kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Sahur Yapmadan Oruç Tutulur Mu? Niyet Etmeden Oruç Tutulur Mu?

Sahur Yapmadan Oruç Tutulur Mu? Niyet Etmeden Oruç Tutulur Mu? Sahur Nedir? Ne Demek? Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu? Niyet etmedim oruç tutabilir miyim? Kimler Oruç Tutabilir? Oruç Tutmanın Şartları nelerdir? Sahura kalktım, niyet ettim sayılır mı?

A+
A-

Özlemle, hasretle beklenen 11 ayın sultanı Ramazan ayı geldi. 24 Nisan 2020 tarihinden itibaren Müslüman alemi oruç ibadetini icra ediyor. 1 ay boyunca milyonlarca kişi oruç tutacak, namaz kılacak, dua edecek, ibadet edecek. Ancak bu aya ilişkin en özel ibadet hiç şüphesiz oruç ibadetidir. Müslümanlar sahur yapıp niyet ederek oruç tutmaya başlamaktadır. Ramazan ayında sahur vaktinin önemi büyüktür. Ancak pek az kişi bu vakitle ilgili bilgi sahibidir. Peki sahur nedir? Neden yapılır? Sahur yapmadan oruç tutulur mu? Niyet etmeden oruç tutulur mu?

Sahur Yapmadan Oruç Tutulur Mu? Niyet Etmeden Oruç Tutulur Mu?

Sahur Nedir? Ne Demek?

Kelimelerin anlamları araştırılırken bakılması gereken ilk adres Türk Dil Kurumu’dur. Türkçe’ye değer veren Tercihiniyap ailesi olarak sahur kelimesinin anlamını TDK’da aradık. Sahur, Ramazan ayında oruç tutan kişilerin gün doğumu öncesinde yani güneş doğmadan önce belirli bir saatte yedikleri yemek olarak ifade edilmiştir. Sahur yemeği olarak bilinen yemeğin yendiği vakte de sahur denmektedir. Ramazan ayı ile ilgili olan bu kelimeyi milyonlarca kişi duysa da bilse de anlamını pek az kişi bilmektedir. Kamu Haber

Sahur Yapmadan Oruç Tutulur Mu?

24 Nisan 2020 tarihinde Ramazan Ayının başlamasıyla birlikte milyonlarca Müslüman oruç tutmaya başladı. Vatandaşlar sahur vakti yemek yiyerek niyet etti ve ardından oruç tutmaya başladı. 1 ay boyunca devam edecek oruç ibadeti boyunca sahur-oruç-iftar rutini sürecek. Ancak çalışanlar, bünyesi zayıf olanlar, uyuya kalanlar bazen sahur vakti uyanmayı başaramamaktadır. Hatta sahur yapmayı unutanlar olmaktadır. Peki sahur yapmadan, sahura kalkmadan oruç tutulur mu?

Diyanet İşleri Başkanlığı dini sorulara cevap vermek için Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığının internet sayfasında soru cevap imkanı tanıyor. Bu imkandan faydalanmak isteyen bir vatandaş da “oruca ne zaman niyet edilir?” ve “oruca nasıl niyet edilir?” sorularını sormuştur. Bu sorulara verilen cevapta güneş batımı ile ertesi gün tepe noktasına gelmeden önce niyet edilebilir yani sahur yapılabilir denilmiştir. Vatandaşlar da bu süre zarfı içerisinde sahur yapabilir. İlla gece 2-3’te kalkılmasına gerek yoktur. Orucunu zora sokmayacak şekilde iftar ve sahur vakitleri arasında tüketim yapılması yeterlidir.

Niyet Etmeden Oruç Tutulur Mu?

Oruç tutarken vatandaşlar oruca başlamadan önce yemek yer ve sıvı ihtiyacını karşılar. Oruca başlamadan önce de niyet edilmesi gerekir. Ancak bazı kişiler niyet etmeden oruca başlamakta veya niyet etmeyi unutmaktadır. Ancak niyet etmek oruç ibadetinin şartı olarak gösterilir. Niyet etmeden tutulan oruç doğru değildir. Gönlünden niyet etmek yeterli olsa da dil ile söyleyerek niyet etmek de gerekmektedir. Ancak oruç tutmak için sahura kalkmak da niyet etmek anlamına gelebilir, bu anlamda sayılabilir. Niyet ederken “yarın oruç tutmaya” “yarınki orucu tutmaya” şeklinde niyet edilmesi en doğrusudur. Ramazan ayı boyunca oruç tutulacak her gün için ayrı ayrı niyet etmek en doğrusudur.

Kimler Oruç Tutabilir? Oruç Tutmanın Şartları

Oruç tutan kişinin Müslüman olması gerekir.
Dinen sorumlu olması gerekir.
Oruç tutabilecek fiziki ve ruhsal yeterlilikte olunması gerekir.
Yolcu olunmaması gerekir.
Oruç tutmaya engel bir durumun söz konusu olmaması gerekir.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Ramazan’da sahurda ne yenir? Ne kadar yenir?

Sahur olmadan niyet edilir mi?

İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.