kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Tüm KPSS A Grubu Meslekleri Merkez/Taşra Ayrımı, Çalışma Yerleri ve Hakları

KPSS A Grubu Mesleklerinde Merkez/Taşra Ayrımı ve Çalışma Yerleri

A+
A-

2022 KPSS ‘nin açıklanması sonrasında adayların aklında soru işareti bırakan konulardan biri ise; A Grubu mesleklerinin çalışma yerlerinin neresi olduğudur. Bu konuya netlik kazandırmak adına, A Grubu mesleklerin nasıl kategorize edildiğini, Hangi koşullarla nerelerde çalışma imkanı bulunduğunu, özlük haklarının nasıl değişime uğradığını inceleyeceğiz.

HALKBANK Meslekleri

A Grubu Meslekler Nelerdir?

A grubu meslekler temelde ‘kariyer ilkesi’ne tâbi olan meslekler demektir. Yani Kademe Derece ilerlemesi sağladıkça daha üst basamaklara gerek Ek Gösterge anlamında, gerekse unvan anlamında çıkma imkanı tanıyan mesleklerdir.  Bu imkanı sunan Meslekler şu şekilde sıralanabilir;

Hakimlik – Sayıştay Denetçiliği
Kaymakamlık
Müfettişlik
Denetçilik
Kontrolörlük
Uzmanlık
Denetmenlik

A Grubu (Kariyer) Mesleklerde Merkez/Taşra Ayrımı

Kurumlarda Merkez/Taşra ayrımı kurumun teşkilat yapılanması ile alakalı bir konudur. Merkez’de çalışıyor olmak demek Ankara’da çalışmak demek değildir. Şayet kurumun merkezi İstanbul ise İstanbul’da görev alan bir meslek mensubu Merkez meslek mensubu olabilirken, Ankara’da teşkilatın alt yapılanması içinde yer alan bir meslek mensubu Taşra kadroya tâbi çalışabilmektedir.

İlkine örnek olarak biraz farklı bir yapı ihtiva etse de Üst Kurulların İstanbul’da görev yapan personelini, ikinci duruma ise Gelir İdaresi, Gelir Uzmanları’nın Ankara’da bir vergi dairesinde görev alarak taşra personeli sayılmasını verebiliriz. 

Bu halde sınıflandırmayı teşkilatlanmada ilgili unvanı kurumun nereye koyduğuna göre yapmak gerekmektedir. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ekli cetvellerinde de unvan unvan tanımlama ve sıralama yapılmış, özlük hakları bu cetvellere göre düzenlenmiştir.

Hangi kurumlar Hangi Unvanlarda Alımlar Gerçekleştirmektedirler?

Çok fazla kurum ve çok fazla kadro söz konusudur. Bu konuda da adaylar ciddi bir karmaşa yaşamaktadırlar. O yüzden önde gelen kurumların A Grubu adaylarını alâkadar eden kadrolarını sizler için derlemeye çalıştık.

A Grubu MERKEZ Kadroların Tamamı Aşağıdaki Tabloda derlenmiştir. Tablo oluşturulurken En temel ve göz önünde olan mesleklere öncelik verilmiştir.  Sınıflandırmada 4 ana başlıktan yararlanılmıştır. Bunlar;

Üst Kurullar
Bakanlıklar – Bağlı Kuruluşları
Özel Bütçeli Kuruluşlar
Diğer Kuruluşlar.

Bu sınıflandırma içerisinde ise 3 ana meslek grubu baz alınmıştır. Bunlar Teftiş, Uzmanlık ve Denetim. Aynı sınıflandırma TAŞRA için de kullanılmıştır.

Unvanların ne iş yaptıkları ve ilgili tüm mesleklerin tam listesi için ve mesleklere dair diğer detaylar için aşağıdaki UNVAN TANITIM Yazılarımızı okuyabilirsiniz:

 

2965 1 12b168cb6e7d0978d1bcf89c62b74420
2965 2 12b168cb6e7d0978d1bcf89c62b74420
2965 3 12b168cb6e7d0978d1bcf89c62b74420
2965 4 12b168cb6e7d0978d1bcf89c62b74420

TAŞRA MESLEKLERİ

2965 5 30e1cab4cc3e20d4ec3589788e8469f0

DENETÇİLİK / DENETMENLİK Meslekleri

A Grubu Meslekler Nelerdir?

A grubu meslekler temelde ‘kariyer ilkesi’ne tâbi olan meslekler demektir. Yani Kademe Derece ilerlemesi sağladıkça daha üst basamaklara gerek Ek Gösterge anlamında, gerekse unvan anlamında çıkma imkanı tanıyan mesleklerdir.  

Yorumlar

  1. Zbigniew brzezsnki Avatar Zbigniew brzezsnki dedi ki:

    İkide bir ekranın ortasına yada altına video reklamı atıp yormayın, adam gibi okuyalım bi yazınızı