kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Stokçuluk suç mudur?

Stokçuluk suç mudur değil midir? Hangi şartlarda suç oluşturur? Yaptırımı nedir? Konu hakkında incelenmesi gereken yasal dayanaklar nelerdir?

A+
A-

Makalede Neler Var?

Stokçuluk nedir?

Herhangi bir malı mevcut ihtiyacından fazla satın alan ancak ilerleyen günlerde daha iyi fiyattan satacağı düşüncesiyle pazara sürmeme işine stokçuluk denir. Stokçuluk suç mudur ayrıntılarıyla anlatacağız. Anadolu’da tarım ürünleri başta olmak üzere birçok ürünü saklama koşulları mevcutsa fiyatı artana kadar satmamak yaygındır.Fındık, fıstık, buğday dahil bir çok üründe geçerli olan bu ticari prensip istisnai şartlarda suç teşkil edebilecektir.

Stokçuluk suç mudur?

Ülkemizde ani fiyat artışlarının olduğu veya fiyat artışı beklentisinin arttığı dönemlerde stokçuluk suç mudur? Eğer suç teşkil ediyor ise nereye şikayet edebiliriz gibi sorular bizlere de sıklıkla ulaşıyor.

Hukukçular stokçuluk suç mudur değil midir konusunda genellikle benzer şeyler söylüyor. Stokçuluk yani elindeki bir malı satmamak suç değildir! Aksi takdirde herkes elindeki ürüne talip çıktığında ve satmak istemediğinde stokçu olmakla suçlanabilir. Ancak elbette bu konuda da ince ayrımlar ve belli kuralları var.  Öncelikle kişinin tacir olması bütün soruların cevabını değiştirir.

Eğer stok yapan kişi Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre tacir veya tacir gibi sorumlu sayılanlardan biri ise malı satmayı taahhüt ettiği fiyattan satmak elinde yoksa dahi temin etmek zorundadır. Ticaretle uğraşan kişi Türk Borçlar Kanunu’na göre fiyatını göstererek sergilediği ürün veya hizmeti sunmak zorundadır. Aynı şekilde Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 6. Maddesinde de satıştan kaçınma yasaklanmıştır.

Satıştan kaçınmak veya diğer adıyla stokçuluk ürünün elinde olmadığını belirtip bu ürünü katalogdan kaldırdığı takdirde stokçuluk suç teşkil etmez. Örnek vermek gerekirse döviz büroları kur dalgalanmalarında elektronik tabelalarını kapatır böylece elindeki yabancı parayı satmak veya almak zorunda kalmaz. Tacir unvanı olmayan kişiler ise hiçbir şartta elindeki ürünü satmak zorunda değildir.

Dolayısıyla şunu tereddütsüz söyleyebiliriz stokçuluk suç değildir. Ürünü stoklayan kişi yani stokçu suçlu olmadığı gibi malı tarife veya ilan yoluyla fiyatıyla birlikte rafa koymadıysa özel hukuk açısından kusurlu da değildir. Burada bahsedilen genel kanunlar gereği olması gerekendir. GÜNDEM

Eğer ekonomik kriz veya benzeri bir olağan üstü süreçte önceden duyurulmak suretiyle belirli ürünlerin stokunu yapmak yasaklanabilir. Bunlar piyasada nadir bulan ve alınıp satılması hayati olan mallardır. İlaç, yiyecek, su gibi maddeler için özel yapılacak özel düzenlemeler haricinde günümüz hukukunda stokçuluk suç değildir.

5533 1 77f6c22e6d403e242baefcb57741ff98

Yorumlar

  1. gmhshm Avatar gmhshm dedi ki:

    niye suç olsun ki mal adamın değil mi ister satar ister döker. hani serbest piyasa diyordunuz?