kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Sermaye Piyasası Kurulu Uzman Yardımcılığı Yazılı Sınav Soruları 2019

26 Ekim – 27 Ekim 2019 tarihinde gerçekleştirilen Sermaye Piyasası Kurulu Uzman Yardımcılığı yazılı sınavı sorularını ve alıma dair bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.

A+
A-

Ülkemizde yer alan düzenleyici ve denetleyici kurullardan olan Sermaye Piyasası Kurulu, Eylül 2019’da yayımlamış olduğu ilan ile 20 adet Uzman Yardımcısı alacağını duyurmuştu. Alım sürecinin ilk safhası olan yazılı sınav 27 Ekim 2019 – 28 Ekim 2019 tarihlerinde iki oturum olmak üzere İstanbul, Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü’nde gerçekleştirildi. Alıma başvuru süreci, taban puan bilgisi ve yazılı sınavda adaylara sorulmuş olan soruları yazımızda bulabilirsiniz. Kamu Haber

2019 Sermaye Piyasası Kurulu Uzman Yardımcılığı Başvuru Süreci

2019 Sermaye Piyasası Kurulu Uzman Yardımcılığı başvuruları elden bizzat veya posta yoluyla adayların evrak gönderim işlemlerini de kapsayacak şekilde 18 Eylül 2019 tarihinden 4 Ekim 2019 tarihine kadar gerçekleştirildi. Adaylar 2019 SPK Uzman Yardımcılığı alım ilanına KPSS P28, KPSS P3, KPSS P2 ve KPSS P1 puanlarını kullanarak başvuruda bulundular.

Adayların başvuru yapabilmeleri için puanlarının en az 75 olması ve bu puanın son iki yılda gerçekleştirilmiş KPSS A Grubu sınavlarının birisinden alınmış olması gerekmekteydi.

2019 Sermaye Piyasası Kurulu Başvuru Taban Puanı

2019 yılında Kurul tarafından gerçekleştirilecek olan 20 kişilik Uzman Yardımcılığı alımının ilk aşaması olan yazılı sınava bu sayının 20 katı kadar aday yani 400 aday katılma hakkı elde etti. 400 adayın puanlarına göre sıralanması neticesinde 2019 SPK Uzman Yardımcılığı yazılı sınavına girmeye hak kazanan 400. adayın puanı 83,57466 olarak gerçekleşti.

spk tay 1

2019 Sermaye Piyasası Kurulu Yazılı Sınav Soruları

2019 yılının 27 ve 28 Ekim 2019 tarihlerinde gerçekleştirilen 2019 Sermaye Piyasası Kurulu yazılı sınavında adaylara aşağıda yer alan sorular yöneltildi;

İKTİSAT Oturumu Soruları;

-Tanımlar;
Philips Eğrisi
Etkin Piyasalar
Para Çarpanı
Faiz Paritesi
Arbitraj
Mikro Kredi

kavramlarını açıklayınız.

-Üretim imkanları eğrisinin yorumlanmasına dair bir soru.

-Klasik İktisat Teorisinde ve Keynesyen İktisat Teorisinde tüketim ve tasarruf fonksiyonlarını açıklayınız.

-Tam sermaye hareketliliğinin olduğu ve aynı zamanda sabit kur rejiminin uygulandığı bir ekonomide, para politikası neden etkinsizdir?

-Maliyet fonksiyonu ve Talep fonksiyonunu açıklayınız. Döviz kurundaki beklenmedik bir artışın, bu fonksiyonlar üzerindeki sonucunu değerlendiriniz.

-Kardinal fayda teorisinde fiyat ve toplam fayda değerlerinin verildiği bir soruda diğer malın fiyatını hesaplayınız.

HUKUK Oturumu Soruları;

-Tanımlar;
Subjektif iyi niyet ve Objektif iyi niyet
Borç ve Borç İlişkisi
Ceza Hukukunda içtima
Nispi defi ve Mutlak defi

kavramlarını açıklayınız ve birbirleri ile olan ilişkilerini mukayese ediniz.

-Taksir ve Kast kavramlarını örneklerle açıklayınız. Bilinçli taksir ve kastı açan suç kavramları arasındaki farkları tartışınız.

-İflas Hukuku’nda sıra cetvelinde neler bulunur? Sıra cetvelini kim düzenler ve sıra cetveline itiraz nasıl yapılır?

-Alacağın temlikinin hukuki sonuçları nelerdir? İpoteğin fer’i olması ile ilişkisi nasıldır?

-Ahmet, ABC şirketinde %10 ortak, Neşe ve Ayşe ABC şirketi adına, Müge ise XYZ şirketi adına yönetim kurulunda. Tüm bu ortakların şirketlerini tek başlarına temsil yetkileri var. Ahmet’in telkini ile Neşe 10 milyon TL’lik bir taşınmazı, 5 milyon TL’ye Ahmet’e satıyor. Yapılan bu işlemin cezai sorumluluğu nedir? Yapılan bu işlemde sahte imza kullanılırsa bunun doğuracağı sorumluluk nedir? Eğer şirketi satarlarsa sorumlulukları nelerdir?

MALİYE Oturumu Soruları;

-Tanımlar;
Vergi Çarpanı
Tobin Vergisi
Vergiden Kaçınma
Otomatik Stabilizatör

kavramlarını açıklayınız.

-Verginin karşılıksızlığını örneklerle açıklayınız.

-Tam sermaye hareketliliği ve eksik kur sistemi var iken; Genişletici maliye politikasının ekonomi üzerindeki etkisi nasıl olur?

-Bütçe açığının büyüme ve tasarruf üzerindeki etkilerini, Hoş Olmayan Monetarist Aritmetik kuramı çerçevesinde tartışınız.

-Bütçe her yıl denk olmalı mıdır? Bu durumun dez avantajlarını ve avantajlarını değerlendiriniz.

MUHASEBE Oturumu Soruları;

70 puanlık Maliyet muhasebesi konularını da içeren MONOGRAFİ ve 30 puanlık şirket oranları – piyasa oranları mukayese sorusu.

YABANCI DİL Oturumu Soruları;

İngilizce’den Türkçe’ye çeviri;

In a move that threatens to ignite a transatlantic trade war the US is set to impose tariffs on 6.8 billion euros of EU goods. Donald Trump called it ‘a nice victory’ on Twitter, saying the ‘European Union has for many years treated the USA very badly on trade due to tariffs, trade barriers, and more.’But that is just the first half of the WTO verdict. The Geneva-based organisation had already found that both Airbus and Boeing received billions of dollars of illegal subsidies.The European Union is expected to win permission to impose its own tariffs when its parallel case catches up in 2020. US tariffs will hit around 500 million euros of Italian agricultural products per year, around 1 billion euros of Spanish goods and put at risk over 1 billion euros of whiskey exports from Scotland to the US – the largest and most valuable single market for Scotch whiskey. Britain is now seeking confirmation from the World Trade Organisation that it had complied fully with its rulings and should not be facing tariffs.

Türkçe’den İngilizce’ye Çeviri;

WhatsApp, Facebook Messenger ve Facebook dünyada en çok indirilen ilk üç uygulama, ancak piyasada çok daha fazlası mevcut. Dünya çapında 2018’de 194 milyar kez indirilen uygulamalara kullanıcılar 90 milyar eurodan fazla para harcadı. Ücretli uygulama ve abonelikler, yazılımcılar için önemli bir gelir kaynağına dönüştü. Dubai hükümeti çıkardığı ‘Dubai Now’ adlı bir aplikasyon ile kullanıcılarına 22 devlet dairesinden 50’nin üzerinde servis sunuyor. Devletin özel olarak kurduğu ‘Akıllı Dubai’ departmanında müdür olarak çalışan Hessa Alblosshi, dijital dönüşüme ayak uyduran kentlerde tüm hizmetleri tek bir platforma toplayan bir uygulamaya olan ihtiyaca değiniyor. Kentteki ve devlet dairelerindeki hizmetlere tek bir uygulama ya da platformla erişebilmenin devletin maliyetini düşüreceğini belirtiyor.

**Sınavda adaylara Matematik dersinden de sorular yöneltildi. Ancak sınava giren adayların bu soruları anımsamaları zor olduğundan aktarmaları mümkün olmamaktadır. Bu nedenle bu sorulara yazımızda yer veremiyoruz.

Adayların Sermaye Piyasası Kurulu yazılı sınavında başarılı olabilmeleri için; her dersten en az 50 puan almaları, tüm bu derslerin puanlarının aritmetik ortalamasının ise 70 puan olması gerekmektedir.

Yazılı sınavda başarı koşullarını sağlamış olan adaylardan en yüksek puanlı 80 tanesi Kurul tarafından gerçekleştirilecek sözlü mülakata katılmaya hak kazanacaktır.

Yorumlar

  1. Esra A. Avatar Esra A. dedi ki:

    Merhaba, ben Spk'nı bilişim uzman yrd. sınavına gireceğim. Uzman yrd. ve hukuk uzman yrd. soru paylaşılmış ama bilişim uzman yrd. sınavına dair soru paylaşılmamış. Daha önce giren biri varsa ne gibi sorular soruldu, yorumlara yazabilir mi? Şimdiden teşekkürler.

    1. EceG Avatar EceG dedi ki:

      Hocam geçen yıl girdiyseniz bilgi verebilir misiniz ben de bilişime gireceğim