kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Dunning Kruger Sendromu Nedir?

Yıllardır içimizden geçeni aslında birileri bilimsel olarak izah etmiş. İki güzide bilim insanınca kuram haline getirilmiş Dunning Kruger Sendromu nedir açıklamaya çalıştık.

A+
A-

Dunning Kruger Sendromu Nedir ? Nasıl Fark Edilir? Tedavisi Mümkün mü?

Bilim insanları tarafından özgüvenin kaynağını cehaletten aldığı ispatlandı demek yanlış olmaz. ABD’nin New York şehrinde bulunan, psikoloji alanında faaliyetleri ile ün yapmışCornell Üniversitesi hocalarının geliştirdiği bir kuramdır. İki hocanın soy isimleri (David Dunning ve Justin Kruger) Dunning Kruger Sendromu ismini yaratmıştır.

Kansızlık Nedir? Kansızlık Belirtileri Nelerdir?

Yıllar boyu çeşitli uluslarda farklı sözlerle cahil insanların öz güveninin daha fazla olduğu belirtilmişdir. Örnek vermek gerekirse “ignorance is bliss” yani cehalet mutluluktur, “cahil cüretkardır, kendini alim sanır” veya “boş başak dik durur”gibi ifadeler cahilliğin cesaret ve öz güven kaynağı olduğunu anlatmak için söylenmiştir. Ancak 1996 yılına kadar bilimsel anlamda ispatlanmış herhangi bir deneysel çalışma mevcut değildi. Bu noktada yukarıda bahsettiğimiz iki güzide bilim insanı ve öğrencileri akademik anlamda oldukça değerli bilimsel gözlemelere imza attılar.

Üniversite öğrencileri arasında sınavlardan çıkan öğrencilerden sınav soruları hakkında yorum yapmaları istendi. Öğrencilerden hiçbir fikri olmayanlar verdikleri cevapların tamamına yakınını doğru kabul ederken sınava hazırlanan öğrenciler verdikleri cevapları sürekli sorgulama eğilimindeydi. Oldukça fazla sayıda öğrenci üzerinde yapılan bu çalışmanın sonucunda bazı sonuçlara ulaşıldı:

Cahil insanlar bilgili insanları yargılamaktan çekinmezler

Niteliksiz insanlar eksikliklerinin farkında değildir.

Bir alandaki bilginiz ve özgüveniniz ters orantılıdır.

Az bilmek hiç bilmemekten daha tehlikelidir.

Dunning Kruger sendromu bilgi düzeyinin artmasıyla tedavi edilebilen bir bozukluktur.

Tespitleri incelediğimizde eminiz herkesin gözünün önünde en az birkaç kişi canlanmıştır. Çevremizde hemen her yaş ve meslek grubunda birileri sürekli olarak başarılarından bahsederken kendileri dışındaki herkesi eleştirmekten çekinmemektedir. Çalışma bireyler üzerinde yapılmış ve toplumlar için bir genelleme söz konusu olmamıştır. Dunning Kruger Sendromu yalnızca sözel olarak ifade edilmeyip grafikleştirilerekte gösterilmiştir. Grafiği incelediğinizde fark edebileceğiniz üzere konu hakkında sıfır bilgi düzeyinde kişi herhangi bir fikir sahibi değil haliyle kendine güven duymuyor. Bilgi düzeyi oluşmaya başladıktan bir süre sonra o alan hakkında yorum yapabilir hale geliyor ve yüksek öz güven sahibi oluyor. Böylece o alanda herkesi yargılayacak yetkiyi kendinde buluyor. Bilgi düzeyi arttıkça öğrenmesi gereken daha fazla bilgi olduğunu fark eden birey eksikliğini fark ediyor ve kendine duyduğu güvenin gereksiz kısmından kurtulup başkalarını yargılamayı bir kenara bırakıyor.

Hemen altta yer verdiğimiz grafikte görebileceğiniz üzere konu hakkında uzman denecek seviyedeki insanlar dahi konuyu birazcık bilen insanın öz güvenine sahip olamıyor. Kendine güvenin en düşük olduğu seviye ise öğrenme düzeyinin diğer bir söylemle bilgi açlığının en fazla olduğu andır. kamu haber

Çocuk Gelişimcisi Maaşları Ne Kadar?

5273 1 eb8666d03cd6bcabc2088f2a396ab70f

Dunning Kruger Sendromu IG Nobel Ödülü Aldı!

 

Takvimler 2000 yılını gösterdiğinde psikoloji alanında ironik sayılabilecek bu keşif IG nobeli aldı. Harvard Üniversitesi tarafından Nobel Ödüllerinde bir misilleme olarak 1991 yılında verilmeye başlanan ve yıllardır devam eden IG Nobel ödülü sıra dışı,komik ve ilginç keşiflere verilen bir ödül türüdür. Elbette IG Nobel Ödülü alması keşfin değerini azaltmayıp artırabilecek niteliktedir. Dunning Kruger Sendromu hakkında 2000 yılı sonrası Dünya’nın bir çok farklı ülkesindeki üniversitelerinde çalışmalar devam etti ve yanlışlanan herhangi bir delile rastlanmadı. İşin en üzücü tarafı ise sendroma sahip olan kişiler yalnızca toplumun en alt seviyesinde değil futbolcu, siyasetçi, ses sanatçısı hatta bilim insanı olan kişilerde dahi rastlanabilen bir sendrom. Öyle ki ÖSS Türkiye ikincisi Tıp Fakültesi birincisi bir yapımcımızda bu sendromun olduğunu söyleyenlerin sayısı bir hayli fazladır.

 Dunning Kruger Sendromu Hangi Ülkelerde Daha Fazla?

Cehalet ve özgüven paradoksunu ortaya koymayı amaçlayan bilim insanları çalışmayı bireyler üzerinden yürütmeyi tercih edip  ülkelere göre dağılımına ilişkin faaliyette bulunmadığı için bu sorunun herhangi bir cevabı henüz mevcut değil. Eldeki verilere ve yapılan mevcut deneylere göre ise şunları söylemek yanlış olmayacaktır:

Az okuyan ve araştıran toplumların kendine güveni fazladır.

Eğitim düzeyi fazla toplumlarda Dunning Kruger sendromu görülme olasılığı daha düşüktür.

Uygulamalı bilimlere eğilen alanlarda çalışan kişilerde de görülme olasılığı daha düşüktür.

Psikoloji bilimi konuyla ilgili çalışmaya ve araştırmaya eminiz ki devam ediyor varılan tespitlerin sayısı artıkça konuyla ilgili gelişmeleri siz değerli takipçilerimize aktarmaya devam edeceğiz.

Kruger Sendromu Türkçe karşılığı nedir?

Dunning Kruger Sendromu ‘nun Türkçesi; “Cahil Cesareti” dir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.