kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Zabıt Katibi Ne İş Yapar ? Zabıt Katibi Maaşları Ne Kadardır?

Zabıt Katibi Ne İş Yapar ? Zabıt Katibi Maaşları Ne Kadardır ?

A+
A-

Zabıt Katibi Ne İş Yapar?

Zabıt Katibi ne iş yapar dediğimizde; adliyelerde yazı işlerinde sorumlu yani mahkemede hakimin her söylediğini kayda alan kişidir. Zabıt Katibi maaşlarını yazımızın devamında sizler için derledik.

Zabıt Katibi iş yükü olarak çok fazla olan ancak severek yapılabilecek bir meslektir. Çalışma yerleri Türkiye’nin tüm illerinde  ve birçok ilçesinde adliye olmasından dolayı çok geniştir ancak sınavına girdiğiniz adliyeden tayin olmak istemediğiniz sürece rotasyon yoktur.

Zabıt katipliği genellikle işsiz kalmamak,  için özellikle de maddi- manevi imkansızlıklardan dolayı daha iyi bir iş yada eğitim alamamış kişiler tarafından tercih edilmektedir , bu mesleğin kötü olduğu anlamına gelmeyecektir ancak kesinlikle hakimlerle muhatap olmak çok zor bir iştir.

Uyap sisteminin geliştirilmesi, işlevsel hale gelmesiyle kolaylaşmış, bir çok dökümanın hazırlanıp şablon olarak sisteme kaydedilip taraf bilgilerinin de eklendikten sonra otomatik olarak çıkmasından dolayı büyük anlamda kolaylaşmıştır.

Özellikle küçük ilçelerde görev yapıldığı takdirde bir savcılık personelinin bakanlık yazışmaları, soruşturma katipliği, dış nöbet-iç nöbet, otopsi işlemleri ve Uyap sisteminde her suç türü için ayrı ekranlar olmasından dolayı sürekli olarak mesleki bilgilerinizin ve Uyap sisteminin ayrıntılarından dolayı hatırlamakta zorlanılmakta ve iş yorucu hale gelmektedir.

Zabıt Katibi Ne İş Yapar?

Kimler Zabıt Katibi Olabilir ?

Zabıt katibi  olmak için lise ve dengi okul mezunu olmak yeterlidir. Ancak Adalet veya Bilgisayar bölümü mezunlarından daktilo veya bilgisayar sertifikası istenmeyecektir.

Zabıt Katibi Maaşları Ne Kadar ?

Ortalama çalışma yılı da esas alınarak 8.500-9.000 TL arası değişmektedir.

Tayin ve atama olarak da; zabıt katipliği alımları genellikle yılda 1 veya 2 defa ihtiyaca göre birçok il ve ağır ceza mahkemesi bulunan ilçelerde yapılmakta ve kazanılan yerde iş başı yapılmaktadır.

Zorunlu doğu görevi veya isteğiniz dışında tayin söz konusu değildir. Tayin isteyen kişiler her yaz havuz tayini olarak tabir edilen kurum içi yer değiştirmeye başvurarak gideceği yerde açık kadro varsa tayinle gidebilir. Fiziki çalışma koşulları son yıllarda adliyelerin yenilenmesiyle düzeltilmiş olup lojmanların eski ve yetersiz olmasından ve çok az olan lojmanlara da genellikle hakim ve savcılar yerleştirildiği için lojman sorunu devam etmektedir.

Savcılık katiplerinin savcının odası-kalem arasında gidip gelmesi, otopsi, nöbetler, olay yeri inceleme, segbis gibi işlemlerden dolayı temposu daha hareketlidir, mahkemelerde keşif, duruşmalar, icralarda hacizler, satış işlemlerinden dolayı hayli yoğun geçmektedir.

Zabıt Katipliği Sınavı

Zabıt Katipliği sınavı; kpss ve klavye sınavını kazanması kolay olup mülakatı geçmek oldukça güçtür. Alım yapılacak komisyona alımın 20 katı kadar kpss puan sıralamasına görev yazılı sınava aday çağrılmakta, yazılı sınavı geçenlerden de  en iyi yazan  alımın 3 katı kişi mülakata hak kazanmaktadır.

Zabıt Katibi Maaşları Ne Kadar?

Zabıt Katibi Alımı Mülakatları

Mülakatlarda tarih , mesleki bilgi ve genel kültür olarak 3 dalda sorular gelmektedir. Tarih sorusunu bilmek tamamıyla şans işidir. Genel kültür güncel konulardan sorulur. Mesleki  bilgi ise uyap vs gibi sistemlerden gelebilir. Bu açıdan avukat katipleri daha şanslıdır.

Mülakatı da geçen kişiler 3-4 ay gibi bir sürede işe başlatılmaktadır. Kadrolu ve sözleşmeli şeklinde alımlar yapılıp kadrolu olanların asaleti de 15 ila 18 ay arasında onanmaktadır.

Zabıt Katibi Ne İş Yapar?

Zabıt Katibi ne iş yapar dediğimizde; adliyelerde yazı işlerinde sorumlu yani mahkemede hakimin her söylediğini kayda alan kişidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.