kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kırmızı Işıkta Geçmenin Cezası 2020 Ne Kadar?

Kırmızı Işıkta Geçmenin Cezası 2020 Ne Kadar?

A+
A-

Tüm dünyada evrensel trafik kuralları bulunmaktadır. Bu kuralların başında da ‘trafik ışıkları’ uygulaması gelir. Dünyanın neresine giderseniz gidin kara yollarında, trafikte ışıklar görürsünüz. Temel komutlar içeren bu uygulama sayesinde trafik düzgün işler. Özellikle milyonlarca insanın yaşadığı büyükşehirlerde, mega şehirlerde trafik ışıkları hayati derecede önemlidir. Çünkü en ufak bir aksaklık büyük bir kaosa neden olabilir. Bu nedenle yasalar tarafından trafik kuralları belirlenmiş ve bu kuralların içerisinde kırmızı ışık uygulamasına da ayrı bir yer ayrılmıştır. Kurallara uymayan sürücülere, kırmızı ışıkta geçen sürücülere ise ceza verilir. Özellikle ülkemizde son yıllarda trafik kuralları sıkı bir şekilde uygulanmaktadır. Bu kurallara uymayanlara ise ceza verilmektedir. Bu nedenle milyonlarca kişi her gün trafik cezalarını sorgulamaktadır. Peki kırmızı ışık nedir? Ne demek? Tarihi nedir? Kırmızı ışık ne işe yarar? Faydaları nelerdir? Kırmızı ışıkta geçmenin cezası var mı? Kırmızı ışıkta geçmenin cezası 2020 ne kadar?

Kırmızı Işık Nedir? Ne Demek? Tarihi Nedir?

Trafik ışığı uygulaması otomobillerin icadından öncesine uzanmaktadır. 19. yüzyılın başında ortaya çıkan fikrin uygulaması ise 19. yüzyılın ortalarında Londra’da olmuştur. Londra’da artan at arabası trafiğine çözüm olarak demir yolu mühendisi olan J. P. Knight tarafından gazla çalışan trafik ışıkları icat edilmiştir. Londra Polis Departmanından bir polis memurunun elle yönettiği bu lamba kısa sürede yaygınlaşmış ve tüm dünyaya yayılmıştır. Teknolojinin gelişmesiyle otomatik olarak çalışan trafik lambaları geliştirilmiştir. Günümüzde dünyanın neresine giderseniz gidin trafik ışıklarını görebilirsiniz. Trafik ışıkları temelde oldukça basit bir alettir. Belirli aralıklarla yeşil, sarı ve kırmızı olmak üzere toplamda 3 renk yanar. Bu üç renk geç, hazırlan ve dur komutlarını sürücülere ve yayalara aktarır. Kırmızı ışık lambanın en üstünde yer alır. Sarı ışık ortada, yeşil ışık ise en altta yer alır. kamu haber

Kırmızı ışık sürücülere, araçlara ve yayalara ‘DUR’ uyarısı yapan ve ‘DUR’ komutu veren ışıktır.

Yeşil ışık sürücülere, araçlara ve yayalara ‘HAREKETE GEÇ’ uyarısı yapan ve komutu veren ışıktır. Yolun, güzergahın trafiğe açık olduğu belirtilir.

Sarı ışık ilgili yol ve güzergahın trafiğe ve harekete kapanmak üzere olduğunu belirtir. Duramayacak kadar ışığa yakın olan ve hızlı olan araçlar bu ışıkta geçebilir. Ancak diğer araçların durması ve kırmızı ışığı beklemeleri zorunludur.

Kırmızı Işık Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?

Dünya nüfusu gün geçtikçe 10 milyara yaklaşmıştır. Bu nüfusun büyük çoğunluğu ise daracık şehirlerde sıkışmıştır. Bu nedenle her büyük şehirde, mega kentlerde trafik sorunu yaşanır. Trafik sorununu en aza indirmek için trafik ışıkları hayati derece önemlidir. Bu nedenle başta kırmız ışık olmak üzere trafik lambalar insanları kaostan korur.

Kırmızı ışık trafiğin düzenini sağlar.

Yayaların ve araçların kendi güzergahlarında güvenli ve rahat bir şekilde ilerlemesine olanak tanır.

Trafik kazalarının sayısını azaltır. Oluşmasını engeller.

Trafik polislerinin işlerini azaltır. İşlerini kolaylaştırır.

Sürücülerin, yolcuların, yayaların güvenli bir şekilde seyahat etmesini sağlar.

Trafiğin, kara yollarının, güzergahların akışını düzenler.

Trafikte geçen süreleri azaltır.

İnsanların, sürücülerin yaşadığı tartışmaları, kavgaları sonlandırır.

kirmizi isik

Kırmızı Işıkta Geçmenin Cezası Var Mı? Nedir?

Vatandaşların trafik kurallarına uymasını sağlamak için caydırıcı olan cezalar uygulanmaktadır. Trafik kurallarına uymayan vatandaşlara hem para cezası hem de ehliyete el konulmasına kadar giden ceza puanı verilmektedir. Araç sürerken telefonda konuşan, araç sürerken emniyet kemeri takmayan ve kırmızı ışıkta geçen sürücülere ceza kesilmektedir. Kırmızı ışıkta geçen sürücülere para cezası verilir ve hakkında puan cezası uygulanır.

Kırmızı Işıkta Geçmenin Cezası 2020 Ne Kadar?

2020 yılında geçerli olacka trafik cezaları 2019 yılındaki cezalara göre %22,58 oranında artmıştır. Bu durum en çok sürücülerin ilgisini çekmektedir. Çünkü son yıllarda her trafik kuralı büyük bir ciddiyetle emniyet güçleri tarafından takip edilmektedir. Kurallara uymayan sürücülere ve vatandaşlara ceza verilmektedir. Özellikle de kırmızı ışıkta geçen sürücüler affedilmemektedir. Kırmızı ışık kuralına uymayan, kırmızı ışıkta geçen sürücülere para cezası verilmektedir. Kırmızı ışıkta geçmenin cezası 2019 yılında 235 Türk Lirası iken bu tutar 2020 yılında 288 Türk Lirasına çıkmıştır.

Kırmızı ışıkta geçmenin cezası 2019 235 Türk Lirasıdır.

Kırmızı ışıkta geçmenin cezası 2020 288 Türk Lirasıdır.

trafil cezasi 2020

Kırmızı Işıkta Geçip Ceza Almayacağınız Durumlar Nelerdir?

Kırmızı ışıkta geçen araç sürücülerine her durumda ceza verilmez. Bazı durumlarda sürücüler ışıkta geçseler bile ceza yemekten kurtulur. Ancak bu durum açık bir şekilde belirlenmiştir. Örneğin bir noktada hem trafik lambası hem de trafik polisi varsa ışık değil polis esas alınır. Bu kapsamda kırmızı ışık yanarken trafik polisi size ‘geç’ komutu verebilir. Bu durumda kırmızı ışıkta geçseniz bile size ceza kesilmez. Ayrıca trafikte geçiş üstünlüğü bulunan araçlara yol açmak için kırmızı ışıkta geçilebilir. Örneğin trafik sıkışık iken arkanızdan gelen ambulans ve itfaiye aracına yol vermek için kırmızı ışıkta geçebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.