kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Seyahat Yasağı Sokağa Çıkma Yasağı ve Maske Takmama Cezası Nedir 2020

Koronavirüsü sebebiyle ülkemizde hayata geçirilen sokağa çıkma yasağı, seyahat yasağı, maske takmama, sosyal mesafe kurallarına uymama cezası nedir? Ne kadar? Detaylar haberimizde.

A+
A-

Dünya Sağlık Örgütü tarafından Çin’de başlayan ve tüm dünyaya yayılmasının ardından pandemi yani salgın olarak nitelendirilen korona tipi kovid 19 salgınının yayılmasını engellemek için Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından da bir dizi tedbir hayata geçirilmiştir. Bu tedbirler temelde üç ana başlıkta karşımıza çıkıyor. Bunlar sokağa çıkma yasağı, seyahat yasağı ve maske takma zorunluluğudur. Ayrıca sosyal mesafe kurallarına uyulması da önemle üzerinde durulan bir konudur. Sokağa çıkma yasağına uymama cezası nedir? Maske takmama cezası nedir? Seyahat yasağına uymama cezası nedir? Kaç liradir 2020? Hapis cezası var mı? Detayları haberimizde inceleyebilirsiniz.

2020 Koronavirüs Kovid 19 Türkiye’nin Durumu Nasıl?

Çin Halk Cumhuriyeti eyaletlerinden Hubei’ye bağlı Wuhan şehrinde ilk olarak görülen ve 11 Mart 2020 tarihinde tespit edilen ilk vaka ile Türkiye Cumhuriyeti’ne de sıçrayan korona tipi kovid 19 virüsü 3 Nisan 2020 tarihi itibariyle 425 vefat ve 20 binin üzerinde vakaya ulaştı. Yukarı yönlü bir trend devam ettiği için öncelikle alınmış olan Koronavirüs Kovid 19 salgınını engelleme gayeli tedbirlere yenileri eklenmeye başlandı. Bu tedbirlere değinelim sırasıyla.

2020 Yılı Koronavirüs Kovid 19 Salgını Tedbirleri Nelerdir?

Ülkemizde görülen ve hızla yayılan korona tipi kovid 19 virüsünün daha fazla insanı enfekte etmesinin önüne geçmek için öncelikli olarak kısmi sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bölge ayırt edilmeksizin tüm ülkede yaşayan kronik rahatsızlığı olanlarla 65 yaşın üzerindeki vatandaşlar için getirilen sokağa çıkma yasağını toplu ulaşım araçlarıyla ilden ile seyahat etmenin kısıtlanması ve izne bağlanması izledi.

3 Nisan 2020 tarihinde ise gerçekleştirilen Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısında alınan ve iletilen bazı tedbir kararları aynı günün akşamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN’ın düzenlemiş olduğu basın toplantısı ile yeni bazı tedbirler hayata geçirildi. Bu tedbirler şöyle;

  • Sokağa çıkma yasağının belirli yaşın altındaki kişileri de kapsayacak biçimde genişletilmesi
  • Seyahat yasağının bazı illere özel araçlarla giriş çıkışın da kısıtlanması yönünde genişletilmesi
  • Toplu olarak bulunulan alanlarda maske takılmasının zorunlu tutulması
  • Sosyal mesafenin artırılarak bu mesafelere riayet edilmesi

Bu tedbirlerin uygulanma kapsamları ise kısaca şu şekilde belirlenmiştir;

  • Sokağa çıkma yasağı 65 ve üzerinde yaşta olanlar ve kronik rahatsızlığı bulunanların yanı sıra 20 yaşın altında olanları da kapsaması kararlaştırıldı.
  • Belirlenen Zonguldak ili ile büyük şehirlerde belirli bir süre için illere girişin ve illerden ayrılışın özel araçlarla da kısıtlanmasına karar verildi.
  • Toplu olarak çalışılan yerler ile pazar yeri, market gibi yerlerde maske kullanımı zorunlu hale getirildi.
  • Sosyal mesafe en az 3 adıma çıkarıldı ve bu mesafeye uymayan kişiler hakkında da yaptırımlar öngörüldü.

Hangi illere ne zamana kadar giriş çıkış yasağı uygulanacağına, nerelerde maske takmanın zorunlu olduğuna ve sokağa çıkma yasağının kimleri kapsadığına dair daha detaylı bilgileri aşağıda yönlendirmelerine yer verdiğimiz çalışmalarımızda ulaşabilirsiniz;

Sokağa Çıkma Yasağına Seyahat Yasağına ve Maske Takma Zorunluluğuna Uymamanın Cezası Nedir 2020? Ne Kadar Ceza Ödenir? Hapis Cezası Var Mı?

3 Nisan 2020 tarihinde açıklanan ve 4 Nisan 2020 gece yarısından itibaren hayata geçirilecek olan yeni yasaklar ve kısıtlamalar ile birlikte sokağa çıkma yasağına, seyahat yasağına, illere giriş çıkış yasaklarına ve maske takma zorunluluğuna uymama konusunda bu kaideleri ihlal edenler için bir takım cezalar öngörülmüştür. Bu kısıtlamaların uygulanırlığını temin eden 1982 Anayasası başta olmak üzere kısıtlamaların uygulanılırlığını sağlayan Umumi Hıfzısıhha Kanunu ve İl İdaresi Kanunu hükümlerince hayata geçirilen iş ve işlemler temelde bir tedbir emri olma özelliğini taşımaktadır. Bu yönüyle Kabahatler Kanunu’nun emre uymama kapsamındaki idari para cezaları koronavirüs kovid 19 için getirilen tüm kısıtlamalar için uygulanacak en temel cezadır. Bu ceza tutarı 2020 yılı itibariyle Kabahatler Kanunu hükmü uyarınca 392 Türk Lirasıdır.

Ancak idari yönden uygulanacak olan bu ceza, eylem aynı zamanda suç da teşkil ettiği için yeterli olmamaktadır. İşlenen kabahatin karşılığı olarak uygulanan idari para cezasına ilave olarak kişiler hakkında işledikleri suç için de Türk Ceza Kanunu’nun ilgili hükümlerince adli yaptırımlar da uygulanacaktır. Adli yönden uygulanacak ek para cezası tutarı 3150 Türk Lirasını bulurken ayrıca kişiler hakkında hapis istemiyle mahkemeye sevk işlemi de yapılabilecektir. Bu konuda düzenleme yapan Türk Ceza Kanunu’nun 195. maddesi hükmünü daha detaylı incelemek için aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz çalışmamızı inceleyebilirsiniz.

Sokağa Çıkma, Seyahat ve Maske Takmama Yasağı İhlallerinin Bildirimi ve Tespiti Nasıl Yapılacak?

Sokağa çıkma, seyahat ve maske takmama yasağını ihlal eden kişilerin denetimi her şeyden evvel kolluk kuvvetlerince yapılacak denetimlerle tespit edilecektir. Özellikle il giriş çıkışlarında yapılacak rutin kontroller ile şehir merkezlerinde yapılacak devriye çalışmaları tespit için en önde gelen çalışmalar olacaktır. Ancak sizler de yasağı ihlal ettiğini bildiğiniz ya da düşündüğünüz kişileri telefonla şikayet etmek imkanına sahipsiniz. Bu amaçla kurulan Alo 153 hattını kullanarak yasakları ihlal ettiğini düşündüğünüz kişiler hakkında bildirim yaparak devlete yardımcı olabilirsiniz. Alo 153 hattına dair daha detaylı bilgiler edinmek için aşağıda yer alan yönlendirmeden faydalanabilirsiniz;

2020 Koronavirüs salgını önleme tedbirlerine dair fikirlerinizi beyan etmek ve sorularınızı sormak için Tıklayınız!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.