek kadar azdır. Bu sayede vatandaş bürokrasinin hantallığından kurtulmuş, zaman ve para kaybını önlemiş, devlet kurumlarındaki yoğunluk ise azalmış olmaktadır. e-Devlet sayesinde en rahatlayan kurumların başında ise adliyeler gelmektedir. Her gün milyonlarca kişi hukuki işlemler gerçekleştirmektedir.

Davalar, suç duyuruları, tebligatlar, icralar ve daha nice neden dolayısıyla adliyelerde büyük kalabalıklar ve uzun kuyruklar oluşmaktadır. e-Devlet sistemi sayesinde pek çok adli işlem de elektronik ortama taşınmış ve adliyeler bir nebze rahatlamıştır. İşte elektronik ortama taşınan hizmetlerden biri de dava sonucu sorgulama veya öğrenme işlemidir. Adli bir olaya karışan, hak mücadelesine giren, hakkında dava açılan, dava açan, davası görüşülen veya sonuçlanan kişiler dava ve dosya durumunu öğrenmek istemektedir. Bu noktada dava sonucunun nasıl sorgulanacağı merak edilir. Peki dava sonucu nasıl öğrenilir? Nereden öğrenilir? Dava sonucu sorgulama ve öğrenme nasıl yapılır?

Dava Sonucu Nasıl Öğrenilir?

Herhangi bir konu veya kişi hakkında görülen mahkeme süreci sona erdiğinde dava sonuçlanır. Dava sonucunu, mahkeme kararını, hakim kararını öğrenmek için iki farklı yola başvuru yapılabilir. Öncelikle davanızın görüldüğü adliyedeki kaleme giderek dava durumunuz hakkında bilgi talep edebilirsiniz. Bu sayede dava ile ilgili her türlü bilgiyi ve sonucu mahkeme kaleminden öğrenebilirsiniz. Ancak adliyeye, mahkeme kalemine gitme şansı olmayan binlerce kişi bulunmaktadır. Farklı şehirlerde mahkemesi görülen kişiler vardır. Bu kişiler adliyeye giderek elle başvuru yapmak yerine internet üzerinden de sorgulama yapabilir.

Avukatların iyi bildiği UYAP sistemi üzerinden dava sonucunu öğrenmek önceki yıllarda mümkündü. Ancak daha sonra UYAP üzerinden verilen bu hizmet e-Devlet sistemi üzerine taşındı. Vatandaş dava sonucuyla ilgili sorgulama yapmak, dava sonucunu öğrenmek için e-Devlet sistemine girmelidir. e-Devlet sistemine girdikten sonra Adalet Bakanlığının verdiği hizmetlerden biri olan ‘Dava Dosyası Sorgulama’ sayfasına girmeniz gerekir. Aşağıdaki linke tıkladığınız otomatik olarak o sayfaya yönlendirileceksiniz. Bu sayfaya girdikten sonra hakkınızda dava varsa hangi aşamada olduğu, sonucu açıklanmış ise de mahkeme sonucunu öğrenebilirsiniz.

e devlet dava sonucu sorgulama

Dava Sonucu Nereden Öğrenilir?

e-Devlet sistemi üzerinden ve ilgili adliyedeki mahkeme kalemine giderek dava sonucunuzu öğrenmeniz mümkündür. Ayrıca davanız sonuçlandıktan sonra dava sonucu adresinize tebligat olarak gönderilecektir. Bu nedenle ikamet adresinizin doğru olması son derece önemlidir. Dava sonucu size tebligat ile bildirilmeden önce dava sonucunuzu öğrenmek için yine mahkeme kalemine başvuru yapmanız veya e-Devlet üzerinden sorgulama yapmanız gerekmektedir.

Dava Sonucu Sorgulama ve Öğrenme

Adalet Bakanlığına farklı nedenlerle başvuru yapan milyonlarca kişi bulunmaktadır. Mahkemelerde biriken binlerce dosya bulunmaktadır. Bu nedenle mahkemelerdeki yoğunluğu azaltmak için her yol denenmektedir. e-Devlet üzerinden elektronik ortamda verilen dava sonucu öğrenme hizmeti bu nedenle oldukça önemlidir. Mahkemelerdeki yoğunluğu azaltan, mahkeme kalemlerine derin bir nefes aldıran bu uygulama sayesinde vatandaş da saniyeler içerisinde tek tıkla işlerini gerçekleştirmektedir.

e-Devlet Mahkeme Dava Dosya Sorgulama Nasıl ve Nereden Yapılır?

Davalar kaç yılda düşer?

Ticari konularda veya ortaklıklarda, bir borcun ödenmemesi durumunda dava açılan icra takip davalarında, borcun zamanaşımına uğraması için, gerekli görülen süren 10 yıldır. 10 yılı aşkın icra takip davaları bazı şartlara bağlı olarak zamanaşımına uğramakta ve icra dosyası kapanmaktadır.

Yorumlar

  1. Cihan yenilmez Avatar Cihan yenilmez dedi ki:

    Kaç gün yatacam

  2. Yunus Koyuncu Avatar Yunus Koyuncu dedi ki:

    Diyarbakır adliyesinde adıma açılan dava asliye hukuk mahkemesinde 28.01.2022 görüldü sonucun ne olduğunu bilmiyorum

  3. Muhlis çinpolat Avatar Muhlis çinpolat dedi ki:

    31.01 .2019 tarihinde açtığı m dava yi kazandım dosyam karara çıktı fakat karşı tarafın üzerine mal varlığı olmadığını söyledi avukat bu doğru mu avukat yalan konuşabilir mi