kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Vergi Borcu Olmadığına Dair Belge Nereden ve Nasıl Alınır?

Vergi Borcu Olmadığına Dair Belge Nereden ve Nasıl Alınır? Vergi Borcu Olmadığına Dair Belge Nedir? Vergi Mükellefi Nedir? Kimdir? Vergi Borcu Yoktur Belgesi Ne İşe Yarar?

A+
A-

Türkiye’de devletin en önemli gelir kaynağı vergilerdir. Özel Tüketim Vergisi, Gelir Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi gibi pek çok vergi kalemi bulunur. Memurlardan, esnaftan, iş insanlarından, alınan teknolojik eşyalardan, beyaz eşyalardan vergi alınır. Ancak bazı durumlarda vatandaş vergi borçlarını ödeyemeyebilir. Bu durumda vatandaş devlete borçlanır. Bu çoğu zaman sıkıntıya yol açmasa da devlet borçları tahsil etmek için vatandaştan bazı hizmetler sırasında “vergi borcu yoktur” belgesi ister. Vergi borcu olmadığına dair belge bu nedenle çok merak edilir. Bu belgenin ne olduğu, nereden ve nasıl alındığı sorulur. Peki vergi borcu olmadığına dair vergi borcu nedir? Nereden ve nasıl alınır?

TC Kimlik Numarası İle Vergi Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Vergi Borcu Olmadığına Dair Belge Nedir?

“Vergi borcu yoktur yazısı” olarak da bilinen Vergi Borcu Olmadığına Dair Belgenin resmi adı Vadesi Geçmiş Borç Durumunu Gösterir Belge’dir. Vergi mükelleflerinin bağlı olduğu vergi dairelerindeki borç durumunu gösteren evraktır. Bu belge ile vergi mükellefi vergi borcu olup olmadığını görevilir ve borcu olmdaığını resmi olarak ispatlayabilir. Bu nedenle bu belge son derece önemlidir. Pek çok kamu hizmetlerinde mükelleflerden vergi borcu yoktur belgesi istenir. Hangi vergi olursa olsun vergi ödeme sorumluluğu olan kişilere vergi mükellefi denir. Vergilerin adı değişebilir ancak vatandaşın ödeme sorumluluğu değişmez. Hayatımızda bireysel ya da kurumsal işlemlerde pek çok vergi ödemekle yükümlüyüz. Elektrik faturalarında, teknolojik alet ve beyaz eşya alımlarında vergi sorumluluğunu yerine getirmemiz gerekir. kamu haber

Vergi Mükellefi Nedir? Kimdir?

213 sayılı Vergi Usulü Kanuna göre vergi ödeme yükümlülüğü olan kişiye vergi mükellefi denir. Mükellefler özel veya tüzel kişiler olabilir. Örneğin bakkal olan Ahmet amca vergi mükellefidir. Eczacı olan Sibel Hanım, Veteriner olan Mahmut Bey, Avukat olan Merve Hanım birer vergi mükelledifir.

Vergi Borcu Yoktur Belgesi Ne İşe Yarar?

  • Bu belge resmi işlemlerde vatandaştan talep edilir.
  • Vergi mükellefi olan kişilerin borcu olmadığını gösterir.
  • Resmi işlem yapmak için gereklidir.
  • Vergi dairesinden alınabilir.
  • Mükelleflerin borç kaydını gösterir.
  • Vergi borcunun engel taşımadığını kanıtlar.
  • Mükellefin borcuna sadık olduğunu gösterir.
  • Yasalara uyulduğunun gösterir.
  • Alındıktan sonra 15 gün süre ile geçerlidir.
  • Geçerlilik süresi istisna olarak değişebilir.
  • İhalelerde vergi borcu yoktur yazısı istenir.

Vergi Borcu Yoktur Belgesi Nereden ve Nasıl Alınır?

Vergi Borcu Olmadığına Dair Belge alabilmek için birden fazla oyl vardır. Öncelikle bağlı olduğunuz vergi dairesi makamına bir dilekçe yazarak, firma-özel bilgilerinizi doldurarak vergi dairesine başvuru yapabilirsiniz. Vergi dairesine gidip bu belgeyi almak istediğinizi söyleyerek işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

İnternet vergi dairesi hizmeti sayesinde elektronik ortam üzerinden de işlem yapabilirsiniz. Bunun için interaktif vergi dairesine kişisel bilgilerinizle girerek işlem yapabilirsiniz. Sisteme girdikten sonra vergi borcu yoktur yazısı almanız kısa sürede mümkün olacaktır. Bunun için www.gib.gov.tr adresine girmeniz ve kişisel bilgilerinizle sistemi açmanız yeterli olacaktır.

Ayrıca e-Devlet sistemi üzerinden de işlem yapabilirsiniz. Borcu Yoktur Yazısı Talep Girişi başlığı üzerinden e-Devlet’te işlem yapmak mümkündür. Hangi işlem kolayınıza geliyorsa onu seçerek bir yol izleyebilirsiniz.

e-Devlet borcu yoktur yazısı alma: https://www.turkiye.gov.tr/gib-intvrg-borcuyokturyazisi

Devlet Neden Vergi Alır? Devlete Neden Vergi Öderiz?

Vergi borcu e devlette görünür mü?

Vergi borcu sorgulama E devlet sistemi üzerinden sağlanır. TC kimlik numarasını ve PTT aracılığı ile ile giriş sağlandıktan sonra doğrudan ‘Vergi borcu sorgulama’ arama butonuna yazıldıktan sonra öğrenilebilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.