kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Destek Personeli Nedir? Ne İş Yapar? Nasıl Olunur?

Destek Personeli Nedir? Ne İş Yapar? Nasıl Olunur? Aile Sosyal Destek Personeli ne iş yapar? Nasıl olunur? Destek personeli olma şartları nelerdir? Destek personellerinin yaptığı görevler nelerdir?

A+
A-

Destek Personeli Nedir?

Destek Personeli nedir diye baktığımızda; yardımcı hizmetler departmanında görevli, iş sağlığı ve güvenliği esasları ile çalışan personel olarak karşımıza çıkar.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yayımlanan ilan sonrasında çok sayıda farklı kadro ve meslek gündeme geldi. Özellikle de yardımcı hizmetler sınıfındaki ‘Destek Personeli’ kadrosu gündem oldu. İş arayan, iş değiştirmek isteyen, işsiz olan binlerce kişi ise bu kadro hakkında araştırma yapmaya başladı. Binlerce kişi “Destek personeli ne iş yapar?” sorusuna cevap aradı. İşte 1000 kişilik personel alımına konu olan kadro hakkında tüm merak edilenler…

Destek Personeli Kimdir?

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı neredeyse her yıl destek personeli alımı yapmaktadır. Kadro sık sık gündeme gelse de pek az kişi kadro hakkında bilgi sahibidir.

Destek personeli, yardımcı hizmetler sınıfındaki destekleyici görevler üstlenen personellere denir. Bu kişilerden temizlik, getir-götür işleri, çay-kahve hizmetleri beklenebilir. Bunların yanı sıra sosyal konularda da görev yapması istenebilir.

Örneğin Aile Bakanlığı Aile Sosyal Destek Personeli almaktadır. Bu kişiler ülkenin her yerindeki sosyal hizmetler merkezinde görev yapar. Vatandaşın talep ettiği sosyal hizmetleri yerine getirir.

Destek Personeli Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?

Destek personelinin pek çok görev ve sorumluluğu bulunur. Ayrıca iş ilanına, çalıştığı kuruma göre de farklı görevler üstlenebilir. Bazı destek personelleri geri planda temizlik, çay-kahve, getir-götür işlerini yürütürken bazı personeller de destek ve yardım hizmetleri yürütür. Bu kapsamda personellerin görevleri şu şekildedir;

Görev bölgesinin temizliğini yaparlar.

Görev bölgesinin temizliği, havası, suyu, düzeninden sorumludurlar.

Çalıştıkları kurumda fotokopi-faks-posta işlerini yürütürler.

Getir-götür işlerini yürütürler.

Çalıştıkları kurumdaki araç ve gereçleri kullanırlar.

Çalıştıkları iş yerindeki diğer personellere yardım ederler.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen sosyal hizmetlerde görev alırlar.

Sosyal hizmetler merkezlerinde 7’den 70’e vatandaşın ihtiyaçlarına cevap verirler.

Kendilerinden istenilen görevleri yapar ve yardım görevlerini üstlenirler.

destek personeli nasil olunur

Destek Personeli Nasıl Olunur?

Destek personeli olmak için öncelikle ilgili devlet kurumunun iş ilanı yayımlaması ve personel alımı yapması gerekmektedir. Örneğin Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 1000 kişilik Aile Sosyal Destek Personeli alımı yapılmıştır.

Bu alıma dair iş ilanını takip edip gereken şartları sağladıktan sonra başvuru yapmak gerekir. Aile bakanlığı tarafından adaylarda KPSS puanı, eğitim şartı, yaş şartı gibi bazı özel şartlar aranır. Bu şartları taşıyanlar başvuru yapabilir ve başvuruları olumlu bulunursa işe alınırlar.

Ancak genel olarak temizlik, çay, getir-götür işlerinde görev alacak personellerin alımında özel şartlar aranmaz.

Destek Personeli Olma Şartları Nelerdir?

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının destek personeli alımı için adaylarda aranan şartlar şu şekildedir;

Adaylarda eğitim şartı aranır. Adayların psikoloji, çocuk gelişimi, sosyal hizmetler, sosyal hizmet vb. bölümlerden mezun olmaları gerekir.

Adayların Kamu Personeli Seçme Sınavından KPSS P3 puan türünde puan almaları gerekmektedir.

Adayların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları şarttır.

Adayların adli sicillerinin temiz olması ve toplumda kötü şöhretle anılmamaları gerekir.

Adayların sosyal güvenlik dolayısıyla maaş almamaları gerekir.

Adayların 65 yaşında ve daha büyük olmamaları gerekir.

Devlette ve özel sektörde çay, getir-götür, ulaştırma ve yardımcı hizmetler kapsamında istihdam edilen destek personeli olmak için adaylarda aranan şartlar;

Adayların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekir.

Erkek adayların askerlikle ilişiğinin olmaması gerekir.

Adli sicilin temiz olması şarttır.

KPSS şartı varsa gereken puan türünde yeterli puana sahip olmak gerekir.

Destek Personeli Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde çalışan destek personelleri genellikle asgari ücret düzeyinde maaş almaktadır. Ancak bazı şirketler personellerine daha yüksek ücret verebilmektedir. Tabi ki devlet ya da özel sektörde olması da maaşların değişmesinde rol oynayan bir faktördür.

Siz okuyucularımızdan gelen bi düzeltme talebini de yazının alt kısmına ekliyoruz.

Merhaba
Kamuda destek personellerinin görev tanımında sizden düzeltme beklenmektedir. Yazdığınız görev tanımları sanki tüm destek personelleri kapsıyormuş gibi algılanmakta olup mağduriyet yaratmaktadır.
Sayın admin
İşin aslı şudur ki;
Destek personelleri uzmanlık ve istenilen mezuniyet şartlarına göre görev ve sorumlulukları vardır. Örneğin 1.Maden mühendisliği mezunu şartı ile alınan destek personeli (lisans)
2.Elektronik mezunu (önlisans)
3.Elektrik mezunu (önlisans)
4.Kaptanlık mezunu şoför(önlisans) vs
5.Tesisat,iklimlendirme,elektrik mezunu (ortaöğretim) gibi bu tür öğrenim şartı istenen kişilerden kendi uzmanlık alanıyla ilgili işler dışında başka işler (çay servisi,getir götür,temizlik) istenmesi kadar yanlış bir sonucu ve anlayışı ortaya çıkarır.
1.herhangi bir ortaöğretim deyip hiçbir uzmanlık istemeyen kamu alımlarında (destek personeli) zaten görev tanımında temizlik yazar.
Lütfen bu kafa karışıklığını giderecek görev tanımını sizlerden sitenize tekrar düzeltip yazmanızı talep ediyorum.
Çünkü destek personeli ne iş yapar araştırmasında ilk sizin sitede yazılanlar çıkıyor ve bunu okuyan amirlerde bu yazılanlara göre atanan destek personellere bu yazılan bütün işleri vermeye çalışıyor ve çok fazla mağduriyet yaratmaktadır.

Yorumlar

  1. Nrglkrkmz Avatar Nrglkrkmz dedi ki:

    Kardeşim sosyal hizmetlere destek personel olarak atandı. Ayrıca 4 yıllık çocuk gelişim mezunu. Sürekli bir aşağılama yaşıyor. Her işi yapmak zorundasın diye. Hem revire bakıyor hem temizlik hem her boşluğa koyuyorlar. Belırli bir görev tanımlaması yok. KPSS ile atandı ama şirket elemanları dahi ezmeye çalışıyor. Müdür de aynı şekilde her şeyi yapacaksın diyor. Bir sınırlaması yok mu bu personelin?