kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

17 Mart Bilim Kurulu Toplantısından Yeni Yasak Kararları Çıkacak mı?

17 Mart 2021 Saat 17.00’da gerçekleşecek olan Bilim Kurulu toplantısında 1 Mart 2021’de başlayan normalleşme süreci sonrası değerlendirilecek. Toplantıdan yeni yasak kararları çıkar mı?

A+
A-

01 Mart 2021 tarihinde tekrar başlatılan normalleşme çabalarının üzerinden 2 hafta geçmesinin ardından bilim kurulu toplantı kararı aldı. Bilim Kurulu Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın öncülüğünde 17 Mart 2021 saat 17.00’da toplanacak.

NASIL BİR SÜREÇ YAŞADIK?

Ülkemizdeki ilk vakanın yaşanmasının ardından bir yılı geride bıraktık. 2020 yılı oldukça zorlu geçerken 2021 yılı başında covid-19 aşı çalışmaları başladı ve bu insanlara umut verdi. Ocak ayında başlanan aşı çalışmaları henüz yeterli miktarda aşıya ulaşamadığımız için çok hızlı ilerleyemese de yine de önemli meslek grupları ile yaşı gereği riskli gruptaki pek çok vatandaşımızın aşı çalışmaları tamamlandı. Buna paralel olarak da yeni bir normalleşme denemesinin önü açılmış oldu ve 1 Mart tarihi ile birlikte illeİe renklere bölerek riskli bölgeler belirlendi ve daha az risk taşıyan bölgeler daha az yasak konularak normalleşme denemesine başlandı.

İLLERİN RİSK DURUMLARI NASILDI?

Risk haritasında mavi, sarı, turuncu ve kırmızı olarak iller bölündü. Turuncu ve kırmızı iller daha yüksek risk taşıyan iller olarak belirlendiği için normalleşme konusunda bir takım yasakların diğerlerine kıyasla sürdürülmesine karar verildi. Mavi ve sarı renkteki illerde ise okullar, kafeler, eğlence mekanları gibi kamusal alanlar belli kurallar çerçevesinde halkın kullanımına açıldı. Ayrıca hafta sonu yasakları kırmızı ile belirlenen iller dışında tamamen kaldırılırken kırmızı renkli illerde sadece Pazar günlerinde uygulanarak sürdürülmesine karar verildi.

illere gore renkler ile belirlenmis risk haritasi

NORMALLEŞME ÖNCESİ İLLERDEKİ VAKA ORANLARI NASILDI?

Yasaklar kaldırılmadan önceki hafta Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan görselde illerin durumu şu şekilde idi:

normallesme oncesi illerdeki vaka sayilari 20 26 subat

Bu haritada 100 bin vatandaş içindeki enfekte olmuş kişi sayısı illere bölünerek verilmişti. Haritaya göre en riskli iller Ordu, Giresun, Samsun, Trabzon, Rize, Tokat, Sinop, Osmaniye, Aksaray ve Konya gibi illerdi.

NORMALLEŞME SONRASI VAKA ORANLARI ARTTI MI?

Yasakların kalkmasından sonra ikinci hafta olan 6-12 Mart için yine Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan görseldeki durum ise şu şekilde ortaya çıktı:

normallesme sonrasi illerdeki vaka sayilari 6 12 mart

Burada görüldüğü üzere yukarıdaki riskli iller yüksek riskli şehirler olmayı sürdürürken Kilis, Yalova, Edirne, Çanakkale, Balıkesir, Kocaeli, Adıyaman, Şanlıurfa ve İstanbul gibi iller de bahsi geçen iller kadar vaka sayısına ulaştı. Ayrıca neredeyse her şehirdeki vaka sayılarında da bir artışın olduğu gözlemlendi.

BİLİM KURULU TOPLANTISINDAN YENİ YASAKLAR ÇIKAR MI?

Gerçekleşecek olan bilim kurulu toplantısında vakalardaki bu artış başta olmak üzere salgın üzerine ve aşı süreci hakkında değerlendirmeler yapılacak. Yapılacak değerlendirmelerden sonra Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklama yapması ve önerilerde bulunması bekleniyor. kamu haber

Uzmanlara göre yeni yasakların uygulanmaya başlanması için ve eski yasakları tekrar devreye sokmak için bazı önerilerde bulunulması muhtemel. Uzmanlar ilk evrede hafta sonu sokağa çıkma yasaklarının ülke genelinde tekrar uygulamaya sokulması yönünde görüş verilmesini beklerken mekanların ve okulların kapatılması ile ilgili de biraz daha gözlem yapıldıktan sonra karar verileceği yönünde fikir belirtiyorlar. Vakaların bu hızla artmasının önümüzdeki hafta ve haftalarda sürmesi halinde ise aşı çalışmaları halkın çoğuna ulaşmadan yasakların tekrar gündeme alınabileceği belirtilenler arasında.

Aşılar ile ilgili olarak ne yazık ki hala istenilen seviyeye gelinmiş değil. Bakan Koca’nın Mayıs’a kadar halkın %60’ının aşı işlemlerinin tamamlanmasını bekliyoruz takviminin oldukça gerisinde oluşumuz önümüzdeki sürecin oldukça zorlu geçeceğini gösteriyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.