kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Aday Memur Başka Kuruma Geçebilir Mi? Nasıl Geçer?

Aday Memur Başka Kuruma Geçebilir Mi? Nasıl Geçer? Aday Memur Nedir? Kimdir? Aday Memur Başka Bir Devlet Kurumuna Geçebilir Mi? Aday Memur Başka Kuruma Nasıl Geçer?

A+
A-

Hafta sonu iki gün izin, düzenli ve insani seviyede maaş, sabah 9 akşam 5 mesaiyi kim istemez? İstemeyen olur mu hiç? Hele de Türkiye’de… Ülkemizde milyonlarca insan memur olmanın hayalini kuruyor. Her yıl kamu personeli olabilmek için binlerce kişi sınavlara giriyor. Sınav sonuçlarının açıklanması, ilan veya atama gelmesi, mülakat aşamaları derken birkaç yüz kişi için memurluk serüveni başlıyor. Ancak günümüzde memurluk sürecinin başında adaylık aşaması yer alıyor. Aday memurluk sürecini tamamlayanlar memur olarak görevine devam ediyor. Bu nedenle aday memurluk hakkında pek çok soru sorulmaktadır. Farklı konular gündeme gelebilmektedir. Son dönemde ise “Aday memur başka kuruma geçebilir mi?” ve “Aday memurlar başka kurumlara nasıl geçer?” sorularına cevap aranmaktadır.

Memurun Yıllık İzin, İdari İzin ve Rapor Alma Süresi Kaç Gündür?

Aday Memur Nedir? Kimdir?

Aday memur devlet memurluğuna geçiş aşamasından hemen önce söz konusu olan bir unvandır. Personeller 1 yıl ile 2 yıl arasındaki bir sürede aday olarak hizmet verirler. 657 sayılı kanunun 54. maddesinin 2. fıkrasında aday memurun adaylık süresinin 1 yıldan az ve 2 yıldan çok olamayacağı belirtilir. Ayrıca adaylık süresi zarfında başka kurumlara naklinin gerçekleştirilemeyeceği vurgulanır. Aday memur asilliğini kazanamayan memura denir. Asli memurluğa geçiş aşamasıdır.

Aday Memur Başka Kuruma Geçebilir Mi?

657 sayılı DMK’ya göre kamu personeli, devlet memuru olarak tanınacak istisnai memuriyetler hariç diğer memurluklar için KPSS’ye girip sınavı kazanan kişiler aday memur olabilir. Bu kişilerin adaylık süreci 1-2 yıl arasındadır. Üstelik adaylık süresinde memurun başka kurumlara nakli söz konusu olamaz.

Devlet memurlarıyla ilgili hemen hemen her konu 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile açıklığa kavuşturulur. Bu nedenle memurlukla, aday memurlukla ilgili her sorunda kanuna bakılır. Ancak bazı detaylar kafa karıştırabilmektedir. Örneğin devlette farklı unvanlarda aday memur olarak görev yapanların adaylık süreçleri tamamlanmadan başka kurumlara geçme isteği olabilir. Aday memurun başka bir devlet kurumuna nakil olması mümkün değildir. Ancak nakil olarak değerlendirilmeyen şekillerde aday memur başka bir kuruma geçebilir. kamu haber

Aday Memur Başka Kuruma Nasıl Geçer?

Aday memur bağlı olduğu kurum dışındaki bir kuruma nakil yoluyla atanamaz. Ancak 657 sayılı DMK’daki bu hüküm kişinin adaylık süreci bitmeden başka bir kuruma sınava girmeden geçmek isteyen memurlara ilişkin olarak değerlendirilir.

Aday memur yeniden devlet memurluğu sınavına, örneğin KPSS’ye girerse ve kurum kazanırsa, farklı kuruma geçişi naklen olarak değerlendirilmez.

Aday memur yeni bir KPSS’ye girip kuruma atanırsa ve yeni kazandığı kuruma geçmek isterse bağlı olduğu kurumdan izin almalıdır. Eğer bağlı olduğu kurum yeni kazandığı kuruma geçmesinde muvafakat verirse bu mümkün olur.

Aday memur 657 sayılı DMK Dışındaki diğer kanunlara tabi olarak bir göreve atanırsa geçişi mümkün olur. Üstelik bu durumda bağlı olduğu kurumun muvafakat verip vermemesine bakılmaz. Böyle bir şart aranmaz.

Asil memurluğa atanmadan bağlı olduğu devlet memurluğundan ayrılan kişi bekleme süresine dahil edilir. Şart koşulan süre geçtikten sonra yeniden memurluğa dönmek istemeleri durumunda yeniden KPSS’ye girmelerine gerek olmadan ayrıldıkları kuruma atanabilmeleri mümkün olabilir. Ancak burada kurumun atamayı yapıp yapmama konusunda takdir yetkisi olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca başak bir kuruma atanmanın asıl şartı da yeniden KPSS’ye girip güzel sonuçlar almaktır.

Memurun Ay Başı Ne Zaman? Memur Maaşları Neden Ayın 15’inde Yatar?

Aday memurken başka kuruma geçebilir mi?

Kurumun muvafakati durumda personelin naklen atanması mümkündür.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.