kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kadir Gecesi Nedir? Niçin Kutlanır? Kadir Gecesi Ne Zaman? Kadir Gecesinde Neler Yapılır?Kadir Gecesi Nedir? Niçin Kutlanır? Kadir Gecesi Ne Zaman? Kadir Gecesinde Neler Yapılır?Kadir Gecesi Nedir? Niçin Kutlanır? Kadir Gecesi Ne Zaman? Kadir Gecesinde Neler Yapılır?

Bin aydan daha hayırlı kılınan Kadir Gecesi nedir? Neden önemlidir? Kadir Gecesi'nde neler yapılır? Kadir Gecesi'nin faziletleri nelerdir?

A+
A-

Kadir Gecesi Nedir?

Kadir Gecesi Ramazan Ayı içerisinde tüm müslümanlar tarafından kutlanan, oldukça önemi ve kutsiyeti olan bir gecedir. Kadir Gecesi’nin en temel özelliği Müslümanların kutsal kitabı olan Kuran-ı Kerim’in indirildiği gece olmasıdır. Bu bilgiyi yine Allah Kuran-ı Kerim’in doksan yedinci suresi olan Kadir Suresi’nde müslümanlara haber vermektedir.

Kadir Suresi’nın Anlamı Nedir?

Kadir Gecesi’nin habercisi olan Kadir Suresi’nin meali şu şekildedir;

Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın ismiyle.
1- Biz o (Kur’ân)nu Kadir gecesinde indirdik.
2- Kadir gecesinin ne olduğunu sen nereden bileceksin?
3- Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.
4- Melekler ve Ruh (Cebrail veya Ruh adındaki melek) o gece Rablerinin izniyle, her iş için inerler.
5- O gece, tanyeri ağarıncaya kadar süren bir selâmettir.

Kadi Suresi’nin ilk ayetinde yer alan “Biz O’nu Kadir gecesinde indirdik.” cümlesi yer almaktadır. Bu cümle Kur’an’ın Kadir Gecesi’nde indirildiğini belirtmektedir. Kadir Gecesi bu bağlamda müslümanlar için İslam Dini’nin temel rehberinin indiriliş gecesi olması açısından kutsal ve önemlidir. Peki Kadir Gecesi olarak adlandırılan gecenin tam günü ne zamandır?

Kadir Gecesi Ne Zaman?

Bu konuda çeşitli rivayetler bulunmaktadır.  Hadislerde Hz. Muhammed’in (S.A.V) Ramazan’ın yirminci gününden sonraki tek günlerde aranması gerektiğini söylediği rivayet edilir. Ancak çoğu Müslüman’ın ortak kanaati olarak Kadir Gecesi Ramazan’ın yirmi yedinci gecesinde kutlanmaktadır.

cami guney

Kadir Gecesi’nin Önemi ve Faziletleri Nelerdir?

Kadir Gecesi müslüman aleminin kutsal kitabı olan Kur’an-ı Kerim’in indirildiği gecedir ve bu gece hürmetine müslümanlar için bir çok fırsat ve kazanım müjdelenmiştir.

Allah Kadir Suresi’nde Kadir Gecesi’ni tarif ederken, Kadir Gecesi’nde Cebrail’in ve diğer meleklerin O’nun izni ile her iş için yeryüzüne ineceğini müjdelemiştir. Kadir Gecesi’nin bin aydan daha hayırlı olduğunu ve gecenin fecr yani gün doğumu vaktine kadar esenlikle dolu olduğunu belirtmiştir.

Allah’ın Kadir Gecesi’ni bin aydan daha hayırlı kılmasının fazileti; “Hz. Muhammed’in (S.A.V) kendisinden önceki insanların ömürlerinin, kendi ümmetinin ömründen daha uzun olduğunun kendisine bildirilmesi üzerine, kendi ümmetinin hiçbir zaman onlar kadar sevap işleyemeyeceği, hayır yapamayacağını düşünmesi üzerine, Allah’ın peygamberin ümmetine Kadir Gecesi’ni müjdelediği” şeklinde tefsir edilmektedir. Kamu Haber

Ramazan Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Kaç Rekattır? Hatırlamak için Tıklayınız!

Kadir Gecesi’nde Ne Yapılır?

Kadir Gecesi’nde Allah’ın tüm melekleri insanların yapacakları ibadet ve hayra şehadet etmek üzere yer yüzünde bulunur denilmektedir. Bu nedenle müslümanlar Kadir Gecesi’ni ihya etmek için fecr vaktine değin ibadet, tevbe ve dualarla geçirmelidir.

Hz. Muhammed’in bir hadisinde şöyle buyurduğu rivayet edilmektedir. “Her kim ki Kadir Gecesi’ne inanarak, iman ve ihlasla o geceyi ibadet ederek geçirirse, o kişinin geçmiş tüm günahları bağışlanır.”

Bu hadis dâhi kadir gecesinin ne denli kıymetli bir gece olduğunu, ibadet ve istiğfar ile geçirilmesi durumunda hayırlara vesile olduğunu işaret etmektedir.

Ramazan Neden Her Yıl Farklı Tarihe Rastlıyor?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.