kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Nesnelerin interneti nedir? Kullanım alanları nelerdir?

Sanayinin en güncel aşaması olan endüstri 4.0 teknolojisi ve buna bağlı olarak ortaya çıkan nesnelerin interneti hakkında temel bilgi düzeyinizi oluşturabilecek bir yazı kaleme aldık.

A+
A-

Sanayinin bir başka boyutuna geçtiğimiz endüstri 4.0 devrimi ile hayatımıza yeni kavram ve teknolojilerin girişi hızlanıyor. Bu teknolojilerinin başında internet of things olarakta (Iot) bilinen nesnelerin interneti geliyor. Önceki sanayi devrimlerinden farklı olarak endüstri 4.0 ile birlikte hayatın bir veya birkaç alanına değil içerisinde elektrik akımın dolaştığı ve dolaşa bileceği tüm cihazlara internet bağlantısı sağlanması hedefleniyor.

Bu kapsamda nesnelerini interneti teknolojisine geçilebilmesi için ilk aşama mevcut ip adresinden çok daha fazla imkan sağlayan ipv4 protokolünden ipv6 protokolü teknolojisine geçilmesi hedefleniyor. Böylece çok daha fazla cihaza ip adresi atanıp internete çıkması sağlanacak. Daha planlı bir hayat yaşamamızı, hane başına daha az enerji tüketmemizi sağlayacak, su kaynakları ve ormanları korumamızı kolaylaştıracak bir teknolojiden bahsediyoruz.

Nesnelerin interneti örnekleri nelerdir?

Akıllı ev, akıllı iş yeri veya akıllı araba gibi kavramları duymayan kimse artık mevcut değil. Nesnelerin interneti ise bunun çok daha ötesindedir, internete bağlı yakıt tankları, otopark sensörleri, tencereler,yollar, ölçüm cihazları kısacası aklınıza gelebilecek her cihazın internet bağlantısı olacağı bir döneme hazırlanıyoruz.

2000’li yılların başında ortaya atılan nesnelerin interneti kullanım alanları bugün:

  • tarımda arazi değerlerinin ölçüm ve takibinde,
  • stokların takibinde,
  • üretim tesislerinin standardizasyonunda,
  • sürücüsüz araçlarda,
  • enerji sektöründe üretim, tüketim ve olası ihtiyacın takibinde,
  • spor eşyalarında,
  • alışveriş merkezlerinde,
  • soğuk hava depolarında,
  • ürün dağıtım ve takip süreçleri

başta olmak üzere yüzlerce farklı alanda aktif olarak devam ediyor.  Yalnızca son iki yıl içerisinde nesnelerin interneti üzerine her bir sektörde ar-ge ve inovasyon yapan binlerce yeni şirketin kuruldu. Bu şirketlerin yanı sıra şahıslar tarafından yapılmış olan nesnelerin interneti araçlarını buradan inceleyebilirsiniz. Eğer aklınıza internet entegre edebileceğiniz bir nesne veya işinizde fark ettiğiniz bir ihtiyaç geliyorsa ve henüz geliştirilmemişse bir patent başvurusunda bulunarak işe başlayabilirsiniz. Bu tür girişimleri çok yüksek yatırımlar aldığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Nesnelerin İnterneti Nasıl Çalışır?

Temel anlamda üç aşamalı bir süreç olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Birinci aşama eşyaya sensör ve internetin entagrasyonudur.

Örneklendirmek gerekirse bir dondurma firmasının en ücra köy bakkalına kadar dondurma götüren kamyonunu düşünelim. İçerideki ısı düzeyinin,ürün durumunun, ürün sayısının sürekli olarak olarak raporlanmasını sağlayan bir sistemin araca entegrasyonu ilk aşamadır. İkinci aşama internete bağlı olan araçtan sağlanan verinin bir veri tabanında düzenli olarak arşivlemesidir. Üçüncü aşama ise bu arşivin düzenli takibi ve burada olaşan terabaytları aşan verinin düzenli şekilde takip edilip olası sorunların önüne geçilmesidir.

Temel olarak çalışma prensibini anlattığımız nesnelerin interneti henüz nasıl çözüleceği bilinmeyen bazı problemlere de elbette sahiptir. Bankaların dahi sistemlerine girilip kişisel verilerin çalındığı,kullanıcı şifrelerinin İnternet sitelerinde satıldığı günümüzde bu sistemin güvenlik açıklarının kapatılması. Sonuçta hiç birimiz evimizdeki televizyonun yabancı biri tarafından girilip hacklendiği bir evde yaşamayı istemeyiz.

Gördüğünüz üzere nesnelerin interneti yaklaşık 20 yıldır üzerinden çalışılan, somut sonuçlarını artık hayatımızda görebildiğimiz bir teknoloji. Evimizdeki en küçük parçadan şehrimizdeki devasa yapılara tüme şyaların online şekilde takip edilebildiği, uzaktan yönlendirile bilidiği akıllı şehirler artık hayal değil. Belediyenin çöp konteynırlarının doluluk oranını görebildiği, hava kirliliğinin anlık ölçülebildiği, kara yolundaki boş park yerini telefonumuzdan görebildiğimiz şehirlerden bahsediyoruz. Yalnızca bunlarda değil aklınıza gelebilecek her cihazın, her dükkanın, online olarak kontrol edilmesi ve böylece zamandan, iş gücünden ve enerjiden tasarruf edilmesi oldukça heyecan verici değil mi?

Aksi takdirde sınırlı kaynaklarla sürekli artan Dünya nüfusunun ihtiyaçlarının karşılanması oldukça zordur. Nesnelerin İnternete bağlanması aynı zamanda kaynakların etkin kullanılması ve korunması anlamına da gelmektedir. Belirtmek gerekir ki yalnızca bireyler ve firmalar değil kamu kurum ve kuruluşları da aktif şekilde kullanmak ve yatırım yapmak durumundadır.

Nesnelerin interneti nelerin tespitinde kullanılabilir?

Bir nesnenin:

  • Hızını
  • Sesini
  • İvmesini
  • Basıncını
  • Olduğunu veya tükendiğini
  • Kapladığı alanı
  • Bileşimi
  • Ses düzeyi
  • Anlık olarak yaşadığı değişikliği
  • Dışarıdan müdahale edilip edilmediği

ve sayılanlara benzer veya yukarıda belirtilen unsurların sonucu olan her şeyin düzenli takip ve yönetiminde kullanılabilecektir. Bunun doğal bir sonucu olarak 2025 yılı için öngörülen internete bağlı cihaz sayısının 30 milyarın üzerinde olacağı, cihazlarda kullanılan sensör tür sayısınında buna bağlı olarak artacağı düşünülmektedir. GÜNDEM

Yorumlar

  1. fafsgs Avatar fafsgs dedi ki:

    Evimizin için girmesi elbette hoş değil ancak akıllı şehirler çok hoş kamu kurumları mutlaka harekete geçmeli.