kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2018 Sayıştay Denetçiliği Sınavı İptal Kararı Sonrası Neler Olacak?

26 Mayıs 2018 tarihinde Ankara’da Sayıştay Denetçi Yardımcısı Adaylığı Sınavının yarıda kalmasından itibaren başlayan mağduriyet zinciri, mahkemenin almış olduğu iptal kararı ile birlikte tavan yaptı. Bu durumun baş sorumlusu olan ÖSYM bu noktadan sonra ne yapacak? Olaylar niçin ve nasıl bu noktaya kadar geldi? Adayların mağduriyetleri neler? Hepsini bu özel haberimizde sizler için ele aldık.

A+
A-

Süreç Nasıl Başladı?

26 Mayıs 2018 tarihinde Ölçme, Seçme ve Yerleştirme merkezi tarafından Ankara Esenboğa Elektronik Sınav Merkezinde, İstanbul ve İzmir’de bulunan ÖSYM sınav merkezlerinde Sayıştay Denetçi Yardımcısı Adaylığı Eleme sınavının yapılması planlanmıştı. Bu ÖSYM’nin ilk kez elektronik ortamda gerçekleştireceği Kurum sınavı olacaktı.

Ankara’da ÖSYM Skandalı, Sayıştay Sınavı Yarıda Kaldı!

Binlerce aday bu beklenti ile sınava başvurusunu yaptı ve ülkenin dört bir yanından bu sınava katılmak için yollara düştü. İstanbul ve İzmir’de sınav çıkan ufak sorunlara rağmen tamamlanabilirken, Ankara Esenboğa sınav merkezinde daha sınava giriş kapısından başlayan sorunlar baş gösterdi. Nihayetinde onlarca adayın bilgisayarında çıkan sorunlar ve bir kısım adayın sınavı sürdüremiyor oluşu neticesinde adaylar tepkilerini göstermeye başladılar ve Ankara’da sınav yarıda kaldı.

Buna dair diğer detayları o gün için yapılan haberimizde detayları ile inceleyebilirsiniz;

ÖSYM Skandalı Devam Ediyor!

12 Ağustos 2018 2. Eleme Sınavı

Bu gelişme üzerine ÖSYM uzunca bir süre suskun kaldı, akabinde 12 Ağustos 2018 tarihinde bir sınav daha gerçekleştirileceğini duyurdu.  Lakin bu duyuru da yine bir çok mağduriyete gebe bir içerikteydi;

Bu duyuruda ÖSYM ilk sınava katılan ve sınavını tamamlayan adaylara aday işlemleri sisteminden önceki sınavdaki sorular ile yanıtları açıldı ve adaylara buradaki başarı durumlarına göre bu sınavın sonucunu kabul etmek veya bunu iptal sayarak ikinci sınava katılmak arasında seçimlik bir hak tanındı. Zaten adaletsizlikler ve mağduriyet silsilesi tam da bu noktada yükselmeye başladı.

İki ayrı sınav ve ilkine girenlere iki sınavdan birinde başarılı olmak ve bunu tayin edebilmek hakkının tanınmış olması, ilk sınavı tamamlayamamış olan adaylara ciddi bir haksızlık olarak tepki çekti lakin ÖSYM bu konuda geri adım atmayarak 12 Ağustos 2018 tarihinde Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Adaylığı 2.sınavını gerçekleştirdi.

Bu sınavın sonuçları 28 Ağustos 2018 tarihi itibariyle açıklandı. Açıklanan sonuçlarda adayları ciddi şekilde rahatsız eden bir durum söz konusuydu.

Eleme Sınavı Sonuçları Açıklandı ÖSYM Skandalı Devam Ediyor!

Her iki sınav kendi içerisinde değerlendirilmiş, ancak bu değerlendirmede elde edilen puanlar tek bir liste olarak sıralanmıştı. Bu durum ciddi bir çifte standart ortaya çıkardı. İki sınav arasında zorluk farkı olduğunu da iddia eden adaylar, bu şekilde bir sıralamanın hakkaniyetli olmadığı hususunda tepkilerini gösterdi ancak ÖSYM yine oralı olmayıp bildiği yoldan devam ederek, Sayıştay Denetçi Yardımcısı Adaylığı alımının ikinci aşaması olan KLASİK sınavı gerçekleştirdi.

13-14 Ekim 2018 tarihinde iki gün ve toplamda 5 alanda zorlu bir sınav temposundan çıkan adaylar olacaklardan habersiz evlerine döndüler. Bunun ardından gelen haberle adaylar büyük bir şok yaşadı!

5774 1 815d2a28f7d535f5b1c0fb230211a0e8

Klasik Sınav Yapıldıktan İki Gün Sonra Ortaya Çıkan İptal Kararı

Klasik sınav gerçekleştirilirken aynı zamanda eleme sınavından elenmiş olan bir aday tarafından yukarıda belirttiğimiz gerekçelerle bir dava açılmıştı. Bu dava sürerken ÖSYM 225 adayı Klasik Sınava katılmaları için Ankara’ya getirdi. Adaylar tam üzerlerinden bir yük kalkmış ve mülakata kalıp kalamayacaklarını merak eder halde iken 16 Ekim 2018 tarihinde sınava dava açan aday tarafından sosyal medyada açmış olduğu iptal davasının sonucu yayımlandı. Açıklanan sonuca göre; hem kendisini başarısız ilan eden sınav sonucu hem de eleme sınavı iptal edildi.

Sınavın İptaline Dair Detaylar ve Kararın Özeti İçin TIKLAYINIZ!

5774 3 815d2a28f7d535f5b1c0fb230211a0e8

Şimdi Ne Olacak?

Sınavın Ankara 4.İdare Mahkemesi kararı ile iptal edilmesi durumundan sonra davanın tarafı olan Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından işletilecek olan bir Danıştay Temyiz süreci olacak. Bu süreçte Danıştay kararı ya onayacak ya da bozacak. Kararın bozulması durumunda süreç kaldığı yerden devam edecek ve 225 adayın Klasik Sınav sonuçları beklenmeye başlanacak. Bu 225 adaydan 135’i 2018 Sayıştay Denetçi Yardımcısı Adaylığı alımının üçüncü ve son aşaması olan Sözlü Mülakata katılmaya hak kazanacak.

Sözlü Mülakatlar ile de mesleğe 45 aday girmeye hak kazanacak. Ancak eğer Danıştay kararı onar ise başka bir süreç bizleri bekliyor.

Eğer Danıştay kararı onarsa sınavın iptal edilme kararı kalkmamış olacak ve iptale dair hükümler uygulanacak. Bu durumda eleme sınavını geçmiş ve Klasik sınava da katılmış olan 225 aday ciddi bir mağduriyet yaşayacak. ÖSYM’nin süreci en başından, bu karara kadar yönetmeyi becerememiş olmasının ağır sonuçlarına katlanmak zorunda kalacak olanlar ise yine adaylar olacak.

Sınavın İptali Durumunda Ortaya Çıkan Mağduriyetler

Her ne kadar;

-Onlarca adayın kaybettiği ve geri getirilemez zaman,
-Boşa gitmiş onca saatlik çalışma ve emek,
-Yitirilen umutlar ve kırılan güven,

geri getirilemeyecek olsa da ÖSYM’ye düşen en azından herhangi bir dava açılmasını beklemeksizin;

-Adayların ailelerinin sofraya koyacakları rızıktan keserek verdikleri yol ve konaklama bedelleri,
-Sınav için yatırılan fahiş bedeller,
-Klasik Sınava girmeye katılmak zorunda bırakılmış 225 adayın müktesep hakları,

geri verilebilir. Bu Sosyal bir devlet olan Türkiye Cumhuriyeti’nin bir kurumu olan ÖSYM’nin kamu vicdanı adına adaylara borçlarıdır. GÜNDEM

Tek işi sınav yapmak olan bir kurumun bu süreci yönetememiş olmasının devlet büyüklerimizce de nazara alınacağını ve ÖSYM’nin yukarıda sıraladığımız tazmini gerçekleştirmemesi durumunda müdahil olacaklarını umuyor, kamu vicdanı adına bunun gerçekleşmesini kendilerinden istirham ediyoruz.

Sürece dair gelişmeleri izlemek ve tartışmak için FORUM başlığımızı ziyaret etmeyi Unutmayın!

Yorumlar

  1. SayıştayMağduru Avatar SayıştayMağduru dedi ki:

    Temyiz nolur hocam sizce? Bi düşünceniz var mı 🙁