kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Gelir İdaresi Başkanlığı Risk Analizi Merkezi Nerede Kurulacak? Nasıl Personel İstihdam Edecek?

Gelir İdaresi Başkanlığı Risk Analizi Merkezi Nerede Kurulacak? Nasıl Personel İstihdam Edecek?

A+
A-

Maliye Bakanı Sn. Naci AĞBAL  yaklaşık bir ay kadar evvel TBMM Genel Kurulu’nda sözünü ettiği Risk Analiz Merkezleri’ne dair detayları belirtmeye devam ediyor.  Öncelikle Risk Analizi Merkezi’nin ne gibi bir rolünün olacağından ve kısaca ne iş yapacağından bahsedelim.

Bildiğiniz üzere Sn. Naci AĞBAL’ın %18’lik iş yapması gerekirken, işlemlerini ve alışverişlerini %1 KDV oranı ile işlem yapan ‘su’ işleri yapan işletmesinden gösteren bir mükellef örneği vermişti. %17’lik haksız bir iadenin ortaya çıktığı bu ve buna benzer örneklere dayanılarak bakanlık risk analiz merkezini Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde de kurma gereği hissetmiştir. Söylediğimiz gibi VDK bünyesinde zaten yer alan bu yapı, Gelir İdaresi Başkanlığı altında da örgütlenerek daha etkin vergilendirme sağlanması amaçlanmaktadır.

Asıl amaç var olan bir yapıyı daha çok güçlendirmek ve Vergiye Gönüllü Uyumu sağlamaktır. Başvurulan yasa dışı yollardan insanları otomatik bir mekanizma ile uzak tutmaktır. Bu doğrultuda 05.12.2017 tarihli 7061 Sayılı torba yasanın 81. maddesi ile GİB teşkilat kanununda aşağıdaki değişiklik gerçekleştirilmiş ve yasal adım da atılmıştır.

“i) Vergiye gönüllü uyumu artırmak, vergi kayıp ve kaçağı ile mücadele etmek ve tahsilatta etkinliği artırmak amacıyla mükellefiyet, vergilendirme ve vergiye uyum düzeyine ilişkin yapılacak çalışmalar için her türlü bilgi, veri ve istatistiği toplamak suretiyle oluşturulacak Risk Analizi Sistemi üzerinden risk analizi yapmak ve vergiye gönüllü uyum düzeyini ölçmek.”

Bu noktada risk analiz merkezinin vergi hasılatını artırmayı, kayıpları minimuma indirmeyi amaçladığını söylememiz mümkündür. İncelemelerin ‘sektörel’ bazda yapılacağını dile getiren Sn. AĞBAL amaçlarını da şu şekilde dile getirdi; “… bu merkez vatandaşlara şu mesajı verecek, ‘Bundan sonra ekonomik faaliyetler Maliye Bakanlığı tarafından izlenmektedir. Sizinle ilgili olarak yapılacak bir analiz sonucunda bir tereddüt hasıl olursa önce size sorulacak, yapacağınız iş birliği sonucunda da vergi ödemeye yönlendirileceksiniz. Yoksa ‘Daha fazla denetim, daha fazla mükellefin üzerine gelme’ anlayışımız olmayacak.”

Nerede Kurulacak?

Sn. Bakanın işaret ettiği Bakanlığa ait yeni yapılmış bir binaya kurulması söz konusu. Bina Yenimahalle’de bulunmaktadır. Ağbal acele bir şekilde burada kurabiliriz diyerek teşkilatlanmanın çok uzak olmadığını dile getirmiştir. Kamu Haber

Nasıl Teşkilatlanılacak?

Başlangıç olarak 1000 kişilik bir ekip kurulacağını dile getiren Ağbal bu kadroların bir kısmının mevcut kurum personeli içerisinden, Vergi Müfettişleri ve Gelir Uzmanlarından çalışma grupları şeklinde oluşacağına işaret etti. Daha evvel Genel Kurul’da yapmış olduğu açıklamada bura için açıktan alıma da dikkat çekildiğini ve son açıklamadaki “nitelikli personel” söylemini bir arada değerlendirdiğimizde ya yeni bir “merkez uzmanlık” kadrosu ihdası ya da Devlet Gelir Uzman Yardımcılığı ilanı olması muhtemel görünmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.