kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Yüzde 25 Burslu Okumak Ne Demek? Yüzde 25 Burs Nasıl Kazanılır? Yüzde 25 Burs Hangi Şartlarda Kesilir?

​​​​​​​Yüzde 25 burs nedir, yüzde 25 burslu ne demek, yüzde 25 burs kalktı mı, yüzde 25 burs kesilir mi, hangi şartlarda kesilir, yüzde 25 burs almaya nasıl hak kazanılır, yüzde 25 burs ile okumak mantıklı mı, yüzde 25 burs ile okuyanların başka nasıl imkanları vardır gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Üniversite sınav sonuçları açıklandıktan sonra adaylar için tercih dönemi başlamaktadır. Adaylar bu süreçte sınava hazırlanmaktan daha zorlu sayılabilecek bir dönem yaşamaktadırlar çünkü yapılacak tercihler adayların hayatlarını kalıcı olarak etkilemektedir. Bizler üniversite adayı bireylere fikir vermesi amacıyla hem sınav döneminde hem de sınav sonrası süreçte bilgi verici yazılar hazırlamaya çalışıyoruz. Bu yazımızda sizlere adayların merak ettiği bir konu olan vakıf üniversitelerindeki % 25 burs hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

YÜZDE 25 BURS NEDİR? YÜZDE 25 BURSLU OLMAK NE DEMEKTİR?

Vakıf üniversiteleri devlet üniversitelerinden farklı olarak yıllık belli bir miktarda ücret ödenerek öğrenim görülen üniversitelerdir. Adaylar aldıkları puanlara bağlı olarak devlet üniversitesine yeterli puan alamamaları halinde ücretlerini ödeyerek vakıf üniversitelerinde istedikleri bölümü okuma şansı elde edebilirler. Yine puanları ile ilişkili olarak da belli indirim şansları yakalayabilirler. İşte yüzde 25 bursluluk da bu şanslardan biridir.

Vakıf üniversiteleri ücretli, tam burslu, yüzde 25, yüzde 50, yüzde 75 burslu gibi seçenekler ile bölümlerine öğrenci almaktadırlar. Buradan anlaşılabileceği üzere % 25 burs kazanmış birisi üniversitenin yıllık ücretinin üzerinden yüzde 25 indirim kazanmış olacaktır. Yani yüzde 25 burs yıllık ücret üzerinden uygulanan yüzde 25 indirimdir diyebiliriz. Özetle yıllık ücreti 50.000 TL olan bir üniversite bölümünü 37.500 TL vererek okuma imkanıdır.

YÜZDE 25 BURS ALMAYA NASIL HAK KAZANILIR?

Bir aday yüzde 25 burs almaya üniversite tercihleri ile birlikte hak kazanır. Yani tercih döneminde ÖSYM tarafından yayımlanan kılavuz üzerinden yapılacak tercihlerde puanının yüzde 25 burslu programlara yeterek bu tip üniversitelerin bölümlerini tercih ederek yüzde 25 indirimden yararlanma hakkı elde eder. Yüzde 25 bursa hak kazanmak tercih döneminde gerçekleşmektedir diyebiliriz.

Söylediğimize ek olarak üniversiteye girdikten sonra (üniversitenin yönetmeliğindeki kurallara bağlı olarak) belli başarılar elde etmesi sonucu aday bu burs oranını arttırabilir veya ücretli başladığı bölümde yüzde 25 ve üzeri burs imkanları yakalayabilir.

YÜZDE 25 BURS İLE OKUYAN ÖĞRENCİLERİN BAŞKA NASIL HAKLARI BULUNMAKTADIR?

Bu sorunun cevabını genellemek aslında doğru olmayacaktır çünkü bu tip şeyler üniversiteden üniversiteye değişmektedir. En genel haliyle yüzde 25 burs imkanına sahip olan adaylar aslında sadece okul ücreti üzerinden indirim hakkı elde etmişlerdir fakat yine üniversitenin inisiyatifine bağlı olarak okuldaki diğer imkanlardan da belli indirimler kazanmış olabilirler. Bu konuyu tercih etmeyi düşündüğünüz üniversitenin websitesine bakarak daha detaylı araştırabilirsiniz.

YÜZDE 25 BURSLU OKUYAN ÖĞRENCİLER ÜNİVERSİTEDEN BURS ALABİLİRLER Mİ?

Yüzde 25 burs için böyle bir imkanın olduğunu söylemek doğru olmayacaktır. Yukarıda dediğimiz gibi öğrenime başladıktan sonra elde edilebilecek başarılar ile indirim oranı arttırılabileceği gibi maddi gelir elde edilebilecek burslar da kazanılabilir fakat yüzde 25 burslu başlandığında bu tip bir destek verilmemektedir.

YÜZDE 25 BURS KESİLİR Mİ? YÜZDE 25 BURS HANGİ ŞARTLARDA KESİLİR?

Bu da yine üniversitelerin yönetmeliklerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilecek bir konudur. Genellikle % 25, 50, 75 veya tam burslu okuyan öğrencilerden öğrenim süresince belli başarı standardının altına düşmemeleri beklenmektedir. Bazı üniversiteler adaylar belirlenmiş olan ortalamanın altına düşen öğrencilerin burslarını hemen takip eden senede keserlerken bazıları ise seneye bağlı olarak bu bursu kesmektedirler. Yani örneklemek gerekirse bazı üniversiteler 4 yıllık bir bölümü 6 7 senede bitirme imkanı vererek bu süre boyunca öğrencilerin burslarını kesmemektedirler. Bu konuları da netleştirmek için yine tercih edilmesi düşünülen üniversitenin burs konusundaki yönetmeliğine bakmak faydalı olacaktır ve daha net bir bilgi verecektir.

YÜZDE 25 BURS KALKTI MI?

Son yıllarda bazı konularda sürekli değişiklik yapılması sonucu adayların aklında bu tip sorularda belirebiliyor. Yüzde 25 bursun kılavuzlar üzerindeki incelememiz sonucu kalkmadığını görmekteyiz fakat bazı bölümler ve üniversitelerde % 25 burs bulunmuyor. Yine bazı üniversiteler ve bazı bölümler sadece tam burslu, sadece % 50 burslu alırken bazılarında da % 25 burslu öğrenci alımları bulunuyor. Bu sorunun cevabını da tercih listesi oluştururken kılavuza bakarken daha net alabilirsiniz.

YÜZDE 25 BURS İLE OKUMAK MANTIKLI MI?

Hemen hemen her konuda olduğu gibi bir şeyin mantıklı olup olmaması bireylerin kendi özel durumlarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bize soracak olursanız tabi ki devlet üniversitelerinde ücretsiz veya vakıf üniversitelerinde tam burslu okumak yerine okul ücretinin yüzde 75’ini ödeyerek okumak çok tercih edilebilecek bir şey değil fakat eğer ki bir bölümü çok istiyorsanız, bir daha sınava hazırlanma çilesini çekemem ve puanım da daha iyi yerlere yetmedi diyorsanız ve maddi imkanlarınız da buna elverişli ise yüzde 25 burslu okumak mantıksızdır diyemeyiz fakat okul ücretinizi zar zor ödeyecekseniz ve başka sıkıntılar çekecekseniz yüzde 25 burslu bir biçimde okumak yerine hayatınızdan bir sene kaybederek ve bunu sınava çalışarak geçirip ücretsiz bir biçimde okumaya çalışmanız bizim gözümüzde biraz daha mantıklıdır.

Aklınıza takılan her şey için forum sayfalarımızı aşağıdaki linkten ziyaret edebilirsiniz:

► FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.