kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Yeni Doğan Çocuk Parası Nasıl Alınır?

Doğum yardımı parası ve detayları haberimizde.

A+
A-

Doğum yardımı parası ne kadar? Doğum yardımı nasıl alınır ? Doğum yardımı için nereye başvurmalıyım ?

2015 yılından itibaren yeni doğan bebeklere  doğum yardımı parası ödenmektedir. Nüfus dinamizmini sağlamak,  ucuz iş gücünü sağlamak , aileleri parasal anlamda desteklemek amacıyla çıkartılan  yasal düzenleme kapsamında 2015 yılı kasım ayından itibaren çocuk sahibi olan yüz binlerce vatandaşa ödenmiştir. Ailelere ödenen doğum yardımı 2023   yılında da ödenmektedir. Devlet tarafından maddi durumuna bakılmaksızın doğum yapan her aileye sağlanan  maddi bir destektir.  Doğum yardımının şartları kolay olsa da  yinede doğum yardımı alabilmek için belirli koşullar vardır. Kamu Haber

Doğum Yardımı Ne Kadardır ve Nereden Alınır?

Kimler Doğum Yardımı Alabilir?

Doğum yardımı  kamu çalışanları da dahil olmak üzere doğum yapan her aileye verilmektedir. Bununla birlikte doğum yardımı almak için bazı şartlar bulunmaktadır. Doğum yardımı yasasından faydalanarak doğum yardımı alabilmek için annenin ve bebeğin sağ olması gerekmektedir. Aynı zamanda sadece Türk vatandaşı olan anneler bu yardımdan faydalanabilirler. Öte yandan doğum yardımı sadece 15 Mayıs 2015 sonrasında doğum yapan annelere verilmektedir.

Doğum Yardımı Parası Ne Kadardır?

Öncelikle doğum yardımı alabilmek için 15 Kasım 2015 tarihinden sonra doğum yapmış olmanız gerekmektedir.  Buna göre; ilk  çocuk için: 300 TL ikinci  çocuk için: 400 TL üçüncü çocuk ve sonraki çocuklar için: 600 TL doğum yardımı parası ödenmektedir.

Buna göre, ikiz doğuranlar o doğum için 700 TL, üçüz doğuranlar o doğum için 1300 TL, dördüz ve sonraki çocuklar için de her bir çocuk için 600 TL daha eklenecek ödenecek hesaba. 15 Mayıs 2015 öncesinde doğan çocuklar için doğum yardımı yapılmaz. Fakat belirlenmiş olan tarih sonrasında doğan çocuklar için ödenecek olan doğum yardımı hesaplaması daha önce doğan çocuklar üzerinden yapılmaktadır. Yani bu tarihten önce 1 çocuğunuz dünyaya gelmiş ve bu tarihten sonra bir çocuğunuz daha olmuş ise 2. Çocuk için toplamda 400 TL doğum yardımı alacaksınız demektedir. Ancak ilk doğan çocuk için yardım alınmaz.

Doğum Yardımı Nasıl Alınır?

Doğum yardımı sosyal bir devlet olan devletimiz tarafından  yeni doğum yapmış olan annelere verilmiş olan birer doğum hediyesidir. Dolayısıyla herkesin devletten bu yardım parasını alabilmek için başvuru yapılması gerekmektedir. Doğum yardımı almak isteyen annelerin başvurması gereken makamlar ve yapması gereken işlemler nelerdir? Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi’ni doldurmalılar ve dilekçeyi tam bir şekilde dolduran anneler başvurularını Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, Sosyal Hizmet Merkezleri veya yurt dışında yaşayan vatandaşlar da Büyükelçilikler ile Konsolosluklar aracılığı ile gerçekleştirebilirler.  Yardım için yapacağınız başvurular ı şahsen yapılabilir veya posta aracılığı ile gerçekleştirebilirsiniz.

 İçin Nereye Başvurmalı?

Kişinin mesleğine göre bu sorunun cevabı değişmektedir. Herhangi bir kamu kurum ve kuruluşunda çalışan memur anneler, doğum yardımı başvurularını görev yaptıkları kurum ve kuruluşlardan gerçekleştirebilirler. Doğum yardımı konusu ile ilgili tüm soru, sorun ya da görüşlerinizi forum bölümünden dile getirebileceğiniz gibi gerekli gördüğünüz takdirde144 ya da 183 nolu numaralar üzerinden de sorularınıza cevap alabilirsiniz.

Kadın Doğum Uzmanı-Doktoru Maaşları Ne Kadar?

Doğum parası nasıl alınır kimler alabilir?

Bir kereye mahsus olan ödemeyi alabilmek için annenin Türk vatandaşı ya da mavi kartlı olması gerekir. Annenin sağ olmaması durumunda ise aynı şartlar babada aranır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.