kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kısa Dönem Askerlik Nedir? Kaç Aydır?

Kısa Dönem Askerlik Nedir? Kaç Aydır?

A+
A-

Kısa dönem askerlik nedir? Kısa dönem askerliğin amacı nedir? Kimler kısa dönem askerlik yapabilir? Kısa dönem askerlik süresi ne kadardır? Kısa dönem askerlik kaç ay? Kısa dönem askerlik yerleri? Kısa dönem askerlik hakkında her şeyi sizin için derledik.

Kısa Dönem Askerlik Nedir?

Üniversite okuyan herkesin aklında çoğu zaman netlik kazanmayan ve konuyla ilgili her kafadan bir sesin çıktığı kısa dönem askerlik meselesini konuşmak istiyoruz. Kısa dönem askerlik: Devletin, herhangi bir üniversitede dört yıllık bir lisans bölümünden (Açıköğretim Fakültelerinin dört yıllık bölümleri de dahil) mezun olanlara tanımış olduğu bir imtiyazdır. Devletin burada amaçladığı şey: Dört yıllık fakülte mezunlarının eğitimleri sonrası toplumsal yarara yönelik yapmış oldukları işlerin devamlılığını bozmamaktır. Öğretmen, Mühendis, Yönetici, Avukat, Doktor vs. mesleklerini icra etmek adına dört yıllık bir lisans bölümü okuyanların sosyal hayatta yaratmış oldukları olumlu katkıların kesintiye uğramaması adına böyle bir çözüm yolu düşünülmüştür.

Askerlik İzin Hakkı Ne Kadar?

Kimler Kısa Dönem Askerlik Yapabilir?

Lisans mezunları, mezuniyet sonrası askerlik hizmetini yerine getirmek üzere, bağlı bulundukları askeri birliğe gittiklerinde kendilerine sunulan form da “Askerliğimi Astsubay olarak yapmak istiyorum” ibaresini işaretlemeden formu teslim ederler ise iki farklı durumla karşılaşır. Bunlardan birincisinde, Türk Silahlı Kuvvetleri kendi ihtiyaç duyduğu meslekleri yerine getiren asker adayları içerisinden bir kısmının askerliğini Astsubay olarak uzun dönem yapmasına karar verir. İkincisi ise, asker adaylarından kalanların askerliklerini Kısa Dönem yapmalarını uygun bulmaktır. Türk Silahlı Kuvvetlerinin, kimlerin ve hangi meslek grubunda çalışanların Astsubay olarak uzun dönem askerlik yapacağına karar vermesi kendi dönemsel ihtiyacına ve kurumsal inisiyatife göre değişmektedir.Bilinen klişelerden olan, İktisadi ve İdari Bilimler okuyanları Astsubay olarak uzun döneme almazlar, Mühendislerin çoğunu Astsubay olarak alırlar şeklinde yer alan ifadelerin yüzde yüz doğru olduğu söylenemez. Türk Silahlı Kuvvetleri uzun dönem askerlik yapacak fakülte mezunları içerisinde karar verirken, mesleki bilgisini askerlik vazifesini yerine getirirken de devam ettirebilecek olanlara öncelik verdiği bilinen bir gerçektir. Bu meslek gruplarından bir kaçı: Doktor, Öğretmen, Mühendis şeklinde sıralanabilir. Ancak bu anlayışın kesin ve kati olduğu algısı doğru değildir. Geçtiğimiz bazı dönemlerde, İktisat mezunlarının da, Öğretmenler kadar uzun dönem askere alındığı bilinen bir gerçektir.

Kısa Dönem Askerlik Süresi Ne Kadar? Kısa Dönem Askerlik Kaç Ay?

Bu ayrıntılara değindikten sonra asıl konuşulması gereken ve bir çoklarının yanlış bildiği konuya gelecek olursak: Kısa Dönem Askerlik süresi 6 AYDIR. Çoğu kişinin kulaktan dolma bilgilerle beş ay, beş ay on gün, beş ay on beş gün şeklinde söylediği bilgiler doğru değildir. Neden, askere gidenler dahi bu süreyi yanlış bilmektedir? Bunun nedenini şöyle açıklayalım: Askerlik süresi içerisinde bir kişinin terhis süresi ay üzerinden hesaplanır. O ayın kaç gün çektiğinin bir önemi yoktur. Hata ve yanlış hesaplamalara yol açan nedenlerden biri bu durumdur. Bir diğer durum, kişinin askere sevk tarihinde birliğine teslim olmasıdır. Sevk tarihi ile Katılacağı Tarih arasında bir kaç gün fark vardır. Kişi sevk tarihinden itibaren birliğine teslim olacağı gibi, katılacağı tarihin son gün, son saatine kadar da bekleyebilir. Kişi birliğine ister sevk tarihinde başlasın, isterse de katılacağı tarihte başlasın, askere başlama tarihi sevk tarihidir. Bu nedenle, askerlikte bir kaç günde olsa fark bu nedenden dolayı da oluşmaktadır. Son durumda askere verilen izin süresini kullanıp kullanmadığı ile ilgilidir. Her askere ay üzerinden 2 GÜNLÜK izin verilir. Kısa dönem askerlik yapan bir kişinin 6 ay için toplam izin süresi 12 gündür. Bu izinleri kullanmayanlar terhislerini 12 gün daha kısaltacaktır. kamu haber

Bedelli Askerlik Yapan Memur Görevine Dönebilir Mi? Nasıl Döner?

Örnek Üzerinden Açıklayalım

Sevk Tarihi: 02/11/2016 ve Katılacağı Tarih: 04/11/2016 olan Kısa Dönem Asker bir kişinin Askerlik Terhis Tarihi : 02/05/2017 ‘dir. Bu kişi hiç yıllık izin kullanmaz ise: 12 gün önce terhis olur. 21/04/2017 tarihinde. Bu süreye devletin vermiş olduğu yol iznini de dahil edersek; 1 gün ile 3 gün arasında değişmektedir. 3 gün olduğunu varsayalım : Kişi terhisini 18/04/2017 tarihinde alacaktır. Bu kişinin yaptığı askerlik yine 6 aydır. Ancak, askerde kaldığı süreyi hesaplarsak; Kasım ayından 27 gün, Aralık ayından 31 gün, Ocak ayından 31 gün, Şubat ayından 28 gün, Mart ayından 31 gün ve Nisan ayından da 18 gündür. Toplam: 27+31+31+28+31+18 = 166 gün yapmaktadır. Acemi birliğinden, usta birliğine gitmesi için verilen 3 günlük yol iznini de düşersek, 163 gün askerde kaldığı süre olarak bulunacaktır.Son olarak neleri yanımda  götürmem gerek diyorsanız  aşağıdaki videoya göz atabilirsiniz  🙂

1241 1 511b4d7424c34ca0fa4ddc3b94e118f4

Kısa dönem askerlikte para veriliyor mu?

Zorunlu askerlik süresi olan 6 ayın sonunda 6 ay daha kalmak isteyen gençlere asgari ücret bedeli üzerinden ödeme yapılıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.