kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

PÖH Nasıl Olunur?

PÖH nasıl olunur? Özel hareket polisi olmak için gerekli şartları nelerdir? Polis Özel Harekat ( PÖH ) olmak için girilen fiziksel yeterlilik sınavı şartları ve fiziksel kriterler. Kimler PÖH olabilir?

A+
A-

PÖH Nasıl Olunur? PÖH Olma Şartları Nelerdir?

PÖH tam adıyla polis özel harekat Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren en seçkin birimdir. Bu sebepten pöh eğitimine kabul edilmek dahi oldukça zordur. Eğitimi uzun süren ve sabır gerektiren polis özel harekat adayları eğitimin sonunda fiziksel ve zihinsel anlamda bambaşka biri olurlar.

Polis Özel Harekat PÖH Eğitimi Veren Okullar 2023

Kimler PÖH Olabilir?

671 sayılı KHK ile PÖH şartları değişmiştir.

PÖH şartları :

  • Başvuru süresinin son gününde 28 yaşından gün almamış olmak
  • Terhis tarihinin üzerinden 36 ay  geçmemiş olması
  • En az lise mezunu veya dengi bir okuldan mezun olmak
  • Yapılan en önemli değişiklik ise KPSS şartı aranmayacak olmasıdır.

PÖH Fiziksel Yeterlilik Sınavı

Başlangıç çizgisinden itibaren ağırlık taşıma etabında son dubanın olduğu noktaya kadar 27 metre uzunluğundadır. Ağırlıkların başında bulunan duba ile takla minderinin başında yer alan duba arası mesafe 14 metre enindedir. Takla atma için kullanılan minderinin başında yer alan duba ile bitiş çizgisine kadar ise  29 metre uzunluğunda olan  toplam 7 istasyon içeren ve 70 metre uzunluğunda oldukça büyük bir  parkurdan oluşmaktadır.

PÖH Fiziki Yeterlilik Sınavı  adayın süresinin takip edilmesi, pöh fiziki yeterlilik sınavı komisyonu ve sınava dahil olan aday tarafından görülebilecek kaliteli dijital fotoselli zaman ölçer yardımı ile yapılacaktır. Dijital fotosel cihazının başlangıç ve bitiş kısımlarındaki fotoseller arasındaki mesafe minimum (3) üç metre genişliğinde olacaktır.

PÖH Fiziki Yeterlilik Sınavı Aşamaları:

İlk aşamada sınava girecek adaylara grup grup  fiziksel yeterlilik sınav parkuru tanıtılır. Akabinde komisyon tarafından ismi okunan aday heyete kimliğini verip kendisini tanıttıktan sonra parkurun başlangıç noktasına gelip hazırlanır kameraya yönelip kendisini tekrar  tanıtarak parkura doğru yönelir.

1) Aday “BAŞLA” komutu ile başlama çizgisini geçer ve aynı anda süresi de başlayacaktır. Birinci etapta aday jimnastik sıçrama tahtası üzerinden 5 kez sola, sağa iki ayakla sıçrama hareketini yapacaktır. (Sağ taraftan veya sol taraftan başlamak adaya kalmıştır.) Sıçrama tahtası ebatları: uzunluğu 250 cm, yüksekliği 40 cm, genişliği 20 cm ve sıçrama tahtasının yere basma ayakları 52 cm şeklindedir.

Eğer PÖH adayı Jimnastik sıçrama tahtası üzerinden eksik sıçrama yaparsa her bir eksik sıçramanın karşılığında bitiş süresine  iki saniye ilave edilecektir. Tek ayakta yapılan sıçrama hareketleri sıçrama olarak kabul edilmeyecek ve 5 sıçrama hareketinin hepsini nizami olarak yapamayan aday bu aşamayı yapmamış sayılır ve diskalifiye edilir.

2) Lastik içinden geçme olarak bilinen etapta adaylar 6 adet lastik içerisinden her yönde tek ayağını kullanarak (sağ ayak sağ lastikte, sol ayak sol lastikte kullanılarak)  geçecektir. Yine her bir lastik için, lastiğin içerisine basmaksızın geçmenin  karşılığı olarak bitiş süresine (2) iki şer saniye ilave edilecektir. Lastiklerin iç genişliği 16’inch (40.64 cm) olarak seçilir,  lastikler çapraz ve birbirlerine bağlı şekilde olacaktır.

3) Ağırlık taşıma olarak bilinen etapta, erkek adaylar için 30 Kg (15×2) , kadın adaylar için 20 Kg (10×2) ağırlığındaki iki kum torbasını aralarında 10 metre mesafe bulunan iki dubanın dışından dolaşarak taşıyacak ve ağırlıkları taşımaya başladığı noktaya bırakacaktır. (Adayın ağırlıkları aldığı noktadaki dubanın dışından dolaşmamasının ceza karşılığı bitiş süresine (1) bir saniye ilave edilecektir. Ayrıca aralarında 10 metre mesafe bulunan dubalardan ikincisinin arkasından dolaşarak tamamlamayan, herhangi bir mesafeden dönen ve yarım bırakan aday bu istasyonu tamamlamamış sayılır ve diskalifiye edilerek elenir. Ağırlıkları 10 metrelik mesafeyi tamamlayarak aldığı yere bırakan aday, dubanın içerisinden geçerek diğer istasyona geçmesi halinde bitirme süresine ceza karşılığı olarak (1) bir saniye ilave edilecektir.)

Not: PÖH Fiziksel yeterlilik sınavına girecek adaylar kendi spor kıyafetlerini yanlarında getireceklerdir.

Polis Özel Harekat PÖH Nedir? Başvuru Şartları Nelerdir?

Polis Mesleki Eğitim Merkezi aday seçme ve değerlendirme  işlemlerinin bir aşaması olan fiziksel yeterlilik sınavı aşamasında polislik mesleğini icra etmek isteyen adayların denge, kondisyon, çeviklik, çabukluk ve esneklik gibi kriterler açısından polislik mesleğine uygunluklarını ölçecek olan pöh parkur, yukarıda belirtilen ebat ve etaplardan oluşturulmaktadır.

Fiziksel yeterlilik sınavının sonucunda 60 puanın altında kalan adaylar ilgili yönetmelik gereği olarak başarısız sayılırlar. Polis Özel Harekat fiziksel yeterlilik sınavında 60 puanın altında kalan adaylara “0” sıfır puan verilir ayrıca detay belirtilmez. Polis Özel Harekat güvenlik soruşturması konusu ise bir diğer yazımızın konusunu oluşturacak. Kamu Haber

Not: PÖH Fiziksel yeterlilik sınavına girecek adaylar kendi spor kıyafetlerini yanlarında getireceklerdir.

Özel Harekat Polisi kaç yıl eğitim alır?

Özel Harekat Kursu eğitimleri teorik, pratik ve simülasyon eğitimleri olarak toplam 16 haftalık bir programdan oluşmaktadır.

Yorumlar

  1. fatıh ucar Avatar fatıh ucar dedi ki:

    benıde alın

  2. fatıh ucar Avatar fatıh ucar dedi ki:

    benıde alın

  3. fatıh ucar Avatar fatıh ucar dedi ki:

    benıde alın