kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Bilgisayar Mühendisi

​​​​​​​Nasıl bilgisayar mühendisi olunur? Bilgisayar mühendisi nedir? Kimler olabilir? Görevleri nelerdir? Ne iş yapar? Çalışma saatleri ve şartları nasıldır?

A+
A-

Bilgisayar Mühendisi

Mühendislik başlı başına zor bir meslektir. Günümüz teknoloji çağı ise her gün yeni bir yenilik ile sürekli kendini güncellemektedir. Bu noktada mühendisliğin bir dalı olan bilgisayar mühendisliği de pek çok yeniliğe de ayak uydurmaktadır. Sizlere ayrıntılarıyla bilgisayar mühendisliğini anlattığımız yazımızı umarım keyifle okursunuz.

Hangi mesleği yapacak olursa olsun bir mesleği yapmadan önce bireyler bazı soru işaretleri taşımaktadırlar. Bu soru işaretlerinin başında ise o mesleği yaparken ne iş yapacakları, görevlerinin neler olacağı, kaç saat ve kaç gün çalışacakları gibi sorular gelmektedir.

Meslek adayları bu soruların cevaplarına bağlı olarak da tercihte bulunmaktadırlar. İşte biz sizlerin bu sorularına elimizden geldiğince cevaplar arayan meslek tanıtımı yazıları hazırlamaya çalışıyoruz. İçinde bulunduğunuz yazımızda bilgisayar mühendisi mesleğine dair bu tip soruların cevaplarını bulabileceksiniz.

BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ KİMDİR?

Bilgisayar mühendisi bilgisayar ile ilgili her konuda (donanım, algoritma, yazılım, bilgisayar ağı, veri tabanı, güvenlik gibi) çalışmalar, araştırmalar yürüten, projeler üreten mühendis grubudur. Bilgisayar mühendisi dendiğinde hemen hemen herkesin aklında bir şeyler canlanmaktadır bu yüzden bilgisayar mühendisi nedir, kimdir yerine bilgisayar mühendisinin ne iş yaptığına, görevlerinin ne olduğuna bakmak yerinde olacaktır.

BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ GÖREVLERİ NELERDİR?

Bilgisayar mühendisliği her geçen gün iş kollarını genişleten bir mühendislik türüdür. Bilgisayar mühendisleri de buna bağlı olarak genellikle birim birim ayrılarak çalışmaktadırlar. Bilgisayar mühendislerinin ayrıldığı birimlere bakacak olursak;

  • Sistem çözümleyici
  • Sistem programcısı
  • Uygulama programcısı
  • Veri tabanı yöneticisi
  • Veri iletişim uzmanı
  • Bilgi işlem birimi yöneticisi
  • Mikro işlemci tasarımcısı
  • Bilgisayar donanımı tasarımcısı
  • Web tasarımcısı
  • Danışman

ve benzeri kollara ayrılarak çalıştığını görebiliriz.

Hangi birimde çalışırsa çalışsın bilgisayar mühendisi görevleri de kabaca şöyle sıralanabilir:

  • Bulunan teknolojik araçları ve test araçlarını kullanarak değerlendirme yapmak ve bu araçların geliştirilmesini sağlamak
  • Gelişen araçların eskiler ile uyumlu çalışmasını sağlamak, buna yönelik araç geliştirmek
  • Düzenli olarak bakım, onarım, güncelleme faaliyetlerini gerçekleştirmek
  • Bulunduğu kurum ve kuruluştaki personele teknik destek sağlamak
  • Siber güvenlik oluşturmak
  • Donanımsal veya yazılımsal olarak ihtiyaçları saptamak ve gerekli olan malzemelerin, yazılımların tedarik edilmesini sağlamak
  • Kendi alanında, şirketin, kurum veya kuruluşun isteklerine bağlı olarak proje geliştirmek
  • Mobil üzerine çalışılıyorsa uygulama geliştirmek
  • Kendisine bağlı çalışan personelin organizasyonunu, denetimini ve koordinesini sağlamak

bilgisayar muhendisi ne is yapar

KİMLER BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?

Bilgisayar mühendisi olarak bir kurum veya kuruluşa girmek için adayın belli bir lisans programını bitirmesi gerekmektedir ve bu bilgisayar mühendisi için bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği, bilişim sistemleri mühendisliği veya bu programlar benzeri, türevi bir bölümdür.

Buna alternatif olarak bilgisayar mühendisi olabilmenin bir diğer yolu ise farklı bir lisans programından mezun olduktan sonra üniversitelerin lisansüstündeki başvuru şartlarını, kabul edilen bölüm mezunu olma şartını sağlayan bireyler de lisansüstünde bu tip bir öğrenim görerek bilgisayar mühendisi olma şansını özel sektörde alım yapan firmanın kararı doğrultusunda elde edebilirler.

Lisans veya lisansüstü program mezunu olmak meslek olarak bilgisayar mühendisi olmanın sadece ilk adımıdır. Mezuniyet sonrasında bilgisayar mühendisi olabilmek için adayların önünde gidilmesi gereken yollar bulunmaktadır. Bunların en başında da bireyin kamuda mı özel sektörde mi çalışacağıdır çünkü bir bireyin bu ikisi noktasında izlemesi gereken yollar biraz da olsa farklıdır.

Kamuda bilgisayar mühendisi olmak isteyen bir adayın KPSS’ye yani kamu personeli seçme sınavına girmesi ve açıktan, mülakatla alım yapan kurumlara başvurmasını veya merkezi atamalarda atanmasını sağlayacak bir puanı alması gerekmektedir.

Özel sektörde bilgisayar mühendisi olmak isteyen bir bireyin ise özel sektöre alım yapan kurum ve kuruluşların ilanlarını takip etmesi, bu kurum ve kuruluşlara başvurması ve işe alınmayı beklemesi gerekmektedir. Gerçekçi olmak gerekirse tabi ki özel sektörde bilgisayar mühendisi veya başka bir meslek unvanı çalışmak için yeterli donanıma sahip olmak gerekmektedir.

BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ ÇALIŞMA SAATLERİ KAÇ SAATTİR VE ÇALIŞMA ŞARTLARI NASILDIR?

Bilgisayar mühendisleri istisnai durumlar dışında ofiste, masa başında çalışmaktadırlar. Bu mesleğin tercih edilmesinde önemli noktalardan bir tanesidir. Bundan daha önemli sayılabilecek diğer neden ise mesleğin dallarının ve teknolojinin çok gelişmiş olması sonucu hem iş imkanının fazla olması hem de iyi imkanlar ile çalışma fırsatı elde edilmesidir. Tabi ki bu doğal olarak çalışma şartlarına olumlu olarak yansımaktadır. Kendini iyi geliştirmiş bir birey hem maddi hem manevi yönden tatmin olarak bu mesleği yapabilir.

Çalışma saatleri de kamuda farklı durumlardan dolayı ek mesai olmaması halinde haftalık 40 saat iken özel sektörde bundan biraz daha fazla olabilmektedir. Genellikle çoğu özel şirkette haftanın 6 günü çalışılmaktadır ve günlük de yaklaşık olarak 9-10 saat mesai yapılmaktadır.

BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ ÇALIŞIRKEN HANGİ ARAÇ VE GEREÇLERİ KULLANIR?

Bilgisayar mühendisi çalışmalarında bilgisayar ve benzeri her türlü aracı kullanır. Tabi ki buna ek olarak bu aletlerin çalışmasını sağlayan yazılım ile de haşır neşirlerdir ve bilgisayar mühendisliğinin temelinde yer alan yazılım ve donanımı kapsayan her türlü araç, gereç, ekipman, uygulama, program ile çalışırlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.