kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Oruç Nedir? Nasıl Tutulur? Ne Zaman Açılır?

Oruç Nedir? Nasıl Tutulur? Ne Zaman Açılır? Oruç ne demek? Oruç tutmanın amacı nedir? Orucun çeşitleri ve türleri nelerdir? Oruç tutarken nasıl niyet edilir? Oruç tutmak için ne zaman niyet edilir?

A+
A-

Dünya üzerinde en çok inanılan dinlerden biri olan İslam dinine mensup milyonlarca insan bulunmaktadır. Dünyanın dört bir yanına dağılan Müslümanlar kültürlerini ve inançlarını da beraberinde taşırlar. Bu nedenle Ramazan Ayında dünyanın her yerinde bayram havası eser. “11 Ayın Sultanı” olarak da adlandırılan Ramazan ayı Hicri Takvimin 9. ayıdır. Müslümanlar Ramazan Ayı boyunca farklı ibadetler yapar. Örneğin bu ibadetler arasında namaz kılmak, fitre vermek, yardım etmek ve oruç tutmak bulunmaktadır. Ancak Ramazan Ayı oruç tutma ibadetiyle özdeşmiştir. Milyonlarca Müslüman Ramazan ayını oruç tutarak geçirir. Peki oruç nedir? Oruç nasıl tutulur? Oruç nasıl açılır? Oruç ne demek? Orucun anlamı nedir? Oruç türleri ve çeşitleri nelerdir? Ramazan Bayramı nedir?

Krem Sürmek Orucu Bozar Mı? Parfüm ve Kolonya Orucu Bozar Mı?

Oruç Nedir? Ne Demek?

İslam aleminin tamamı için kutsal olarak kabul edilen Ramazan Ayı için geri sayım sürüyor. 11 ayın sultanı olarak bilinen Ramazan Ayını milyonlarca Müslüman oruç tutarak geçirmektedir. İslamın 5 şartından biri olan ve oldukça kritik bir ibadet olan oruç ile ilgili pek çok şey merak edilmektedir. Ama en başta “Oruç nedir?” sorusu gelmektedir. Oruç dinin şartları arasında yer alan bir ibadettir. 24 saatlik bir günü ele aldığımızda tanyerinin ağırmasıyla birlikte yani imsak vaktinden itibaren güneş batımına kadar her türlü yeme, içme ve cinsel faaliyetten uzak durmayı bilinçli bir şekilde kabul etmek ve bu şekilde hareket etmek “oruç tutmak” olarak kabul edilir.  Oruç tutan kişiler niyet ederek bu ibadete başlar. Böylece kişi kendi hür iradesiyle neyi yapıp yapmayacağını bilerek 1 gün geçirir. Oruç tutmak yalnızca yemek yememek veya su içmemek anlamına gelmemelidir. Oruç. tutulan süre boyunca kişiler cinsel eylemlerden, düşüncelerden, kötü sözlerden, yalan söylemekten, ahlak dışı hareket etmekten uzak durmalıdır
Oruç kelimesi Arapça kökenlidir ve ‘savm’ kelimesine karşılık gelmektedir. Ayrıca oruç kişinin bir şeyden uzak durması, kalması, kendini o şeye karşı koruması veya uzat tutması anlamına gelmektedir.  

Oruç Tutmanın Amacı Nedir?

Oruç ibadetinin amacı tutan kişiyi aç ve susuz bırakmak değildir. Bu şekilde düşünmek oldukça sığ ve basit olur. Oruç tutan kişi nefsi ile mücadele eder ve nefsini terbiye etmeye çalışır. Bu kişinin yaşamı boyunca yapacağı bir mücadeledir. Kişi “Allah rızası” amacı ile hareket eder açlığa katlanır ve susuz kalır. Böylece varlığına, varlığa şükleder ve yokluğun ne demek olduğunu düşünür. Yokluk çeken insanlara karşı daha duyarlı ve merhametli olur. Bu ibadet sayesinde inanlar daha bilinçli bir şekilde iyi ve kötü arasında seçim yapabilir açlık ve tokluğu ayırabilirler. 

Oruç Nasıl Tutulur?

Aklının kontrolünü ele alabilen, ergenlik çağına giren her Müslüman ibadet edebilecek olgunluğa erişmiş demektir. Yani ergenliğe giren Müslümanlar İslam’ın 5 şartından biri olan Oruç ibadetinden de sorumlu hale gelmektedir. Oruç tutmak yalnızca Allah rızası için yapılan bir ibadettir. Bu bakımdan ibadet etmeden önce niyet etmek oldukça önemlidir ve zorla değil isteyerek ibadet yapılması gerektiği unutulmamalıdır. 

Oruç ibadeti kişinin sahur vaktinde kalkarak sahurunu yapmasıyla yani yemek yemesi ve su içmesiyle başlar. Ardından da sahurunu yapan kişinin niyet etmesi gerekmektedir. Oruç niyeti kişinin “Niyet ettim Allah rızası için oruç tutmaya” şeklinde niyetlenmesi veya benzer sözleri veya düşünceleri icra etmesi şeklinde yapılabilir. Niyetlenen kişi vaktin girmesiyle birlikte artık resmen oruç tutuyor olur. Daha sonra bu kişi iftar vaktine dek yemek yemez, su içmez, kötülükten uzak durur. İftar vaktinde sie mükellef bir sofrada kişi orucunu açar. Akşam ezanın okunmasıyla orucunu açan kişi sahur vaktine kadar yemek ve içmek konusunda özgürdür.

Oruç Çeşitleri ve Türleri 

Oruç ibadeti tek bir şekilde icra edilen tek bir niyetle icra edilen bir ibadet değildir. Orucun birbirinden farklı 6 farklı çeşidi veya türü bulunmaktadır. Pek çok kişi bu türleri merak etmektedir. İşte oruç çeşitleri…

1-) Farz Orucu: Ramazan Ayı içerisinde 30 gün boyunca tutulmazı farz olan oruç türüne ‘farz orucu’ denmektedir.

2-) Vacib Orucu: Nafile oruçların bozulması durumunda bu oruçların ve adak oruçlarının tutulması için tutulan oruçlardır.

3-) Sünnet Orucu: Müslümanlar için kutsal olan üç aylardan biri olan Muharrem ayında tutulur. Muharrem ayı içerisinde dokuzuncu ve onuncu veya onun ve on birinci günlerinde tutulan oruca denmektedir.

4-) Mekruh Orucu: Bu oruç türü yalnızca cuma ve cumartesi günleri tutulmaktadır. Muharrem ayının onuncu günü tutulur.

5-) Müstehab Orucu: Pazartesi ve Perşembe günlerinde tutulur. Şevval ayı içerisinde ilk altı gün Müstehab orucu tutulur.

6-) Nafile Orucu: Yukarıda yer alan 5 oruç için tutulan zamanların dışında tutulan her oruca ‘nafile orucu’ denmektedir.

Sahur Yapmadan Oruç Tutulur Mu? Niyet Etmeden Oruç Tutulur Mu?

Oruç Tutarken Nasıl Niyet Edilir?

Milyonlarca Müslüman her yıl farklı zamanlarda farklı amaçlar doğrultusunda oruç tutmaktadır. Yukarıda yer alan farklı oruç türleri de bu kapsamda tutulmaktadır. “Oruca nasıl niyet edilir?” ve “Oruç tutarken nasıl niyet edilir?” soruları bu kapsamda öne çıkmaktadır. Müslümanlar oruç tutarken “Niyet ettim Allah rızası için oruç tutmaya” diyerek niyet edebilirler. Ayrıca Ramazan ayında oruç tutmak için “Niyet ettim Allah rızası için Ramazan Orucu tutmaya” diyerek niyet edilebilir. Ramazan Ayı içerisinde oruç tutarken yalnızca Ramazan orucu tutmak için niyet edilmesi gerekmektedir. Çünkü öncelik farz kılınmış Ramazan Orucundadır. Ayrıca Ramazan Ayı içerisinde 30 güne aynı anda niyet edilmez.

Nafile orucu tutmak için “Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için nafile orucu tutmaya” ifadesi kullanılabilir.

Kaza orucu tutmak için “Niyet ettim Allah rızası için kaza orucu tutmaya veya en son kazaya kalan Ramazan orucunun kazasını tutmaya” ifadeleri kullanılabilir.

Kefaret orucu tutmak için “Niyet ettim Allah rızası için kefaret orucu tutmaya” denilebilir.

Adak orucu tutmak için “Niyet ettim Allah rızası için üzerime aldığım adak orucumu tutmaya” ifadeleri kullanılabilir. kamu haber

Oruç Tutmak İçin Ne Zaman Niyet Edilir?

Oruç tutmadan niyet etmek gerekmektedir. Kişi oruca başlamadan önce niyet eder. Peki tam olarak oruca ne zaman niyet edilir? Oruç tutarken ne zaman niyet edilir? Aslında bu sorulara pek çok cevap verilebilir. Çünkü akşam gün batımı sonrasında başlanıp orucun tutulacağı gün zevak vaktine kadar niyet edilebilir. Ramazan Ayında tutulan oruçlar, nafile oruçları ve adak oruçları bunlara örnek gösterilebilir. İmsak vakti öncesinde niyet edilen oruçlar ise kaza oruçları ve kefaret oruçlarıdır. 

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Oruç hangi zamanda açılır?

Farz bir ibadet olan oruç, iftar vaktinin gelmesi yani akşam ezanı okunmasıyla birlikte su, hurma veya zeytin tercih edilerek açılır.

Yorumlar

  1. Eldkfmrmf Avatar Eldkfmrmf dedi ki:

    gayet uygun yazılanlar, teşekkür ederiz.