kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Swap Ne Demek? Swap Nedir?

Türkiye’de ekonomi kritik bir süreçten geçiyor. Bu süreçte her vatandaşın hayatının merkezinde ekonomi ve ekonomik terimler yer alıyor. İşte o terimlerden biri de swap kelimesidir. Peki swap nedir? Swap ne demek? Swap ne işe yarar?

A+
A-

Türkiye’de döviz kurlarının dalgalı seyri ile birlikte ekonomi hepimizin hayatında merkez haline geldi. Özellikle ekonomik terimler günlük hayatta daha sık kullanılır ve duyulur oldu. Türkiye’de ekonomik gidişatın olumlu olması için Merkez Bankası pek çok hamle yapmaktadır. Bu hamlelerle birlikte pek çoğumuz yeni ekonomik terimlerle tanıştık.  İşte o ekonomik terimlerden birisi de son günlerde sık sık duyduğumuz “swap” terimidir. Peki swap nedir? Swap işlemi nedir? Swap işlemi ne işe yarar? Swap işlemi neden kullanılır?

Döviz Büroları Kaçta Açılır? Çalışma Saatleri Nasıl?

Swap Ne Demek? Swap Nedir?

Swap kelimesini google translate ile çevirdiğimizde Türkçe karşılığının “takas” kelimesi olduğunu görürüz. Swap kelimesinin Türkçe anlamı “değiş-tokuş, takas” kelimeleridir. Ekonomi ile ilgilinenlerin sık sık kullandığı bir kelime olan swap finans çevrelerinde ise daha kapsamlı bir tanımın karşılığıdır. Swap, iki tarafından belli bir süre içerisinde bir varlık, para veya yükümlü olunan farklı faiz ödemelerinin veya döviz cinsini yani para birimlerini karşılıklı olarak değiştirdikleri bir takas sözleşmesi olarak tanımlanır. Swap bedelleri işlem yapılan döviz kurunda mesala dolar ya da euro ile pozisyon durumuna bakılarak düşük faiz ve yüksek faiz ilişkisine bakılarak hesaplanır. Karşılıklı olarak kullanılan iki para biriminden yüksek faizli olan satılıyor ve düşük faizli olan alınıyorsa düşük faizli para biriminin gece taşıma, takas maliyeti ödenir. Yatırımcının, tarafın, para sahibinin hesabına bu işlem swap maliyeti olarak yansır.

Gelin bu karışık gibi görünen işlemi basit bir örnek ile anlatalım. Dolar/TL alım pozisyonunda olan bir kişi Tür Lirasını satıp daha düşük faizli olan Dolar almıştır. Bu işlemin ilgili kişiye eksi (-) yönlü bir maliyeti olacaktır.

Swap Ne İşe Yarar?

Swap takas anlamına gelir demiştik. Türkiye’de döviz almak isteyen, dövize yatırım yapmak isteyen bir kişi Türk Lirası borçlanır ve bu şekilde döviz sahibi olur. Bankacıların en sık kullandığı işlemlerden birisi olan swap aslında döviz takası olarak da adlandırılır. Özetle iki farklı taraf para birimlerini belli bir süre içinde faiz ödelerini ve ilgili para birimlerini karşılıklı olarak değiştirmesine yarar. İşte bu işlemlere swap denir ve bu sözleşmelere swap sözleşmesi denir. kamu haber

Türkiye’de Neden Swap Yapılıyor?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Türkiye’de tasarruf sahiplerinin hak e menfaatlerini koruman ile yükümlüdür. Ayrıca bankalar ve özel finans kurumlarını denetlemekle yükümlüdür. Bildiğiniz gibi BDDK son dönemde bankaların özkaynaklarına bazı sınırlamalar getirmişti. Gelin bunun nedenine bakalım. Türkiye’de döviz dalgalanması nedeniyle ekonomi kritik bir süreçten geçiyor. Bu nedenle BDDK keyfi veya spekülatif işlemleri engellemek için böyle bir uygulamaya gitmiştir. Getirilen sınırlama ile yabancının Türk Lirasına ulaşma maliyeti yükselecek ve bu şekilde döviz alma ve para birimleri arasındaki fark nedeniyle kar edecek kişilerin fırsatçılığı engellenmiş olacak.

Kuyumcular Kaçta Açılır? Kaçta Kapanır? Çalışma Saatleri Nasıl?

Swap yapınca ne olur?

Para swapı ile iki ülke arasında bir tutardaki paranın farklı bir para birimi ile takas edilip bir süre sonra ana paranın geri verilmesini sağlayan bir anlaşmadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.