kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

UYAP Nedir? Ne İşe Yarar?

Adalet Bakanlığı personellerinin, avukatların ve vatandaşların vazgeçilmezi olan Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’nin ne olduğunu pek çok kişi bilmemektedir. Peki UYAP nedir? UYAP ne işe yarar? UYAP’a kimler girebilir?

A+
A-

UYAP, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’nin kısaltılmış halidir. Kullanılan yönetim bilişim sistemlerinden bir tanesi de UYAP’tır. Türkiye’de Adalet Bakanlığının merkez birimlerinde ve avukatlar tarafından kullanılır. UYAP sayesinde süreçleri hızlanır ve güvenlik seviyeri artar. Ayrıca kurum ve kuruluşların ve avukatların kağıtsız ortamda işlem yapmasını sağlar ve elektronik ortamda işlem yapmalarına olanak tanır. UYAP sayesinde adli konular karmaşık bir halden basit bir hale dönüşür ve hayatımız kolaylaşır. Üstelik UYAP yalnızca yargı personellerinin değil vatandaşların da işlerini kolaylaştırır ve vakitten tasarruf sağlar. UYAP faaliyete başladığı 2001 yılından bugüne kadar yargının vazgeçilmezi haline gelmiştir.

Dava Sonucu Sorgulama

UYAP Ne İşe Yarar?

Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) teknolojinin günlük hayata tanıdığı kolaylıkların en büyük örneklerindendir. Adalet Bakanlığının 81 ilde bulunan teşkilatlarının, Adalet Bakanlığı’na bağlı ve ilgili kuruluşlarının adli ve idari tüm yargı organlarının donanım ve yazılım olarak birbirine bağlanmasına olanak tanır. İç otomasyon hizmet sunar ve bilgi otomasyonu sistemi olarak hizmet eder. Tüm kurum ve kuruluşları entegre hale getiren UYAP, devletin elektronik dönüşüm sürecinde Adalet sistemini elektronik ortama taşıyan kullanışlı bir sistemdir. UYAP Türkiye’deki tüm yargı sisteminin işletimindedir ve tüm yargı birirmlerinin faaliyetlerini elektronik ortamda sürdürmesini sağlar.

UYAP’ın önemini özellikle avukatlar iyi bilmektedir. Ancak pekala UYAP öncesini hatırlamayanlar ve bilmeyenler de olacaktır. O nedenle biraz UYAP’ın hayatımıza getirdiği kolaylıkları hatırlatmak da fayda görüyoruz. UYAP kullanıma girmeden önce bir avukatın arşiv araştırması yapması haftalar hatta aylar sürebiliyordu. Dava kazandıracak belgeler veya davanın gidişatını değiştirecek bilgi ve belgelerin bulunması için haftalara ihityaç duyuluyordu. UYAP sayesinde dakikalar içerisinde işlemler halledilebiliyor. Her belgeye kolayca erişim sağlanabiliyor. Ayrıca UYAP sayesinde gereksiz bilgi ve belgelere takılmadan, vakit kaybetmeden yargı sürecinin hızlanması sağlanmıştır. Stajyer avukatlar ve mesleğe yeni başlayan avukatlar UYAP’ın önemini büyüklerine sorsa tatmin edici cevaplar alabilir. kamu haber

UYAP’a Kimler Girebilir?

Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) Adalet Bakanlığı’na hizmet vermektedir. Adalet Bakanlığı çalışanları, avukatlar, vatandaşlar, davacılar, davalılar, vatandaşlar, kısacası Adalet ile ilgili işlem yapması gereken herkes UYAP’ı rahatlıkla kullanabilir. UYAP sayesinde vatandaşlar istedikleri dosyanın takibini rahatça yapabilir. Veya mahkemesi, duruşması olup olmadığını öğrenmek isteyen bir vatandaş UYAP sayesinde sorgulama işlemi yapabilir. Vatandaş adliyeye gitmeksizin veya avukata ihtiyaç duymaksızın yüzlerce işlemini UYAP sayesinde dakikalar içinde gerçekleştirebilir.

Yargıtay Dava Dosya Sorgulama Nasıl ve Nereden Yapılır?

UYAP herkes kullanabilir mi?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık numarası bulunan bütün Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları UYAP Vatandaş Portal Bilgi Sistemini kullanabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.