kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Samsun'da Vaka Artışı Sürüyor, Harita Tamamen Kırmızıya Döndü

​​​​​​​Yeni tip koronavirüs salgını devam ederken ülkemizdeki pek çok ilde vaka artışları tüm hızıyla sürüyor. Samsun’da vaka artışı inanılmaz boyutlara ulaştı.

A+
A-

2019 yılının son aylarında dünyayı etkisi altına almaya başlayan yeni tip koronavirüs ,Sars Cov 2 2020 yılının mart ayından beri de ülkemizi esir almış durumda. Geçirdiğimiz bir yıllık sürede zaman zaman normalleşme denemeleri, zaman zaman yasakların arttığı uygulamalar hayatımızdaydı. 1 Mart 2021 tarihinde yeniden normalleşme çalışmalarına başlandı ve bir takım tedbirler ile birlikte yeni kurallar belirlendi.

1 MART’TA NORMALLEŞMEYE YÖNELİK HANGİ ADIMLAR ATILDI

Salgının seyrine bağlı olarak durumun biraz daha kontrol altında olduğu düşünülerek ve aşı çalışmalarının sürmesinin de etkisi ile normalleşme süreci başlatıldı. Yeni normalleşme sürecinde şehirlerimiz mavi, sarı, turuncu ve kırmızı renkler ile gösterilerek riskli illerin durumu netleştirildi.

Buna göre kırmızı renkli iller dışında hafta sonu yasakları tamamen kaldırılıp kafeler, berberler, nikah salonları gibi işletmelerin faaliyete geçmesine izin verilirken okullar da tüm kademelerde açıldı. Kırmızı renkli şehirlerde ise hafta sonu yalnızca Pazar günleri sokağa çıkma kısıtlamasının devam edilmesine ve sadece belli kademelerdeki sınıflarda eğitim ve öğretime devam edilmesine karar verildi. Aynı zamanda kamusal alandaki işletmelerin bu illerde açılmasına henüz izin verilmedi. kamu haber

1 Mart öncesinde en fazla risk taşıyan iller, yani kırmızı ile gösterilen iller Edirne, Balıkesir, Sakarya, Burdur, Konya, Aksaray, Sinop, Samsun, Amasya, Tokat, Ordu, Osmaniye, Giresun, Gümüşhane, Adıyaman, Trabzon ve Rize idi.

yeni tip koronavirus 1 mart riskli sehirler haritasi

1 Marttaki normalleşmenin ardından koronavirüs tüm ülke genelinde artışlar başladı.

SAMSUN’DA VAKA SAYILARI YÜKSELDİ, KORKUTAN BİR TABLO ORTAYA ÇIKIYOR

Samsun’da Sağlık Bakanlığı tarafından kullanıma sunulan Hayat Eve Sığar, HES uygulamasında her yerin kırmızıya döndüğü belirtildi. Uygulamada hangi bölgede daha fazla koronavirüs vakasının olduğuna bakabileceğini bir bölüm bulunmakta ve Samsun iline ve ilçelerine bakıldığında her yerde vaka sayılarının korkutucu düzeye ulaştığı, şehrin her tarafındaki vakaların arttığını uygulamada vaka sayılarını gösteren haritanın tamamen kırmızıya dönüşmesinden anlıyoruz.

Uzmanlar 1 Mart’ta hayata geçirilen serbestleşmenin özellikle virüsün mutasyona uğramasından ve İngiltere varyantının ülkemizde görülüyor olmasından dolayı erken uygulandığını ve yanlış olduğunu dile getiriyor. İngiltere varyantı normal yeni tip koronavirüsten daha hızlı yayıldığı için bilim insanları oldukça tedirgin.

VAKALAR BU ŞEKİLDE ARTMAYA DEVAM EDERSE NE OLACAK?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca önderliğinde geçtiğimiz hafta içinde toplanan Bilim Kurulu görüşmesinden sonra Bakan Koca’nın yaptığı açıklamalarda henüz yeni yasakların uygulamaya koyulacağına dair sinyaller alınmadı. Bakan Koca bir süre daha vaka sayılarının izlenmesi gerektiğini söyledi.

Yasakların uzun bir aradan sonra kaldırılmış olmasının halk tarafından heyecanla karşılanmasının normal olduğunu ve bu miktar vaka artışının beklenebileceğini dile getirirken, bunun normal olsa da doğru olmadığını belirtti. Halkı kurallara uyma konusunda uyaran Koca ilk açılmanın ardından biraz daha kontrollü gidilirse vaka sayılarının bu şekilde yükselemeyebileceğini belirtti. Birkaç haftalık gözlemin ardından tekrar değerlendirme yapılacağını da dile getirdi.

Uzmanlar ve bilim insanları ise acilen tekrar kapanmanın gerektiğini belirttiler. Özellikle halkın en az %60’ının aşıya ulaşmadan bu tip bir normalleşmenin halk sağlığını tehlikeye attığını ifade ettiler.

Bakanlık veya bilim insanları ne derse veya ne uygularlarsa uygulasınlar şu an Karadeniz’in oldukça korkutucu bir tabloya sahip olduğu ve vaka sayılarının anormal arttığı da görülüyor. Buna dair yeni uygulamalara geçilmez, bir şeyler yapılmaz ise vatandaşı oldukça zor günler bekliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.