kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Futbolda Hak Mahrumiyeti Cezası Nedir? Ne Demek? Ne Kadar?

Futbolda Hak Mahrumiyeti Cezası Nedir? Ne Demek? Ne Kadar? Futbolda Hak Mahrumiyeti Cezası Nedir? Ne Demek? Futbolda Hak Mahrumiyeti Cezası Ne Kadar?

A+
A-

“22 kişi bir topun arkasından koşuyor tüm dünya onları izliyor.” “Önümüzdeki maçlara bakacağız.” “Futbol okullarda ders olarak okutulmalı.” ” Sahaya galibiyet parolası ile çıktılar.” “Atamayana atarlar.” futbol hakkında söylenen binlerce söz, yazılan yüzlerce şarkı ve anlatılacak binlerce hikaye vardır. Başta Türkiye olmak üzere tüm dünyada futbol en sevilen spordur. Futbolla ilgili her konu gündem olmaktadır. Transferler, başarılar, başarısızlıklar, teknik direktörler, futbolcular, harcanan paralar, galibiyetler, yenilgiler, sıralamalar, fikstür gibi her konu büyük tartışmalara neden olmaktadır. Ancak son yıllarda ülkemizde en çok verilen ‘cezalar’ ile ilgili tartışmalar yaşanmaktadır. Kurallara uymayan futbolculara, teknik direktörlere, kulüplere federasyonlar tarafından ceza verilmektedir. Yıllar geçtikçe milyonları, kiltleleri peşinden sürükleyen bu oyunun sistematik bir hale getirilmesi için kurallar konulmaktadır. Bu kurallara uyulması için de cezai yaptırımlar uygulanıyor. İşte bu yaptırımlardan biri ‘hak mahrumiyeti’ cezasıdır. Peki futbolda hak mahrumiyeti cezası nedir? Ne demek? Futbolda hak mahrumiyeti cezası ne kadar? 

Futbolcu Maaşları ve Ücretleri Ne Kadar?

Futbolda Hak Mahrumiyeti Cezası Nedir? Ne Demek?

Futbol 7’den 70’e her yaş grubundan, her cinsiyetten, her milletten, her kültürden milyonlarca kişinin izlediği ve takip ettiği bir aktivitedir. Kitle iletişim ve sosyal medya araçları sayesinde futbol müsabalarını milyonlarca kişi izlemektedir. Bu nedenle toplumu olumsuz etkilememesi için bu spora bazı kurallar getirilir. Uluslararası alanda getirilen bu kurallara tüm futbol federasyonları uymaktadır. Kurallara uymayan kulüpler, sporcular ve teknik direktörler için ise disiplin cezaları uygulanmaktadır. Bu cezalar arasında en çok kullanılanı, en çok duyulanı ve merak edileni ise hak mahrumiyeti cezasıdır. Bu cezayı alan sporcu, yönetici ve kulüp bazı haklarını cezanın verildiği süre boyunca kullanamamaktadır. 

  • Futbolda hak mahrumiyeti cezası alan kişiler futbol karşılaşmalarını stadyumların içine girerek izleyemezler.
  • Ceza alan futbolcu sahada yer alamaz. Cezayı alan idareci örneğin teknik direktör kulübede görev yapamaz. Kısacası futbolla ilgili hiçbir sportif ve idari faaliyetlerde bulunamazlar.
  • Ceza alan kişiler gözlem ve hakem faaliyetlerini yürütemezler.

Futbolda Hak Mahrumiyeti Cezası Ne Kadar?

Futbolda hak mahrumiyeti cezası belirli süreler için verilmektedir. Başka bir deyişle ceza ile ilgili süre sınırı bulunmaktadır. Örneğin Türkiye Futbol Federasyonu hak mahrumiyeti cezası verirken en fazla 3 yıl için bu cezayı uygulayabilir. Bu sürenin 3 yılı geçmesi durumunda kişinin aldığı cezanın adı ‘sürekli hak mahrumiyeti cezası’ olur. Ancak bırakın 3 yılı 1 yıl, 2 yıl hatta 6 ay gibi sürelerde hak mahrumiyeti cezasının verildiği çok sık görülmez. Cezaya konu olan olayın çok ciddi, kabul edilemez, affedilemez boyutlarda olması gerekmektedir. Aksi takdirde verilen cezaların süreleri birkaç hafta veya birkaç ayla sınırlı olmaktadır. Örneğin Kayseri’de amatör bir futbol takımının antrenörü olarak görev yapan Halil Kurt’un oyuncularını tokatladığı görüntüler ortaya çıkması üzerine Kayseri Futbol İl Disiplin Kurulu hak mahrumiyeti cezasına başvurmuştur. Ve şiddete başvuran Halil Kurt’a tam 1035 günlük hak mahrumiyeti cezası ve 8 maç men cezası vermiştir. Ayrıca Denizlispor Kulübü Başkanı Ali Çetin ise maç sonunda yaptığı açıklamaları nedeniyle 21 gün hak mahrumiyeti ve 24 bin lira cezaya çarptırılmıştır.  kamu haber

Hak mahrumiyeti cezası yalnızca futbolculara veya antrenörlere değil kulüplere ve kulüp yöneticilerine de verilmektedir. Örneğin bu cezayı alan futbol kulübü başkanı stadyumda maç izleyemez. Ayrıca ceza süresince resmi yazışmalara imza atamaz. Ancak kulüp ile ilgili çalışmalarına ve faaliyetlerine devam edebilir. Üstelik futbol federasyonu genel kurulunda da oy kullanabilirler. Başka bir deyişle hak mahrumiyeti alan başkanlar, yöneticiler ve idareciler yalnızca futbol federasyonu ile yapılan yazışmalarda imza atamaz. Bunun dışında bu cezanın başka bir caydırıcılığı, olumsuz yanı yoktur. Tercihini yap ailesi olarak milyonların sevdalısı olduğu futbol ile ilgili tüm merak edilenleri araştırmaya devam edeceğiz. Siz de bu yazılarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı, forum sayfamızı ve sitemizi takip etmeyi unutmayın.

Teknik Direktör Maaşları Ne Kadar?

Tedbirli ceza ne demek?

üyenin Partideki görevlerinden derhal uzaklaştırılması sonucunu doğuran tedbir işlemidir

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.