kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Trafikte Kask Takmamanın Cezası 2022 Ne Kadar?

Trafikte Kask Takmamanın Cezası 2020 Ne Kadar? Kask Nedir? Ne Demek? Trafikte Kask Takmak Zorunlu Mu?  Trafikte Kask Takmamak Yasak Mı? Cezası Var Mı? Trafikte Kasksız Motor Kullanma Cezası Nedir? Trafikte Kask Takmadan Motor Sürmenin Cezası 2020 Elektrikli Bisiklerde Kask Takmak Zorunlu Mu? Bisiklet Kullanırken Kask Takmak Zorunlu Mu?

A+
A-

Dünyada en çok can kaybı trafikte yaşanmaktadır. Ülkemizde de her yıl binlerce vatandaş trafik kazaları nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Trafik canavarları, kural ihlali yapanlar, tedbir almayanlar genellikle bu ölümlü kazalara sebebiyet vermektedir. Bu nedenle kurallara uymak, tedbirleri almak hayati derecede önemlidir. Emniyet kemeri takmak, trafik lambalarına uymak, hız sınırlarına dikkat etmek önemlidir. Ancak en önemli tedbirlerin başında da motosiklet, elektrikli bisiklet kullanan kişilerin taktığı kasklara yöneliktir. Türkiye’de caddelerde yüzlerce motosikletli, bisikletli görürüz. Ancak bu kişilerin kask taktığına pek sık rastlamayız. Peki trafikte kask takmak zorunlu mu? Trafikte kask takmamanın cezası 2020 ne kadar?

Kask Nedir? Ne Demek?

Türk Dil Kurumuna göre kask kelimesi Fransızca kökenlidir. Kelimenin aslı ‘casque’ şeklinde yazılır. Anlamı başı, kafayı darbelerden, temaslardan korumak için sertleştirilmiş sentetik maddelerden yapılan sağlam başlıktır. Bu başlık sivil hayatta kendini trafikte, spor branşlarında kendini gösterirken askeri alanda da askerlerin başında görürüz.

Trafikte Kask Takmak Zorunlu Mu? 

Motosiklet, scooter, elektrikli bisiklet, bisiklet kullanan kişiler kazalardan, istenmeyen olaylardan korunmak için koruyucu ekipman takmalıdır. Bu ekipmanlar mont, eldiven, dizlik, dirseklik, kask gibi malzemelerdir. Ancak bu ekipmanları takan, kullanan kişi sayısı çok azdır. Halk arasında, toplum içinde kask takmanın daha zararlı olacağına dair bir inanç vardır. Örneğin kask takan bir kişi kaza yaparsa boynunu kırma riskinin daha fazla olduğu öne sürülür. Ancak aslında bunlar kuyruklu yalandır. Kask kaza sırasında sürücüyü her türlü tehditten korur. Zarar seviyesini en aza indirir. Kask sayesinde hayatı kurtulan, kazaları yarayla atlatan binlerce kişi vardır. www.tercihiniyap.net olarak vatandaşların güvenliği için kask takmalarını öneririz.

Trafikte Kask Takmamak Yasak Mı? Cezası Var Mı?

Trafikte kasksız motorbisiklet, bisiklet, scooter, elektrikli bisiklet kullanmak yasaktır. Sürücüler her türlü tedbiri almalıdır. Kasksız trafiğe çıkan motor veya bisiklet sürücülerine para cezası verilir. Ayrıca puan cezası uygulanır. Puanı biten kişiler ehliyetini kaybeder.

Trafikte Kasksız Motor Kullanma Cezası Nedir?

Trafikte kasksız motor kullanmak suçtur ve yasaktır. Bu kuralı ihlal eden kişilere para cezası verilir. Ayrıca günümüzde aileler tek bir motor kullanmaktadır. 2-3 kişinin bindiği motorlarda herkes kask takmalıdır. Yoksa para cezası uygulanır.

Trafikte Kask Takmadan Motor Sürmenin Cezası 2020

Motosiklet sürücülerinin kask, koruma başlığı ve gözlük kullanması zorunludur. bu kurala uymayan sürücülere para cezası uygulanır. Ayrıca ceza puan uygulaması da vardır. Kasksız motor kullanan sürücülere 2020 yılında 132 TL ceza verilir. Ceza size tebliğ edildikten sonraki 15 gün içinde ödeme yapılırsa %25 indirimden faydalanmak mümkün olur. 132 TL’lik para cezası bu durumda 99 TL’ye düşer. Ayrıca kask takmadığı için ceza alan sürücülere 15 ceza puanı kesilir. Ceza puanları sınırı aşan sürücünün ehliyetine el konulur.

Kasksız motor kullanma cezası 2020: 132 TL
15 gün içinde ödenirse: 99 TL
Ceza puanı: 15

Elektrikli Bisikletlerde Kask Takmak Zorunlu Mu?

Günümüzde büyükşehirlerde martı adı verilen elektrikli bisikletler ortaya çıktı. Scooter, bisiklet, elektrikli bisiklet kullanmanın yaygınlaşması ile bu tarz uygulamalara yönelik kurallar da merak edilir hale geldi. Elektrikli bisiklet kullanırken de kask takılmalıdır. Elektrikli motorbisikletler de trafiktetir. Bu kurala uymayan kişilere para cezası verilebilir.

Bisiklet Kullanırken Kask Takmak Zorunlu Mu?

Bisiklet kullanırken kask kullanmak gereklidir. Ancak bu bir ceza, suç, yasak değildir. Kasksız bisiklet kullanan kişilere para cezası uygulanmaz.

Yorumlar

  1. Aleyna Nur Çakır Avatar Aleyna Nur Çakır dedi ki:

    Hangi kanuna göre bisiklet sürerken kask takmamak yasak ve ücreti nerede düzenleniyor? Gerçek dışı iddialar ile milleti kandırmayın!

  2. Nulls Brawl Avatar Nulls Brawl dedi ki:

    elektirikli bisikletlerde kask zorunluluğu varmı ?