kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Özel Sektör Doğum İzni Kaç Gün?

Çalışanların genellikle anlamakta zorlandığı bir mevzuat olan İş Kanunu kapsamında düzenlenen özel sektör doğum izni hakkı ile ilgili bilgileri yazdık.

A+
A-

Özel Sektör Doğum İzni 2018 Kaç Gün?

Öncelikle çalışılan firma ve firmanın insan kaynağına olan saygısına bağlı olarak burada belirteceğimiz süreler işçi lehine değişebilir ancak aleyhine değişemez. Mevcut iş kanunu olan 4857 sayılı kanun hamile, yeni doğum yapan veya evlat edinen işçi statüsündeki personel haklarını ideale oldukça yakın bir biçimde düzenlemiştir. İş kanunu ile hem anne baba hem de bebek hakları güvence altına alınmıştır.

   Özel Sektör Hamileliğin Kaçıncı Haftası İzin Verir?

Hamile olan işçi hamilelik sürecinin belirli bir döneminden itibaren statü olarak diğer çalışanlardan farklı kurallara tabidir. Hangi sektör olursa olsun kadın işçiler hamilelik sürecinde maksimum günde 7,5 saat çalıştırılabilirler bu süre içeresinde diğer işçilerin faydalandığı yemek arası gibi olanakları da kullanırlar. Kanun tarafından hamilelik boyunca gece vardiyalarına bırakılmaları da yasaklanmış ve yaptırıma bağlanmıştır.

4857 sayılı kanun madde 74 hükmü hamile işçi için sağlanması gereken kolaylıkları şu şekilde sıralamıştır.

Hamilelik süresince devam eden düzenli sağlık kontrolleri için ücretli izin kullandırılır, bu izinler yıllık izinden bağımsız düşünülmelidir. İşveren doktor kontrolü için bu ücretli izinleri kadın işçiye vermek zorundadır.

Gebe kadınların özel sektör çalıştırılma koşulları İş Kanunu md. 74 ‘te ayrıca şu şekilde belirtilmiştir: Eğer doktor raporu ile uygun görülmüşse işçi ücreti düşürülmeksizin daha hafif bir işte çalıştırılmak zorundadır. Bu hüküm gereği normalde ayakta iş yapan bir kadın çalışan hamile olduğu süre boyunca doktor raporu varsa oturarak çalışabileceği bir kadroyu talep edebilir.

  Özel Sektör Doğum Raporu

Bir diğer husus “Hamileliğin kaçıncı haftasından itibaren izin verilir?” konusudur. Hamile işçiler doğumdan hemen evvel sekiz ve doğumdan hemen sonra sekiz hafta toplamda 16 hafta özel sektör işçi doğum izni hakkı vardır. Eğerek bebeğe hamile ise (tekil hamilelik) doğum öncesi doğum izni 32.haftada kullandırılmaya başlatılır. İsteği doğrultusunda sağlık durumu da elverdiği takdirde, sağlık açısından bir mahsuru yoksa doğuma üç hafta kalıncaya kadar iş yerinde çalışabilir. Her halükarda hamile işçi hamileliğin en geç 37. haftasında doğum iznine ayrılmaya mecburdur. Hamileliğin37. haftasından sonra hamile işçinin çalıştırılmaya devam etmesi ise kanun tarafından yasaklanmıştır.

 İzne geç ayrılması durumunda kullanmadığı izinler doğum sonrası sürelere eklenir yani toplamda 16 hafta olan izin 8 doğumdan 8 doğumdan sonra kullanılmak zorunda değildir. Birden fazla çocuğa hamileyse yani çoğul gebelik (ikiz, üçüzhalinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süre on hafta olarak kullandırılır. Ölüm sebebiyle anne tarafından kullanılmayan doğum izni baba tarafından kullanılabilir.

Özel Sektör Ücretsiz İzin Hakkı 2018

 Doğum izinleri haricinde, kendi talebi doğrultusunda kadın işçiye, doğum izni bittikten sonra 6 ay ücretsiz izni de kullandırılır. TEK taraflı bir beyanla kullanılabilen hamilelik sonrası ücretsiz izin işveren tarafından haklı fesih nedeni teşkil etmez.

   Özel Sektör Süt İzni

Doğumdan sonraki ilk 1 yıl boyunca işçilere günlük bir buçuk saat süt izni kullandırılması zorunludur. Sürenin kullanımına iş veren karışamaz, süt izni kullanımı sebebiyle ek mesai konulamaz. Bunun haricinde;  ilk doğum sonrasında altmış gün,  ikinci doğumda sonrasında yüz yirmi gün,  sonraki her bir doğumlar yüz seksen gün süreyle işçinin haftalık çalışma süresi üzerinden hesaplanarak yarısı kadar ücretsizisin anneye kullandırılır. GÜNDEM

İkiz, üçüz veya daha fazla doğum halinde bu ücretsiz izin sürelerine otuz gün eklenerek kullandırılır.

Yarım çalışma hakkı ve süt izni hakkı aynı anda kullanılamaz. Yarım çalışma hakkını kullanan işçi tam zamanlı çalışmaya döndüğü andan itibaren çocuk bir yaşını doldurana kadar sürhakkı kullanabilecektir.

Özel sektör izin, çalışma, maaş ve diğer şartlarla ilgili soru yöneltmek için tıklayınız..

Yorumlar

  1. resul Avatar resul dedi ki:

    ne izni hepimiz patronun insafına kaldık. Suriyeli, iranlı, afgan hepsi sigortasız çalışıyor patronlar yüzümüze bakmaz oldu.

  2. Ezgi Avatar Ezgi dedi ki:

    Özel sektörde matematik öğretmeniyim. 32.haftada doğum iznine ayrılsam sözleşme tarihi bitene kadar maaşımı tam olarak alabilir miyim? Sözleşmem eylülde bitiyor mayıs ortası ayrılacağım doğum iznine. Ne yapmam gerekiyor yardımcı olur musunuz lütfen?

  3. Math Avatar Math dedi ki:

    Merhaba, Bu konuda cevap alabildiniz mi? Aynı sorunun cevabını arıyorum. Matematik öğretmeni olarak 🙂