kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Norveç İş İlanları, Personel Alımı ve İş Başvurusu

Norveç İş İlanları, Personel Alımı ve İş Başvurusu hakkında her şeyi inceledik. Norveç'te İş Başvurusu Nasıl ve Nereden Yapılır? Norveç'te Nasıl İş Aranır? İş Nasıl Bulunur?

Dünyada onlarca ülkede 7 milyardan fazla insan yaşamaktadır. Fakat her ülkede yaşam kalitesi aynı değildir. Bazı ülkelerde yemek yemek, su içmek bile lüks iken bazı ülkeler de ise yaşam kalitesi çok daha yüksektir. Özellikle de Norveç gibi İskandinav ülkelerinde yaşamak büyük bir şanstır. Doğal güzelliği, ekonomisi, yaşam standardı, düşük suç oranı, sosyal ve demokratik devlet anlayışı milyarlarca insanın hiç tanımadığı, bilmediği konulardır. Bu nedenle başta Türkiye olmak üzere pek çok ülkede yaşayan binlerce kişi Norveç’te çalışmak, Norveç’te yaşamak ile ilgili konuları araştırmaktadır.

Norveç Nedir? Nerededir? Nüfusu Kaç?

2020 yılı ile 5 buçuk milyon nüfusa sahip olan Norveç’in resmi adı Norveç Krallığı’dır. Avrupa’nın kuzezyinde İskandinav yarımadasındadır. Komşuları Rusya, Finlandiya ve İsveç’tir. Refah seviyesi çok yüksektir. Devlet fonlarında trilyonlarca dolar bulunur. Enerji zenginidir. İnsanların kaliteli yaşam sürdüğü nadir ülkelerden biridir.

Norveç İş İlanları ve Personel Alımı

Norveç’te kişi başına düşen milli gelir 65-70 bin dolar bandındadır. Türkiye’de ise 10 bin doların altında olduğu tahmin edilmektedir. 5 buçuk milyon civarında insanın yaşadığı İskandinav ülkesinde işgücü eksikliği bulunur. Bu nedenle ülke dışarıdan kalifiye eleman, kaliteli göç almak ister. Ancak suç oranının artmaması, yaşam standartının, kültürün bozulmaması için seçici davranır. Bu nedenle dünyanın her yerindeki binlerce insan “Norveç iş ilanlarına nasıl başvuru yapılır?” ve “Norveç’te çalışmak için personel alımı var mı?” sorularını sormaktadır.

Norveç’te İş Başvurusu Nasıl ve Nereden Yapılır?

Dünyanın en gelişmiş, yaşam kalitesi en yüksek ülkelerinden biri olan Norveç’te iş bulmak, çalışmak kolay değildir. “Norveç’te nasıl iş bulunur?” sorusuna cevap vermek kolay değildir. Bunun için iyi bir CV’ye sahip olmak, yabancı dil bilmek, suç kaydı olmamak gibi şartlar önemlidir. Ayrıca ülke ile ilgili iyi bir araştırma yapmak ve neler yapabileceğinize dair bir plan hazırlamanız gerekir. Bunun için ilk olarak Norveç’te hangi sektörlerin önplanda olduğuna bakmak gerekir. Ülkede en büyük sektörler orman sektörü, balıkçılık, madencilik, enerji sektörü, gemicilik sektörüdür. Ayrıca pek bilinmese de Norveç petrol, bakır, doğalgaz gibi enerji ve maden konusunda zengindir. Ancak buradan gelen gelire odaklanmayan ülke buradan gelen geliri sanayi sektörüne, teknoloji sektörüne aktarmıştır. Dünya genelinde yaptığı yatırımlarla büyük bir devlet fonu oluşturmuştur. Üstelik yeni yatırımları da teşvik etmektedir. Her vatandaşa büyük ödenekler ayırmaktadır.

Norveç’te Nasıl İş Aranır? İş Nasıl Bulunur?

Bunun için personel arama, iş bulma platformlarını inceleyebilirsiniz. Örneğin İŞKUR, kariyer net, yenibiris gibi platformları kontrol edebilirsiniz. Ancak bu platformlarda genellikle Türkiye’ye yönelik iş ilanları bulunur. Norveç’e yönelik iş aramak için Norveç iş arama, iş bulma sitelerine bakılabilir. jobbdirekte.no , stepstone.com gibi sitelerdir. Ayrıca Linkedin gibi platformlar da güzel bir şekilde iş aranabilir. Instagram, twitter gibi sosyal medya platformlarından da ünlü iş insanlarına, firmalara etkileşimde bulunabilirsiniz.

Norveç’te iş bulmak için çevrenize haber salabilirsiniz. Norveç’te tanıdığı olan, akrabası olan birini bulmaya çalışabilirsiniz. Böylece ona ulaşarak iş arayabilirsiniz. Ayrıca Norveç’te faaliyet gösteren Türk şirketlerine de ulaşmaya çalışabilirsiniz. Böylece Türk camiasına ulaşarak şansınızı artırabilirsiniz. Norveç’te 50 binden fazla Türk kökenli kişi yaşamaktadır. Bu kişilerden biri olmak için onlardan yardım almanız faydalı olabilir.

Norveç’te Çalışan, İş Yapan, Faaliyet Gösteren Türk Firmaları Nelerdir?

Norveç’te 50 binden fazla Türk kökenli kişi yaşamaktadır. Norveç’in Oslo, Leknes, Lavangen, Bryggen, Trondheim gibi kentlerinde yaşayan bu kişiler farklı yerlerde, şirketlerde, kurumlarda çalışarak hayatını kazanır. Öncelikle ülkedeki pek çok restoranın sahibi Türklerdir. Ayrıca inşaat sektöründe de pek çok Türk oyuncu bulunur. Bunun yanı sıra teknoloji, sağlık, hizmet sektöründe de Türkler vardır.  Yılport, Royal Caribbean gibi firmalar bunlara örnektir. Bu firmalarla ilgili internetten araştırma yaparak daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

Norveç’te Personel Maaşları Ne Kadar?

Norveç’te yaşam kalitesi yüksek olsa da yine yaşam pahalılığı da bir hayli fazladır. Tarıma elverişli arazi az olduğu için, gıda ürünleri ithal edildiği için her şey pahalıdır. Dünyadaki, Avrupa’daki en pahalı ülkelerin başındadır. Bu nedenle de personellerin, çalışanların maaşları yüksektir. Garsonlar aylık en az 3 bin Euro maaş alır. İnşaat işçisi, yapı-malzeme işçisi, marangoz işçisi 3-4 bin Euro maaş alabilir. Mühendis maaşları 5-10 bin Euro arasındadır. Doktor, dişçi maaşları 10-15 bin Euro arasındadır. Güvenlik görevlileri 5-10 bin Euro arasında maaş alır. Özel sektörde maaşlar 5-10 bin Euro arasındadır. Devlet memurları da 5-8 bin Euro arasında ücret alır.

Norveç’te İşçi Maaşları Ne Kadar?

Norveç’te işçilere, çalışanlara saatik ortalama 180 Kron ücret verilir. Günde 10 saat çalışan bir işçi 10 günde 1800 Kron, bir ayda ise 46.800 Kron gelir elde eder. Kron-TL hesabı yapıldığında Norveç’te işçi maaşı 40 bin TL’ye yakın bir rakama tekabül etmektedir.

Yorumlar

  1. mehmet Avatar mehmet dedi ki:

    iş arıyorum inşat ve iskele kurum muk blum var işsizim iş arıyorum allah rızası için yardim edin çok iş itiyacim var