kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Murakıp Nedir? Görevleri Nelerdir? Nasıl Olunur?

Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) bünyesindeki en popüler kadrolardan bir tanesi de murakıp kadrolarıdır. Pek çok kişi murakıp olmak istemektedir. Peki murakıp nedir? Murakıp görevleri nelerdir? Murakıp nasıl olunur? Murakıp olma şartları nelerdir? Murakıp ne demek, anlamı nedir? İşte murakıp mesleği ile ilgili tüm merak edilenler…

A+
A-

Türkiye’deki en önemli kurumlardan biri de Diyanet İşleri Başkanlığı yani kısaca DİB‘dir.. Son yıllarda Diyanet İşleri Başkanlığının bütçesi artmaktadır. Her geçen yıl Diyanet İşleri Başkanlığının bütçesi yükselmektedir. Bu nedenle Diyanet İşleri Başkanlığının hareket kabiliyeti, faaliyetleri ve projeleri son dönemde artış göstermektedir. Diyanet hem Türkiye’nin dört bir yanında hem de yurt dışında aktif olarak faaliyet göstermektedir. Bu kapsamda Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde istihdam edilen personellerin sayısı da artmaktadır. Diyanet kadrolarında farklı unvan ve pozisyonlarda binlerce kişi çalışmaktadır. Diyanet bünyesinde faaliyet gösteren mesleklerden biride “murakıp” kadrolarıdır. Murakıp kadrosu diyanette oldukça popüler bir kadrodur. Peki murakıp nedir? Murakıp ne demek? Murakıp ne iş yapar? Murakıp olarak çalışan personellerin görevleri nelerdir? Kimler murakıp olabilir? Murakıp nasıl olunur? Murakıp mesleğiyle ilgili merak edilen her soruya www.tercihiniyap.net ailesi olarak cevap verdik… İşte murakıp mesleğiyle ilgili tüm merak edilenler…

Murakıp Nedir? Ne Demek?

Murakıp olarak çalışan personeller Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde istihdam edilir. Murakıp, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde denetçi olarak görev yapan personellerdir. Yani murakıp bir bakıma denetmen demektir. Murakıp kelimesinin anlamıdenetçi” ve “denetmen”dir. Murakıp Arapça bir sözcüktür. Denetçi dışında bir diğer anlamı ise “Tanrı’ya bağlanarak çile dolduran kişi”dir. “Murakıp nedir?” sorusuna Diyanet bünyesinde denetmen olarak çalışan personellerdir cevabı verilebilir. Murakıp olarak çalışan personellerin pek çok görevi vardır. Murakıp temelde Vali ve Müftülerden aldığı soruşturma emrini takiben denetleme görevini yerine getirir. Murakıp kadrosu geçmişte kaldırılmıştır. Ancak daha sonra Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yeniden yürürlüğe girmiştir. Son dönemde Diyanet İşleri Başkanlığı murakıp kadroları için çok sayıda alım yapmıştır ve diyanet murakıp alımları için çok sayıda kadro ayırmıştır. Peki murakıp ne iş yapar? Murakıp görevleri nelerdir?

Murakıp Ne İş Yapar? Murakıp Görevleri Nelerdir?

Türkiye’nin 81 ilinde ve yüzlerce ilçesinde Diyanet İşleri Başkanlığı faaliyet yürütmektedir. Ayrıca diyanet yurt dışında da faaliyet yürütmektedir. Bu kapsamda Diyanetin faaliyet yürüttüğü her bölgede Murakıp olarak çalışan personeller de görev yapar. Murakıp olarak denetim yapan personellerin çok sayıda görevi ve büyük sorumlulukları vardır. Denetçi olarak görev yapan murakıplar ne iş yapar? Murakıp görevleri nelerdir?

Murakıp Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde istihdam edilen tüm personelleri talimatlar doğrultusunda denetler. Murakıp belirli bir takvim çerçevesinde camii ve kuran kurslarında çalışan diyanet personellerini denetler. Gerekli görüldüğü takdirde ve talimatlar doğrultusunda soruşturma işlemi yürütür.

Murakıp camii, kuran kursu gibi Diyanet İşleri Başkanlığı denetimindeki yerleri denetler, eksiklikleri belirler.

Murakıp inşaat faaliyetleri süren camii ve kuran kursu gibi projeleri denetler ve bu projelerin zamanında hayata geçirilmesini sağlar.

Murakıp camii personellerinin ezanı zamanında ve usulüne uygun şekilde okuyup okumadığını denetler.

Murakıp camii ve kuran kursları gibi diyanet görev bölgelerinde ibadetlerin doğru yapılıp yapılmadığını denetler.

Murakıp diyanet personelleri tarafından verilen hutbelerin konularını denetler. Doğru konuların seçilmesini sağlar ve düzensizliği önler.

Murakıp diyanet bünyesinde görev yapan tüm personellerin kılık ve kıyafetini denetler.

Murakıp yaptığı denetimler ve soruşturmalar doğrultusunda raporlar düzenler ve düzenlediği raporları ilgililere ve yetkililere iletir.

Murakıp değerlendirme kurullarında ve sınav kurullarına görev yapar.

Murakıp gerektiğinde vaiz verebilir. Gerekli görüldüğü takdirde istenilen görevleri yerine getirir. Verilen görevi layığıyla yapmakla yükümlüdür.

Kimler Murakıp Olabilir? Murakıp Olma Şartları Nelerdir?

Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesindeki en popüler mesleklerden biri de şüphesiz murakıp kadrolarıdır. Pek çok kişi diyanet bünyesinde murakıp olarak görev yapmak ister. Ancak çoğu kişi murakıp olma şartlarını bilmemektedir. “Kimler murakıp olabilir?” sorusu internette en çok cevabı araştırılan konular arasındadır. Murakıp olmak için ilk olarak Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından duyurulan ilanlar takip edilmelidir. İlanlarda murakıp olmak için gereken şartlar detaylı bir şekilde anlatılmaktadır.

Murakıp olmak için 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda açıkça belirtilen ve 48. Maddede sıralanan şartlara sahip olmanız gerekmektedir. Bu kanundaki maddelere kolayca ulaşacağınız için burada kalabalık yapmak istemedik.

Murakıp olmak isteyen adayların en az dört yıllık dini yüksek öğretim kurumlarından mezun olmaları gerekmektedir.

Murakıp olmak isteyen adaylarda bakanlıkta belirli bir süre görev yapma şartı aranmaktadır. Murakıp olmak için murakıp sınavına başvuruların bitiş tarihinden itibaren en az 5 yıl boyunca Diyanet İşleri Başkanlığında görev yapmış olmanız gerekmektedir.

Murakıp olmak için yukarıda aranan resmi şartları taşımanız gerekmektedir. Ancak şartlar bunlarla sınırlı değildir. Murakıp olacak kişilerin sakin, akıllı, ahlaklı ve sabırlı olması gerekmektedir. Erdemli bir şekilde görev hayatını sürdürmesi ve doğru ile yanlışı birbirinden ayırt edebilmesi gerekmektedir. İnanç istismar edilmemesi gereken bir kutsaldır. Bu nedenle böyle bir meslekte çalışacak kişilerin dürüst insanlar olması gerekmektedir.

Murakıp Nasıl Olunur?

Türkiye’de binlerce ilahiyat fakültesi öğrencisi ve mezunu murakıp olmak istemektedir. Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde çalışan binlerce kişinin hayali murakıp olmaktır. Peki murakıp nasıl olunur? Murakıp olmak için ne yapmak gerekir? Murakıp olmak için yukarıda detaylıca anlattığımız yolların izlenmesi gerekmektedir. Murakıp olmak isteyen adayların murakıp olmak için gereken şartları taşıması gerekmektedir. Ayrıca Diyanet tarafından yayımlanan ilanların takibi ve ilanlara başvuru tarihleri içerisinde başvuru yapılması gerekmektedir. Diyanetin yayımladığı murakıp ilanlarına hem erkek adaylar hem de kadın adaylar başvurabilir. Murakıp ilanlarında cinsiyet şartı yoktur. Diyanetin açtığı murakıp ilanlarına başvuru yapıldıktan sonra adaylar sözlü sınava yani mülakata girer. Mülakatta başarılı olan adaylar murakıp olarak göreve başlayabilirler. NEDİR ?

Güncel Murakıp Maaşları Ne Kadar?

Murakıp olarak çalışan personeller en az 5 yıl görev yapan personellerdir. Kıdemli olmalarına, denetmen olarak yetkili bir pozisyonda bulunmalarına rağmen maaşları çok yüksek sayılmaz. Pek çok kişi murakıp maaşlarının üst düzey memur maaşları kadar yüksek olduğunu düşünmektedir. Ancak 2018-2019 döneminde Murakıp maaşları 3500 TL civarındadır. Ocak 2019’da toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkının yansıtılmasıyla Murakıp maaşları 3900 TL civarına yükselecek. Yani Murakıp olarak çalışan personeller aile yardımı, çocuk yardımı gibi ek ücretlerle 2019 yılında 4 bin TL maaş alacaktır.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

5938 1 82ae5ce797200094e4363a1ece48f334

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.