kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

ATT, Paramedik ile İlk ve Acil Yardım Teknikeri Maaşları 2023 Ne Kadar?

ATT, Paramedik ile İlk ve Acil Yardım Teknikeri Maaşları 2023 Ne Kadar? ATT, Paramedik ile İlk ve Acil Yardım Teknikeri nedir? Kimdir? ATT, Paramedik ile İlk ve Acil Yardım Teknikeri ne iş yapar? Görevleri nelerdir? ATT, Paramedik ile İlk ve Acil Yardım Teknikeri çalışma şartları ve çalışma saatleri 2023 nasıl?

A+
A-

Sağlık sektöründe görev yapan en kritik personellerden biri de ATT ve Paramedik olarak da bilinen İlk ve Acil Yardım Teknikeri olarak çalışan personellerdir. Bu meslek Türkiye’nin en popüler mesleklerinden biridir. Çünkü Sağlık Bakanlığı her yıl binlerce kişilik personel alımı, memur alımı yapmaktadır. Sağlık Bakanlığı personel alımı 2023 içerisinde ATT, Paramedik kadrosunun da oldukça fazla olması beklenmektedir. Peki ATT, Paramedik İlk ve Acil Yardım Teknikeri maaşları 2023 ne kadar? Bu pozisyonda çalışan personellerin görevleri, çalışma şartları ve çalışma saatleri nasıl?

(ATT, Paramedik) İlk ve Acil Yardım Teknisyeni Maaşları Ne Kadar?

ATT, Paramedik, İlk ve Acil Yardım Teknikeri Nedir? Kimdir?

Sağlık sektöründeki en popüler mesleklerinden olan Acil Yardım Teknikerliği halk arasında ATT ve Paramedik olarak da bilinmektedir. Bu personeller hastane öncesinde acil bakım hizmetlerinde çalışır. Hastalara, yaralılara ilk müdahaleyi yapan profesyonel olarak eğitim alan kişilere denir. Hastaların, yaralıların, kaza geçirenlerin ilk müdahalesini yapan personeller söz konusu kişiyi hastaneye teslim edene kadar görevlerini sürdürürler. Genellikle beyaz bir tişörtün üzerine sarı ve siyah renkli yeleklerle çalışırlar. Ambulanslarda, hastanelerde, acil servislerde çalışabilirler. Ayrıca askerlerle, polislerle, diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla koordineli olarak çalışabilirler.

<div></div>

ATT, Paramedik, İlk ve Acil Yardım Teknikeri Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?

Tıbbın temelinde yer alan bu meslek grubu hastalara ilk müdahaleyi yapan kişi olarak karşımıza çıkmaktadır. Ambulanslarda, acil servislerde görev yapan personeller sağlık hizmetlerinde vazgeçilmez bir öneme sahiptir. İyi bir eğitimden geçen personeller 2 yıllık önlisans eğitimi sonrasında mezun olmaktadır. Daha sonra devlette ve özel sektörde istihdam edilen personeller sayısız ve birbirinden önemli görevler icra etmektedir.

  • ATT, Paramedik, İlk ve Acil Yardım Teknikeri olarak çalışan personeller hastane öncesindeki süreçte görev alır. Yaralanan, hastalanan, kazaya uğrayan kişiye ilk müdahaleyi yaparlar. Yardıma muhtaç kişiyi personel ve teknik donanım açısından yeterli hastaneye teslim edene kadar görevlerini sürdürürler.
  • Personeller ihtiyaç sahiplerine olay yerinde ilk müdahaleyi yapar, hastaneye ulaştırır.
  • Hizmet verirken gerekli ilaç, madde ve malzemeleri kullanır.
  • Hasta, yaralı ve ihtiyaç sahibi kişiyi hastaneye kadar en uygun şekilde taşır.
  • Nabız, tansiyon ve şeker ölçümü yapılır. EKG çekimi ve ritim değerlendirmesi yapılır.
  • Sağlık birimleri, hastane ve hasta yakınları arasında iletişim ağını kurar veya yönetir.
  • Görev yaptıkları acil servisleri veya ambulansı her an kullanıma hazır halde tutar.

ATT, Paramedik, İlk ve Acil Yardım Teknikeri kadrosundaki personellerin meslekleri ve görevleriyle ilgili daha fazla bilgiye sağlık çalışanlarının görev ve yetkilerine dair yönetmelik aracılığı ile ulaşabilirsiniz.

<div></div>

ATT, Paramedik, İlk ve Acil Yardım Teknikeri Çalışma Şartları 2023

Mesleğin çalışma şartları son derece zorludur. Personeller her çalışma gününü son derece yorgun tamamlamaktadır. Acil durumlarda görev yapan personeller ilk kaza anında, ilk yaralanma veya ilk hastalanma anında görev yaptıkları için son derece stresli bir iş yapmaktadır. Sadece kriz anlarında, kötü sağlık koşullarıyla değil insanlarla da mücadele etmek zorunda kalabilirsiniz. Ayrıca ambulansla görev yapan personeller bir yandan trafikle de boğuşmaktadır. Üstelik zamana karşı yarışarak ihtiyaç sahiplerine ulaşmak için gayret ederler. Tüm bu süreçler ATT’nin son derece bir meslek olduğunu gösterir. Personeller zaman zaman temel ihtiyaçlarını karşılayamadan, gideremeden saatlerce çalışmaktadır. Bu nedenle bu mesleği icra etmeyi düşünenlerin önce olumsuz şartları düşünerek karar vermesi gerekmektedir. Çünkü mesleği yapan kişilerin suratsız, mutsuz, sinirli, kaba, düşüncesiz, ahlaksız olması hem vatandaşları hem de sağlık çalışanlarını hem de mesleğin itibarını olumsuz etkilemektedir. Sağlık alanında büyük bir gayretle çalışan, güler yüzlü, yardımsever personellerin itibarına gölge düşürecek bir hareket yapılmamalıdır. Ayrıca ülkemizde ne yazık ki sağlık çalışanlarına şiddet olayları yaşanabilmektedir. Sağlıkta şiddet asla kabul edilemez ve şiddet asla bir çözüm değildir. Ancak hangi şartlarda çalışabileceğinizi unutmamanız açısından bu hatırlatmalar da son derece önemlidir.

<div></div>

ATT, Paramedik, İlk ve Acil Yardım Teknikeri Çalışma Saatleri 2023

ATT kadrosunda çalışan personellerin çalışma saatleri genellikle diğer kadrolara oranla daha nettir. Olağanüstü bir durum olmadığı sürece personellerin haftalık mesai saati toplam 40 saat olmak üzere ayda 160 saat olarak tespit edilmiştir. Ayrıca personeller ayda en az 7 kez nöbet görevi icra ederler. Bu nöbet görevleri 24 saatlik görevlerdir. Nöbet tutan, fazla mesai yapan personellerin aldığı fazla mesai ücretleri de artmaktadır. Bu kapsamda personellerin maaşları da önemli ölçüde yükselmektedir.

Sağlık hizmetlerinin kesintisiz verilmesi son derece önemlidir. Bu nedenle sağlık alanında 12 saatlik vardiya sistemi ile personellerin çalışması istenir. ATT’ler 12 saat çalışır 24 saat dinlenirler. Ayrıca 24 saat çalışan personeller de 48 saat dinlenir. 24 saatlik mesai de 3 günlük mesai yapılmış olmaktadır.

<div></div>

Paramedik (ATT) Kazanmak İçin 2021 TYT’de Kaç Net Gerekir? İlk ve Acil Yardım Kaç Netle Kazanılır?

ATT, Paramedik, İlk ve Acil Yardım Teknikeri Maaşları 2023

2023’li yıllarda Türkiye’de sağlık alanında istihdam sorunu yaşanması beklenmemektedir. Ancak açılan çok sayıda üniversite, yüksek okul nedeniyle sağlık alanına yönelik bir yığılma vardır. Özellikle Laboratuvar Hizmetleri, Tıbbi Görüntüleme ve ATT bölümleri ve alanları için gelecek yıllarda istihdam riski oluşması beklenmektedir. Tüm bu uyarıları yaptıktan sonra ATT, Paramedik, İlk ve Acil Yardım Teknikerliği mesleğiyle ilgili en çok merak edilen konuyu incelemeye başlayabiliriz. Günümüzde binlerce kişi ATT, Paramedik, İlk ve Acil Yardım Teknikeri maaşları 2023 ile ilgili sorular sormaktadır. Devlette bu personellerin maaşları çalışılan kurum ve bölge, fazla mesai, döner sermaye ücreti, nöbet ücreti, AGİ, aile ve çocuk yardımı, ek tazminat, eğitim durumu, sigorta ve BES kesintileri gibi değişkenlere bağlı olarak yükselmekte ve azalmaktadır. Bu kapsamda devlette ATT, Paramedik, İlk ve Acil Yardım Teknikeri maaşı 2023 ortalam 14 bin 500 bin TL civarındadır. Özel sektörde ise ortalama maaşlar 11 bin 500 TL seviyesindedir.

<div></div>

Devlette ATT, Paramedik, İlk ve Acil Yardım Teknikeri Maaşı 2023

Devlette ATT maaşları nöbet ücreti, fazla mesai ücreti, AGİ, döner sermaye ücreti, çalışılan kurum ve bölge nedeniyle oluşan fark, sigorta ve BES kesintisi, ek tazminat, yabancı dil tazminatı, aile ve çocuk yardımı gibi değişkenlere bağlı olarak yükselebilir veya azalabilir. Ayrıca toplu sözleşme kapsamında her yıl Ocak ve Temmuz aylarında personellerin maaşları artmaktadır. 2023 yılının Ocak ve Temmuz aylarında memur maaşlarına %4 + %4 zam yapılacaktır. Ayrıca yaşanan enflasyon farkı da ücretlere yansıyacaktır. Bu kapsamda ATT maaşı 2023 yılında şu şekilde olması beklenmektedir;

Yeni başlayan ATT, Paramedik, İlk ve Acil Yardım Teknikeri maaşı 2023 14 bin 200 TL civarındadır.

NOT: Personellerin aldıkları ücret derece ve kıdemine, hizmet yılına, AGİ, sigorta ve BES kesintisi, aile ve çocuk yardımı, nöbet ve fazla mesai ücreti gibi unsurlara bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle burada yazan rakamlarla aldığınız maaşlar arasında farkların oluşabileceği unutulmamalıdır! Üstelik Temmuz 2023’de yapılacak maaş zammıyla personellerin maaşları %5 civarında tekrar artacaktır.

<div></div>

Özel Sektörde ATT, Paramedik, İlk ve Acil Yardım Teknikeri Maaşı 2023

Özel sektörde her meslek grubunda maaşlar son derece düşüktür. Özellikle mesleğe yeni başlayan personellere asgari ücret seviyesinde maaşlar ödenmektedir. Bu kapsamda Özel sektörde ATT, Paramedik, İlk ve Acil Yardım Teknikeri maaşı 2023 12 bin 500 TL seviyesinde ödenmektedir. Ancak personeller deneyim kazandıkça, hizmet yılı ve tecrübe artışı oldukça maaşlar da yükselmektedir. 5 yıl deneyimli personeller 13 bin ile 14 bin TL arasında maaş almaktadır. 10 yıl ve üzerinde deneyime sahip personeller ise 14 bin TL ile 15 bin TL arasında maaş alır. Ayrıca özelde çalışılan kuruma göre maaş farklılıkları da görülebilir.

Paramedik Acilde ne iş yapar?

Paramedik, acil durum çağrılarına cevap vermek, tıbbi hizmetler yapmak ve hastaları tıbbi tesislere taşımakla yükümlüdür.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.