kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Tıp Fakültesi doğru tercih mi?

Üniversite giriş sınavı tercih döneminde hekimlik, iş bulma garantisi, yeterli gelir ve toplum içindeki saygınlığı nedeniyle en çok tercih edilen meslektir. Fakat, eğitim süreci ve meslek hayatı hakkında yeterli bilgilendirme olmadığından, sürecin fiziksel ve psikolojik zorluklarından haberdar olunmamaktadır. Bu nedenle, aşağıdaki yazıda sınav tercihinden itibaren başlayan süreçten bahsetmeyi tercih ettik.

Tıp Fakültesi

 1 yılı İngilizce hazırlık, 6 yılı tıp eğitimi olmak üzere toplam 7 yıllık bir süreçtir. İngilizcenin ileri düzeyde geliştirilmesi, öğrencilikte ve meslek hayatınızda önemli rol oynar, tıpta akademik dil İngilizcedir. Akademik çalışmalar için gerekli makale ve olguların tamamı İngilizce olarak yayınlanır. Her öğrencinin kaçınılmaz bir şekilde akademik yayınlara ihtiyacı olacağından, İngilizcenin mesleki ve genel İngilizce olarak geliştirilmesi önemlidir. Bu süreçte hazırlık döneminin yetersiz olduğunu düşünürseniz, ek mesleki İngilizce kurslarından yararlanabilirsiniz.

İngilizce hazırlık sonrası ilk üç yılında, temel ve kliniktıp bilgileri birbirleri ile ilişkilendirilerek verilir. İlk üç yılda hasta ile karşılaşılmaz, teorik dersler ile eğitime devam edilir.

Temel Tıp Bilimleri:                                             

1.      Anatomi

2.      Fizyoloji

3.      Patoloji

4.      Mikrobiyoloji

5.      Biyokimya

6.      Farmakoloji

Klinik Tıp Bilimleri : 

1.     Dahiliye

2.     Pediatri

3.     Genel Cerrahi

4.     Kadın Doğum

5.     Kulak Burun Boğaz

6.     Kardiyoloji

7.     Beyin cerrahisi

8.     Nöroloji

9.     Üroloji

10.  Anestezi veReanimasyon

11.  Psikiyatri

12.  Ortopedi

13.  Adli Tıp

Fakültelerarası sınav sistemi değişebilmektedir. Bazı fakültelerde her ders için yazılı ve sözlü sınav olabilmekle birlikte komite sistemi şeklinde sınav düzenleri de olabilir. Tıp fakültesinde, diğer fakültelerde uygulanan çan eğrisi sistemi bulunmaz aksine baraj sistemi olup belirlenen puanın altında kalan öğrencilerin sınav puanlarından ek kesinti yapılabilir.

Fakültenin ikinci 2 yılında teorik dersler çoğunlukla stajlar ile birleştirilerek işlenmeye başlar. Klinik uygulamalar, hasta muayenesi ve hasta ile iletişim becerileri bu dönemde kazanılır. Yoğun ders müfredatı mevcut olup, sınavlar yazılı ve sözlü olarak her stajın sonunda gerçekleştirilir.

Son senede hastane içinde faal olarak çalışmaya başlanılır ve gece nöbetleri tutulur. Bu süreç, hekimlik hayatına başlamadan önce klinik tecrübenin edinilmesi için en önemli zaman dilimidir. Ek olarak, fakülte bitiminde branş uzmanı olmak isteyenler tıpta uzmanlık sınavına girmek zorunda olduğundan, bu dönem sınavın zorluğu ve yoğun çalışma şartları nedeniyle diğer yıllara nazaran daha yoğun geçer.

Tıp fakültesi, hekimlik mesleğini öğretmenin yanı sıra meslekte karşılaşacağınız pek çok zorluk nedeniyle psikolojinizi de bu mesleğe hazırlar. Eğitim süreci zordur ve zeminde psikolojik zayıflıkları olan kişilerde, hastalıklarının belirginleşmesi ve ağırlaşmasına sebebiyet verebilir. Bu süreçte fakültenin sosyal aktivite topluluklarına katılmak ya da hobiler edinmek stresi azaltır ve bu nedenle yapılması önerilir. Amacı hayat kurtarmak ve insanlara yardım etmek olduğundan, bu disiplinde yapılan uygulamaların düzgün ilerleyebilmesi için hiyerarşik sistem içerisinde çalışılır ve başlangıçta alışma süreci zordur.

7 yıllık zorlu eğitim süreci bittiğinde pratisyen hekim olarak çalışmaya hak kazanılır. Mezuniyet sonrasında evraklarınız fakülteniz tarafından kısa sürede Sağlık Bakanlığı’ na iletilir ve ilk mecburi hizmet kurasına girilir. Mecburi hizmet süresi, çalıştığınız bölgenin derecesine göre değişmekle beraber hizmet bitiminde diplomanız geçerlilik kazanır.

TUS nedir ?

Tıpta uzmanlık sınavı, tıp fakültesi temel eğitimi sonrasında branş uzmanı olmak isteyen hekimlerin gireceği kapsamlı bir sınavdır. Temel tıp bilimleri ve klinik tıp birimlerini kapsayan 240 soruluk bir sınavdır. Bununla beraber adayların yabancı dil sınavında da başarılı olmaları gerekmektedir. Zor bir sınav olan TUS sınavı öncesinde, mutlaka çalışma planı çıkarılmalı ve konular birkaç kez tekrarlanmalıdır. Bu süreçte kurslardan ve sınava yönelik güncel kaynaklardan faydalanmak önemli katkı sağlar.

Hangi bölümde uzmanlık yapmalıyım?

Seçilecek uzmanlık alanı kişisel tercihlerle ilişkili olup, Tıp fakültesi sürecinde çalışılan bölümlerde gözlem yapılarak ve kişisel beklentilere uygun olarak tercih edilmelidir. Çoğunlukla uzmanlık dalları asistanlık dönemlerindeki nöbet sayıları ve maaşlar doğrultusunda seçilir. Fakat, seçilen bölümün uzmanlık sürecindeki koşulları tercih yapılırken esas alınmalıdır. Uzun vadede avantajlar ve dezavantajlar gözden geçirilmelidir.

Cerrahi ve dahili bölümlerde asistanlığın ilk yıllarında nöbet sayısı ve iş yükü fazladır. Az sayıda asistan hekim olması nedeniyle nöbet tutulan günlerde aralıksız 32 saati bulan çalışma süreleri mevcuttur. Bu iş yükünün yanında,  branş ile ilgili konulara hakim olmak için devamlı okumak ve güncel makaleleri  takip etmek gerekir. Asistanlık süreci sonunda; yapılan tez çalışması, yazılı ve sözlü sınav ile uzmanlık belgesini almaya hak kazanılır. Uzmanlıkta da mecburi hizmet uygulaması mevcuttur ve uzmanlık belgesi, hizmet süresinin sonunda teslim edilir.

Hekim olarak nekadar maaş alırım?

Doktor maaşları, pratisyen hekim, uzman hekim, akademik personel  ve çalışılan kurumlara göre değişmektedir. Bunun nedeni, sabit maaşın yanı sıra nöbet ve performans ücreti almalarıdır. Doktor maaşları ile ilgili daha detaylı bilgiye  linkinden ulaşılabilr.

Sonuç olarak;

Tıp fakültesi, pek çok genç insanın tercihi olmakla beraber psikolojik ve fiziksel açıdan zorlu süreci nedeniyle ayrıntıları araştırılarak tercih edilmelidir. Mesleki tatmin duygusu, iş garantisi ve yeterli geliri olması nedeniyle halen popüler mesleklerden biridir. Üniversite Rehberi

4000 1 98e19f25a79105b71d67e0546a276e35

Yorumlar

  1. HekimAdayı Avatar HekimAdayı dedi ki:

    Yakın çevremdeki doktor tanıdıklarım keşke öğretmen olaydım diyorlar cidden iş stresi bu kadar ağır oluyor mu?