kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2020 Beklenen Kamu Personel Alımları ve Kurum Sınavları Neler?

2019 KPSS sonrasındaki süreçte açılmış olan Kurum sınavları ile 2020 yılı itibariyle gerçekleştirilmesi beklenen kamu personel alımlarını haberimizde sizin için değerlendirdik.

A+
A-

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleştirilen 2019 Kamu Personeli Seçme Sınavı sonrasında gelmesini beklediğimiz kamu personel alımlarını ve kurum sınavlarını derlemiştik. Bu alımların ciddi bir kısmı gerçekleşti. 2019 yılı bitip 2020 yılına girmek üzereyken 2020 yılında gerçekleşmesini beklediğimiz alımları haberimizde sizler için derledik.

2019 KPSS Sonrası Kamu Personel Alımları ve Kurum Sınavları

2019 KPSS Lisans ve 2019 KPSS A Grubu sınavlarının açıklandığı 2019 Ağustos dönemi sonrasında gelmesini beklediğimiz kamu personel alımlarını ve kurum sınavlarını aşağıda yer alan haberimizde ve haber içerisinde yer alan tablomuzda bir araya derlemiştik;

2019 kpss sonrasi wm

Yukarıda yer alan tabloda belirtmiş olduğumuz alımlardan;

-2019 BDDK Murakıp Yardımcılığı ve Bankacılık Uzman Yardımcılığı
-SPK Uzman Yardımcılığı
-Sağlık Müfettiş Yardımcılığı
-İlaç ve Tıbbi Cihaz Müfettiş Yardımcılığı
-İl Göç Uzman Yardımcılığı
-TMSF Denetçi Yardımcılığı ve Uzman Yardımcılığı
-Kaymakam Adaylığı
-Adli ve İdari Yargı Hakimliği

ilanları yayımlandı ve alım süreçleri başladı.

Bunların yanında yine forum sayfamızda belirtmiş olduğumuz YSK Seçim Müdürlüğü, İcra Müdür Yardımcılığı, Stajyer Hazine Kontrolörlüğü, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Uzman Yardımcılığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Uzman Yardımcılığı ve ihracatçı birlikleri, kalkınma ajansları gibi Kurumların ilanları da yine tahmin ettiğimiz gibi yayımlandı. Şimdi 2020 yılında yayımlanmasını beklediğimiz ilanlara hep birlikte göz atalım.

2020 Yılında Beklenen Kamu Personel Alımları ve Kurum Sınavları

Öncelikle aşağıda yer alan tablomuzda yine beklentimizin yüksek olduğu alımlara yer verdik. Bazı alımlar için haberlerin zayıflığından bazıları içinse takvim için çok erken olması sebebiyle tablomuzda yer vermedik. Ancak bu alımlara da değinmeye çalışacağız.

2020 synavlar 1

Yukarıda yer alan tabloda sıraladığımız kurumlar ve beklediğimiz alımları yer almaktadır. Tahmini sayılar ve sınavlarına dair bilgilere de tabloda yer verdik. Yukarıda yer alan alımların tahmini takvimleri ise şu şekilde;

-İçişleri Bakanlığı Alımları;

Geçtiğimiz dönemde İçişleri Bakanlığı’nın yukarıda yer alan unvanlar için talepte bulunduğunu ve bu taleplerin kısmen kabul edildiğini belirtmiştik. Kabul edilen rakamlara dair bilgiye tabloda yer verilmiştir. Yaptığımız araştırmalarda bu alımların en azından bir kısmının 2020 İlkbahar döneminde gerçekleştirilmesinin planlandığını gördük. Eğer bir değişiklik olmazsa planlanan alımların bir kısmı 2020 yılının ilk yarısında başlatılabilecektir. Bu alımları bekleyen adayların hazırlıklarına buna göre yön vermeleri, özellikle yazılı sınav içeren alımlar açısından önem arz etmektedir.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Bakanlıkların yeniden yapılandığı süreçte tüm teftiş kurullarını bir çatı altında toparladı ve Gençlik Spor Müfettiş Yardımcılığı kadrosunu ihdas etti. Bu kadro için 2020 yılı içerisinde bir alım yapılması planlanmaktadır. Alım için Bakanlık bünyesindeki diğer teftiş kurullarının kullandığı puan türü olan KPSS P48’in kullanılması kuvvetle muhtemeldir. Mesleğin yönetmeliğinde herhangi bir yabancı dil şartına ise yer verilmemiştir.

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu‘nun 2020 yılı içerisinde bir Uzman Yardımcılığı alımına çıkması bekleniyor. TİHEK kısa süre evvel yönetmeliğinde değişikliğe gitmiş ve YDS koşulunu yönetmeliğe ilave etmişti. Bu bağlamda yeni gelecek olan Uzman Yardımcılığı ilanında KPSS puanına ek olarak YDS puanı şartı da bulunacaktır.

-Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Alımı;

Sayıştay Başkanlığı Denetçi Yardımcılığı alımı; İİBF/SBF mezunu bir çok adayın hayallerini süsleyen Sayıştay Denetçiliği için şu anda devam eden bir alım süreci bulunmaktadır. Her şeyden evvel 2018 sınavı ile iç içe geçerek Kurumu oldukça zora sokan bu alımdan sonra, bir daha bu şekilde karmaşık bir alım süreci olacağını düşünmüyoruz. 2018 sınavının davalık olmasının yol açtığı bu karmaşadan dolayı Sayıştay Başkanlığı’nın alım için planladığı dönemin 2020 yılının sonlarına kadar uzandığını görmekteyiz. Bunun için elimizdeki en önemli done ise Sayıştay Başkanı Sayın Seyit Ahmet BAŞ’ın geçtiğimiz günlerde konuşmacı olarak davetli olduğu Siyasallılar Vakfı organizsyonunda dile getirdiği cümlelerdir. Sayıştay Başkanı Sayın Seyit Ahmet BAŞ konuşmasında kendisine alımlarla alakalı olarak yöneltilen soruya şu şekilde yanıt vermiştir;

“Geçen sene yapılan sınavın mahkemelik olması sebebiyle bu sene her iki sınavın mülakatları vardı. Son yapılan alımın mülakatlarını halen gerçekleştirmedik. 2020 yılı Ocak ayı gibi bu mülakatları yapmayı planlıyoruz. 2020 yılının sonuna doğru ise yeni bir sınav açmayı planlıyoruz. 45 kişilik bir Denetçi Yardımcısı kadromuz mevcut. 2020 yılında da önceki yıllarda olduğu gibi 45 kişilik bir alım yapmayı öngörüyoruz.”

Sayın Başkan’ın da deklare ettiği gibi esasen Sayıştay’ın eski dönemlerde uyguladığı takvim olan Eylül – Ekim döneminin sınav için planlanan dönem olduğunu görmekteyiz. Konu hakkında yeni gelişmeler olması durumunda FORUM sayfamızda bilgilendirmelerde bulunacağız.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Alımları;

Gelelim tüm adayların merakla beklediği Hazine ve Maliye Bakanlığı unvanları alımlarına. Hazine ve Maliye Bakanlığı çok ciddi bir yapılanma sürecini geride bırakmak üzere. Bu süreç özellikle ilan bekleyen adaylar açısından çok kısır ve sancılı bir dönemin idrakine yol açtı. Bunca bekleyişin ardından adaylar 2020 yılının kendilerine gülecek bir yıl olması umuduyla hazırlıklarını sürdürmekteler. Bu konuda yapılan araştırmalar, hamleler ve etkinlikler ise bir sonuç verdi denebilir.

Sayın Bakan Berat ALBAYRAK’ın gerek bütçe görüşmelerinde kendisine yöneltilen soruya vermiş olduğu müspet cevap gerekse geçtiğimiz günlerde bir adayın naklettiği “eli kulağında” söylemi başta Gelir Uzman Yardımcılığı alımı için olmak üzere hazırlık sürecine girildiğinin ve yakında net bir takvimin ortaya çıkabileceğinin göstergesi niteliğinde.

Bizler forum sayfamızda uzunca zamandır Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Gelir Uzman Yardımcılığı alımı için aslında hazır olduğunu ancak bunun önünde bazı engellerin yer aldığını tekrar tekrar dile getirdik. Kurum içi yükselme sınavı ile Gelir Uzmanı olunmasını öngören yasal düzenlemenin kabulü ile birlikte kurum içi bekleyen kurum personelinin KPSS şartı dolayısıyla iki politikası söz konusu. Bunlardan ilki ya KPSS şartını kaldırıp ilkbahar dönemine sınavın yapılmasını sağlamak ya da şart kalkmıyorsa sınavı KPSS’den sonraya ötelemek. Şartın kaldırılması için henüz bir düzenlemenin olmaması ve Sayın Bakanın açıktan alım ile alakalı olarak dile getirdiği müspet cümleler bizim hep işaret ettiğimiz ilkbahar döneminde yapılması planlanan sınavın açıktan alım şeklinde bir Gelir Uzman Yardımcılığı sınavı olacağı için çok ciddi emarelerdir. Bu nedenle 2020 yılının ilkbahar dönemi başta Gelir Uzman Yardımcılığı olmak üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı alımlarının bir kısmı için hareketli bir dönem olacaktır.

Yeni ihdas edilen Hazine ve Maliye Müfettiş Yardımcılığı alımı ile iptal edilmiş olan Vergi Müfettiş Yardımcılığı alımı, her iki unvan için de gerekli mevzuat düzenlemelerinin yapılması ile mümkün hale gelmiştir. 2020 yılında bu iki alımın da yapılmasını bu nedenle bekliyoruz.

Bildiğiniz gibi Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu kuruldu ve Hazine Maliye Bakanlığı ile ilişkilendirildi. Kurumun kuruluş işlemlerinin ardından yetişmesi durumunda Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Uzman Yardımcılığı alımının da 2020 yılı içerisinde gerçekleştirilmesini bekliyoruz.

Hazine ve Maliye Uzman Yardımcılığı içinse takvimin mesleğin yönetmeliğinin düzenlenmesinin ardından netleşmesini beklemekteyiz.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın en merakla beklenen alımlarından birisi olan Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı alımı içinse işin aslı hiçbir mani bulunmamaktadır. Gerek eski alınan meslek mensuplarının bir kısmının yeterlik süreçlerini tamamlaması neticesinde neredeyse hiç yardımcı unvanlı personelin kalmaması, gerekse yeni kurulan bir çok kurumun kadro ihdasının da eski taleplere eklenmesi ile birlikte ciddi bir meslek mensubu ihtiyacının bulunması, taleplerin güncellenmesi ile birlikte alımın yapılabileceğinin göstergeleridir. 2020 yılında en geç MHUY alımlarının eski takvimi olan sonbahar döneminde alımın artık yapılmasını bekliyor, umuyoruz.

Merak Edilen ve Beklenen Diğer Kamu Personel Alımları ve Kurum Sınavları

Binlerce adayın beklediği diğer kamu personel alım ilanlarına dairse gelişmeler şu şekildedir;

-PTT A.Ş. eski yönetmeliği hakkında alınan yürütmeyi durdurma kararının ardından yeni bir yönetmelik yayımlamış ve bu yönetmelik ile birlikte 2019 yılında alımları kaçırarak yaşlarından dolayı mağdur duruma düşen adayları da hesap ederek yaş şartına bir yıl ilave etmiştir. Bu ise PTT A.Ş.’nin erken döneminde ciddi bir personel alımı yapacağının göstergesidir.

-Yeni geride bıraktığımız Kaymakam Adaylığı Sınavı ile önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek olan Adli ve İdari Yargı Hakimliği sınavlarının ne zaman gerçekleştirileceğine dair tahminde bulunmak için henüz çok erken. Ancak bu alımlara dair güncel bilgilere aşağıda yönlendirmesini bulacağını yazılarda yer vereceğiz. Yazılarımız süreç içerisinde yeni bilgiler oldukça güncellenecektir;

-Yine daha evvelki tablomuzda yer verdiğimiz Milli Eğitim Bakanlığı Müfettiş Yardımcılığı alımı için meslek içi geçiş dışında açıktan alımın da yapılacağı bir yıl olmasını bekliyoruz. Yine de tamamen meslekten geçiş olması ihtimali var. Ancak kadronun bir kısmı açıktan alıma ayrılabilir.

-Geniş bir kitleye hitap eden alımlar gerçekleştiren Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kuruluşlarının alım planları da binlerce aday tarafından merak edilen konular arasında yer almaktadır. Ancak gerek Bakanlığın gerekse bahsettiğimiz kurumlar olan İşkur ve SGK’nın mevcut alım süreçlerinde dahi bir belirlilik olmayışı açıkçası adaylara net bilgiler aktarmayı zorlaştırmaktadır. Ancak bize gelen bilgilere göre Sosyal Güvenlik Kurumu Uzman Yardımcılığı ve yeni bir Müfettiş Yardımcılığı alımı planlamakta. Bunun yanında Bakanlığın da Uzman Yardımcısı istihdamı için bir planının olduğu konuşulmakta. Ancak belirttiğimiz gibi Kurumların takvimlerindeki muğlak görüntü bizleri bu alımlara dair tahmin yürütmekten alıkoymaktadır.

16 Ocak 2020 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müfettiş Yardımcılığı kadrosu düzenlenmiştir. 2020 yılında çok gecikmeden bu meslek için de alım ilanının yayımlanmasını bekliyoruz.

Şu an için birikmiş olan tüm bilgilere ve duyumlara haberimizde yer vermeye çalıştık. Yeni gelişmeler olması durumunda bu gelişmeleri FORUM sayfamızdan ve Sosyal Medya hesaplarımızdan duyurmaya devam edeceğiz.

Sosyal Medya hesaplarımızı takip etmek için aşağıda yer alan yönlendirmelerden faydalanabilirsiniz;

Tercihini Yap Medya Twitter
Tercihini Yap Medya Instagram

Wilfredo Pareto Twitter
Wilfredo Pareto Instagram

**Yazımızda yer verdiğimiz bilgiler, duyum ve tahminlere dayanmaktadır. Herhangi bir resmiyeti bulunmamaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.